Politica 7 Mai 2015 12:12
Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, cercetat de DNA, a anuntat, joi, ca se autosuspenda din functia de vicepresedinte al PSD la nivel national, cat si din cea de presedinte al organizatiei judetene Iasi a partidului, spunand ca a luat decizia in urma unei discutii cu liderul PSD Victor Ponta.

Primarului Iasiului, Gheorghe Nichita, a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca incepand de joi s-a autosuspendat din functia de vicepresedinte PSD la nivel national, dar si din cea de presedinte al PSD Iasi. El spune ca a avut o discutie cu presedintele PSD, Victor Ponta, si ca i-a adus acestuia la cunostinta decizia luata.

Nichita a mai afirmat ca pana la clarificarea situatiei sale juridice atributiile de presedinte al PSD Iasi au fost preluate de catre Victorel Lupu, prim-vicepresedinte al organizatiei judetene PSD Iasi. "Raman in continuare membru al partidului si fidel principiilor social-democrate", a adaugat Gheorghe Nichita. Noul presedinte al PSD Iasi, Victorel Lupu, este vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi, fiind unul dintre cei mai vechi membri ai acestui partid.

Gheorghe Nichita este primar al Iasiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind si lider al organizatiei judetene a partidului, dar si vicepresedinte la nivel national.

Procurorii DNA au dispus, vineri, inceperea actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a primarului Iasiului, Gheorghe Nichita, pentru instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata (cinci acte materiale), abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alaturi de el, au fost retinuti directorul general al Politiei Locale Iasi, Liviu Hliboceanu, pentru folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata (3 acte materiale) si abuz in serviciu, si Stefan Avirvarei, sef servicu in cadrul Politiei Locale, pentru folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, complicitate la abuz in serviciu, abuz in serviciu, acces ilegal la un sistem informatic si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Ulterior, Tribunalul Bucuresti a decis ca Gheorghe Nichita va fi cercetat in libertate sub control judiciar, ca si seful Politiei Locale iesene si seful de serviciu din institutie retinuti joi seara de procurorii DNA. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti. Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX ca Adina Samson, sef de serviciu in Primaria Iasi, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relatie de cativa ani, l-ar fi denuntat pe acesta dupa ce el i-ar fi pus pe politistii locali sa o urmareasca.

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, s-a folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe langa angajati ai Politiei Locale si ai altor institutii din Primarie, pentru a isi urmari iubita si a ameninta un barbat cu care s-a intalnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Marti, Adina Samson, fosta iubita a primarului Iasiului, Gheorghe Nichita, le-a declarat jurnalistilor ca a fost lovita de edil, care o hartuia si ameninta ca o va distruge, iar in septembrie 2014 i-a comunicat acestuia ca vrea sa incheie relatia, precizand ca in octombrie a facut o plangere la Parchet impotriva primarului.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Adina Samson spunea ca in luna septembrie a anului trecut i-a comunicat primarului ca vrea sa incheie relatia cu el, dupa care acesta a inceput sa o urmareasca si sa o ameninte.

”In luna septembrie 2014 i-am comunicat domnului primar ca vreau sa inchei aceasta relatie sub toate aspectele. Timp de doua luni de zile, pana in luna octombrie 2014, acesta m-a urmarit, m-a hartuit, m-a amenintat. Intr-o seara cand ma intorceam acasa cu sora mea a trimis un borfas in fata blocului sa ma ameninte cu moartea. Vazand acest lucru, am facut aceasta plangere la Parchet”, a spus tanara, precizand ca a aflat ulterior ca persoana care a asteptat-o in fata blocului ar fi fost un nepot al primarului, de la Dorohoi.

