Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind finantarea partidelor politice si a campanii electorale, in sensul insusirii obiectiilor din cererea de reexaminare transmisa de presedintele Klaus Iohannis legislativului.

Raportul de admitere cu amendamente, adoptat de comisia speciala pentru cod electoral, a fost adoptat de plen cu 106 voturi ”pentru”, 2 voturi ”impotriva si o abtinere. Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Senatului cu 105 voturi ”pentru”, o abtinere si doua voturi impotriva si urmeaza sa ajunga in dezbaterea Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional, relateaza MEDIAFAX. Guvernul a transmis ca sustine proiectul de lege, ”pentru necesitatea reformarii institutiilor publice si crearea unui cadrul legislativ cat mai clar privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale”.

Presedintele comisiei de cod electoral, deputatul Mihai Voicu a declarat in cadrul dezbaterilor din plenul Senatului ca adoptarea legilor electorale se afla in grafic, acest lucru datorandu-se si conducerii Senatului. Comisia de cod electoral a adoptat, marti, cererea presedintelui de reexaminare a legii finantarii partidelor, stabilind ca imprumuturile facute partidelor vor trebui restituite in maxim 3 ani, se vor face prin virament bancar si cele care nu sunt restituite in termen sunt considerate donatii. Cererea de reexaminare solicita o precizare mai clara in legatura cu imprumuturile pe care le pot face partidele politice, iar comisia a decis modificarea legii astfel incat termenul de restituire a imprumuturilor nu poate fi mai mare de 3 ani, imprumuturile in bani si restituirea se pot face numai prin virament bancar, iar imprumuturile in bani care nu sunt restituite in termen de 3 ani, se constituie in donatii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea.

Conform MEDIAFAX, o alta modificare decisa in Comisia de cod electoral este in legatura cu donatiile cu sarcina cu privire la imobile cu destinatia de sedii, introducandu-se un termen de doi ani, pentru a indeplini sarcina cumpararii unui imobil dintr-o donatie facuta in acest scop si neindeplinrea termenului atrage dupa sine anularea exceptarii de la plafonare. Comisia a mai decis introducerea publicarii in Monitorul Oficial si a imprumuturilor, nu numai a donatiilor.

In privinta subventiilor acordate de la bugetul de stat pentru partide, se va pastra principiul, dar se va preciza ca subventiile facute partidelor de la bugetul de stat au statut de special. Legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale a fost retrimisa de catre presedinte Parlamentului, pe 10 aprilie, inainte de sarbatoarea de Paste, pentru reexaminare, seful statului apreciind ca legea trimisa pentru promulgare are probleme legate de respectarea procedurii parlamentare.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Una dintre problemele semnalate de presedinte viza introducerea principiului independentei partidelor politice si al candidatilor.

De asemenea, in cererea de reexaminare se mai arata ca posibilitatea legala conferita partidelor politice de a recurge la imprumuturi de la persoane fizice, inclusiv in numerar, dar si de la persoane juridice, altele decat institutiile de credit "poate fi o norma juridica de natura sa perpetueze dependenta mediului politic de mediul de afaceri si poate fi de natura sa eludeze plafoanele stabilite atat pentru imprumuturi, cat si pentru donatii (eventual, prin donatii deghizate sub forma de imprumuturi), a caror restituire nu va fi solicitata". In ceea ce priveste prevederea ca subventiile de la bugetul de stat acordate partidelor politice sa nu fie supuse executarii silite prin oprire, in cererea de reexaminare transmisa de presedinte se preciza ca aceasta norma "creeaza premisele incalcarii principiului egalei protectii a proprietatii private indiferent de titular".

Citeste si:
Retragerea autorizației Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial
Retragerea autorizației...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.