Unul dintre avocatii lui Marian Vanghelie, Cristian Ene, a spus ca edilul suspendat poate fi lasat in libertate sau arestat la domiciliu pentru ca exista probe favorabile acestuia,dar si martori si documente ce au rolul de a demonstra faptul ca Vanghelie nu a comis anumite fapte de care este acuzat.

Cristian Ene a declarat, vineri, la iesirea din sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), ca le-a cerut judecatorilor sa ia o masura mai blanda fata de clientul sau, respectiv arest la domiciliu sau cercetarea sub control judiciar, avand in vedere faza in care se afla ancheta penala ce il vizeaza pe primarul suspendat al Sectorului 5.

Avocatul a explicat ca, la acest moment, procurorii DNA fac acte procedurale si audieri de martori ce nu necesita prezenta lui Marian Vanghelie, astfel ca o masura mai blanda in cazul sau nu poate influenta in niciun fel urmarirea penala. Aparatorul edilului suspendat a mai aratat ca exista si probe favorabile la dosar pentru Marian Vanghelie, respectiv declaratiile unor martori, dar si documente ce ar dovedi neimplicarea clientului sau in unele fapte de care il acuza anchetatorii. Instanta suprema a dezbatut, vineri, contestatia lui Marian Vanghelie impotriva deciziei prin care i-a fost prelungita masura arestului preventiv.

Judecatorii au ramas in pronuntare in acest caz, urmand sa stabileasca daca Marian Vanghelie va fi cercetat in arest preventiv, arest la domiciliu sau sub control judiciar.Marian Vanghelie este in arest preventiv din 14 martie, in dosarul in care este acuzat de procurorii DNA de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, unele fapte fiind savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte de lucrari publice ale Primariei Sectorului 5.

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a dispus, in 28 martie, suspendarea lui Marian Vanghelie din functia de primar al Sectorului 5, pe care o detine de 15 ani, dupa ce in 27 martie s-a decis definitiv arestarea preventiva a edilului. In acelasi dosar este arestat preventiv, tot din 14 martie, si varul lui Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, asociat si administrator al mai multor societati comerciale, fiind acuzat de complicitate la luare de mita si de spalare de bani. De asemenea, soferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, si sotul acesteia, Sorin Ciocan, toti acuzati de favorizare a faptuitorului si marturie mincinoasa, sunt cercetati sub control judiciar.

Citeste si:
Cum să alegi un avocat specializat în drepturile omului și litigii...
Cum să alegi un avocat...

Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiata si ea la DNA in acest dosar, fiind suspectata de operatiuni de comert incompatibile cu functia. Dupa audieri, Mizil si-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Stefanescu a anuntat ca ea va fi exclusa din PSD ca urmare a faptului ca apare pe listele de sustinatori ai Partidului Social Romanesc.

Potrivit procurorilor, in perioada 2007 - martie 2015, Marian Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ doua miliarde de lei.

Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, Vanghelie ar fi perceput un "comision" de aproximativ 20 la suta din valoarea contractelor incheiate intre Primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Dumitru, pe de alta parte. "Comisionul" respectiv ar fi fost platit de omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae si al unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinut, potrivit unor documente ale anchetatorilor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Marian Vanghelie, în libertate sub control judiciar. Poate lua...
Marian Vanghelie, în...

Acest comision ar fi fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre SC Premier Palace SRL (societate controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de Marin Dumitru) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de Vanghelie, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani.

Din datele existente in cauza a reiesit ca beneficiarele unor astfel de contracte si ale sumelor de bani aferente acestora au fost, printre altele, si societatile Bucuresti SA si Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, si Economat Sector 5 SRL, al carei director general este Laura Ciocan.

O parte a "comisionului" ar fi fost platit prin cedarea a doua imobile noi in favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie. De asemenea, pentru garantarea platii "comisionului" de 20 la suta din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societati comerciale unor apropiati ai lui Vanghelie, sustin procurorii DNA.

Citeste si:
Ana Morodan, internată la psihiatrie: „Privarea de libertate pentru...
Ana Morodan, internată la...

In aceeasi perioada, Vanghelie si Niculae, actionar majoritar la societatea comerciala Bucuresti SA si asociat unic la societatea comerciala Fashion Brand Management SRL, ar fi transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita, sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora. Totodata, cei doi ar fi disimulat adevarata natura a provenientei cu privire la doua imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societati comerciale, sustin procurorii. De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevarata natura a provenientei partilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, parti sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.

Citeste si:
Andrew și Tristan Tate, prima ieșire din arestul la domiciliu....
Andrew și Tristan Tate, prima...

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD. Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice - Partidul Social Romanesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.