Intrebata ce i-a spus persoana care a amenintat-o, Adina Samson a afirmat: ”A spus ca nu imi va fi bine”. Ea a precizat ca in luna noiembrie si-a retras plangerea depusa la Parchet, la insistentele primarului si ale unor persoane din anturajul acestuia si pentru ca nu se intampla nimic cu acea plangere, nefiind luate masuri de catre anchetatori.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Tanara a mai spus ca stia ca amenintarea ii este transmisa din partea primarului pentru ca i-a fost spus explicit acest lucru si ca amenintarile au continuat, iar de ziua primarului, de Sfantul Gheorghe, edilul i-a transmis ca o va distruge si ca acesta va fi singurul lui scop in viata. Intrebata cat timp a durat relatia cu Nichita, Adina Samson a spus ca au fost impreuna cativa ani, ea precizand, la intrebarea unui jurnalist, ca primarul nu a divortat din cauza ei.

Tanara a mai spus ca a fost lovita de catre Nichita, iar intrebata de ce o lovea acesta, ea a raspuns ca din cauza geloziei si pentru ca ea nu i-a acceptat cererea in casatorie. ”M-a cerut in casatorie de nenumarate ori...Cu asemea persoana, cum sa te casatosti?. Ultima oara, m-a cerut in casatorie dupa episodul de la mall. Atunci i-am spus ca ne vedem la tribunal si mi-a trimis mesaj ca nu, ca o sa ne vedem la starea civila”, a mai afirmat Adina Samson.

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

Ea a precizat ca are si o inregistrare audio in care primarul o ameninta ca o va distruge si ca il va trimite pe seful Politiei Locale, Liviu Hliboceanu, sa o urmareasca, precizand ca la plangerea depusa anul trecut la Parchet a atasat aceasta inregistrare, precum si fotografii cu masinile care o urmareau.

Intrebata, de asemenea, despre incidentul in care a fost implicata in timp ce era la mall si la care se face referire in dosarul lui Nichita, Adina Samson a spus ca a fost amenintata de doi indivizi pe care nu ii cunostea, dar a banuit ca ar avea legatura cu un clan.

Tanara a mai spus ca nu a mers la medicul legist pentru a-i fi eliberat certificat medico-lergal dupa ce a fost lovita, dar ca a fost internata de mai multe ori, si anul trecut, si in acest an, pentru ca din cauza stresului a dezvoltat o boala autoimuna. Intrebata daca va cere daune, ea a spus ca va da in judeacta Politia Locala si pe primarul Nichita, precum si anumite persoane care i-au fost complice edilului si care ”stiau de tot ce se intampla si se dadeau prietenele” ei.

Intrebata ce i-a spus primarul ca ii va da daca accepta cererea lui in casatorie, tanara a spus ca acesta i-a promis ca ii da un apartament de serviciu si ca o ajuta sa faca diferite afaceri, ea precizand ca nu are nicio locuinta pe numele ei si ca sta intr-un apartament de trei camere din Pacurari, care insa nu este al ei, lucru care poate fi verificat.

Tanara a mai spus, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, ca l-a anuntat pe primar din septembrie anul trecut ca vrea sa isi refaca viata, iar atunci Nichita i-a spus ca ea este singura lui optiune in viata si ca daca va face acest lucru o va distruge, ceea ce a si pus in practica. ”De Sfantul Gheorghe, de ziua lui, mi-a spus ca daca ma voi intalni cu acea persoana ii va rupe picioarele, exact asa s-a exprimat, si pe mine o sa ma distruga”, a spus Adina Samson, care a precizat ca primarul nu a mai cautat-o dupa ce a fost retinut.

Ea a adaugat ca niciodata nu a facut o plangere la DNA si ca singurul sau demers a fost demersul de la Parchet, din octombrie 2014, precizand, totodata, ca ii spusese primarului ca va mai face o plangere si ca se vor vedea la tribunal.

Tot marti, primarul Gheorghe Nichita s-a intors la Primarie si a afirmat ca acum nu va face declaratii, adaugand ca sunt multe intrebari si va veni momentul in care va spune ”tot ce trebuie spus”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.