Raducu Mazare, fiul primarului suspendat al Constantei, Radu Mazare, care miercuri dimineata si-a vizitat tatal in Arestul Politiei Capitelei, a povestit, la iesire, ca acestuia ii lipsesc soarele si sportul, precizand ca imparte celula cu alte sase persoane.

”Se bucura ca a vazut sorele. Statea la geam, cu fata la soare. Ii lipsesc soarele si sportul. In rest, ce sa faca, bine”, a afirmat Raducu Mazare, dupa ce si-a vizitat tatal in arest. El a spus ca acesta a impartit celula cu inca sapte persoane, dar intre timp una dintre ele a plecat, astfel ca acum tatal sau are sase colegi de arest.

Raducu Mazare a mai spus ca tatal sau a participat saptamana trecuta la o slujba religioasa, iar de Paste a mancat drob si a ciocnit oua rosii cu colegii de celula, cu care se intelege bine. Intrebat daca primarul Constantei va face contestatie la masura arestarii preventive, Raducu Mazare a spus ca deocamdata nu, pana cand procurorii nu vin cu propunerea de prelungire a masurii, el precizand ca dosarul nu a plecat inca de la instanta suprema, iar motivarea deciziei nu a fost comunicata de magistrati.

Fiul lui Radu Mazare a mai spus ca acesta s-a plans de toata situatia prin care trece, apreciind ca ”totul este o bataie de joc si o loterie” si aratandu-se nemultumit de faptul ca nici dupa doua saptamani judecatorul nu a motivat decizia de arestare. Intrebat daca a preluat rolul tatalui sau, Raducu Mazare a spus ca le scoate la cafele pe prietenele tatalui sau si ca ”pe partea de socializare” se descurca: ”Eu ii mai scot prietenele la cafele, iar bunica are grija de casa. Pot sa fiu inlocuitor pana intr-un punct, nu pot sa fiu inlocuitor complet, dar pe partea de socializare ma descurc”.

Intrebat daca dupa ce va iesi din arest tatal sau va demisiona de la conducerea Primariei Constanta, fiul lui Radu Mazare a spus: ”Stii cat de greu e sa estimezi momentul asta? E foarte greu. Nu stiu ce sa zic. Nu vezi cum se intampla lucrurile de pe o zi pe alta?”. De asemenea, intrebat daca el ar vrea ca tatal lui sa mai ramana in primarie si in politica, Raducu Mazare a spus ca isi doreste ca tatal sau sa iasa din arest, sa stea de vorba si sa manance impreuna, in familie, si apoi sa se gandeasca ce va face. Despre posibilitatea ca primarul Constantei sa fie vizitat in arest de fete, Raducu Mazare a spus: ”Unele dintre ele ii si scriu. Daca ne-ar lasa sa venim zece, am veni, dar nu ne lasa. S-ar fi bucurat sa vada o pata de culoare dupa atata gri acolo jos”.

Citeste si:
O constanțeancă, reținută de polițiști după ce și-a incendiat...
O constanțeancă, reținută de...

Primarul suspendat al Constantei, Radu Mazare, se afla in Arestul Politiei Capitalei din 3 aprilie, cand a fost transferat din arestul Politiei Constanta, unde a stat o zi, dupa ce a fost arestat preventiv in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si castigarea unor licitatii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky. In acest caz a fost arestat preventiv si omul de afaceri Sorin Strutinsky, pe numele sau fiind emis un alt mandat de arestare preventiva, intr-un alt dosar.

Radu Mazare este acuzat ca, in perioada 2006 - 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri in Constanta. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare, atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Citeste si:
Cum să previi insolația: 5 sfaturi de luat în calcul
Cum să previi insolația: 5...

Mazare mai este acuzat ca, in perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala, peste sapte milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si primarie, a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro). Si in acest caz, noteaza procurorii, mita a fost primita prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati.

Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, imputabile lui Mazare, referitoare la: impunerea conditiei ca ofertantii sa prezinte fizic dotarea minimala de utilaje si echipamente in orice locatie de pe teritoriul municipiului Constanta, in perioada desfasurarii procedurii, utilajele si echipamentele urmand a fi prezentate, stationate, pe toata perioada mentionata, sub sanctiunea descalificarii ofertantilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalitatii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanta prin gestiune delegata, inexistenta numarului minim de oferte care pana in luna februarie 2008 impuneau un minim de doua oferte, iar din luna februarie 2008, era prevazut un numar de minim trei participanti, si tariful de salubritate. Ca urmare a acestor actiuni a fost produs un prejudiciu in suma de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului, mai spun procurorii.

Citeste si:
Fiu lui Romică Țociu, mesaj emoționant după ce au câștigat a doua...
Fiu lui Romică Țociu, mesaj...

Mazare mai este acuzat ca, in perioada noiembrie 2006 – 2013, in calitate de primar al municipiului Constanta, a participat la incheierea a 12 contracte intre primarie si societatea controlata de el si Strutinsky, in valoare totala de peste 6 milioane de lei. In perioada noiembrie 2008 - 2012, in aceeasi calitate, Mazare a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru si contracte subsecvente incheiate intre Primaria Municipiului Constanta si o societate comerciala la care era asociat Strutinsky, in valoare totala de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achizitia unor servicii artistice desfasurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, serviciul de protectie a functionarilor Primariei Municipiului Constanta aflati in exercitiul functiunii in perioada 15 februarie 2009 - 15 februarie 2012, etc. In ambele cazuri, au fost obtinute foloase atat pentru sine, prin societatea pe care o controla si cu care Mazare s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii cinci ani inainte de comiterea faptei, cat si pentru Sorin Strutinsky, arata anchetatorii.

Citeste si:
Ce accesorii îți trebuie pentru jogging: top 5 accesorii pentru...
Ce accesorii îți trebuie...

Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de MEDIAFAX, cercetarile in acest dosar au la baza sesizarea facuta de Agentia Nationala de Integritate, care cerea DNA sa il verifice pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, al caror asociat, Sorin Strutinsky, este in relatii comerciale cu Mazare in opt societati. In prezent, omul de afaceri este arestat si judecat in dosarul de trafic de influenta in care este acuzat ca a primit aproximativ 2 milioane de euro ca sa intervina la institutii publice pentru plata unor lucrari.

Radu Mazare a fost trimis in judecata, in 3 aprilie, de DNA Constanta intr-un alt dosar, in care este cercetat pentru vanzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate, procurorii stabilind ca in acest caz bugetul Primariei Constanta a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro. In 6 aprilie, Radu Mazare a fost suspendat de catre prefectul judetului Constanta din functia de primar al Constantei, pe care a detinut-o timp de 15 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.