Romania considera ca Uniunea Europeana trebuie sa se implice "mai hotarat" in vecinatatea estica si in cea sudica, a declarat, joi, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, intrebandu-se ce rol isi mai poate asuma Uniunea la nivel global, daca esueaza in imediata sa vecinatate.

"Contextul actual de securitate din vecinatatea UE, atat vecinatatea estica, cat si vecinatatea sudica impune cu necesitate o reflectie strategica a celor mai bune modalitati de raspuns la nivelul Uniunii Europene (...) MAE a fost activ pe aceasta dimensiune la nivelul UE, am elaborat un document de pozitie care a circulat recent la Bruxelles si in toate statele membre, el contine viziunea noastra asupra modalitatii in care UE trebuie sa se raporteze la evolutiile de securitate actuale si viitoare", a declarat, joi, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la lansarea seriei de dezbateri interactive "Dialoguri@MAE", dedicate unui schimb de idei nemijlocit si contactului direct intre reprezentantii MAE si cei ai societatii civile, in scopul informarii asupra temelor relevante de politica externa si a facilitarii dialogului pe aceste subiecte, scrie MEDIAFAX.

Tema primei dezbateri a fost revizuirea Strategiei europene de securitate, in contextul in care Consiliul European din iunie este dedicat securitatii si apararii, urmand sa abordeze reexaminarea acestui document care dateaza din 2003.

"Am propus revizuirea Strategiei de securitate a UE. Un asemenea demers ne permite sa convenim impreuna asupra riscurilor si amenintarilor la care este supus continentul si statele noastre si sa elaboram, inclusiv prin prioritizare, un raspuns comun (...) Din perspectiva noastra, UE are un rol important nu doar in plan politic, economic, social, sau al asistentei si dezvoltarii dar si in sfera securitatii. Acest rol a fost pus in evidenta in 2003 cand actuala Strategie europeana de securitate a fost adoptata", a afirmat Bogdan Aurescu, subliniind ca, intre timp, mediul international de securitate s-a schimbat in mod semnificativ.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

"Pe fondul instalarii crizei financiare globale, aspectele de securitate la nivelul UE au fost impinse cumva la nivel secundar, aceasta situatie s-a modificat fundamental odata cu transformarile majore la care asistam astazi in vecinatatea UE, la est si la sud. Din nefericire, UE se confrunta astazi cu un veritabil arc de instabilitate profunda la frontierele sale iar raspunsul nostru trebuie sa fie cat mai unitar si coordonat (...) Ne aflam in prezent intr-o noua etapa care necesita o reexaminare atenta a actualelor realitati. Aceasta reexaminare poate lua forma unei strategii de securitate noi sau revizuite sau, eventual, a unei strategii globale a UE", a subliniat seful diplomatiei, precizand ca MAE a promovat inca din 2012 necesitatea revizuirii strategiei de securitate.

Bogdan Aurescu a atras atentia ca securitatea europeana este afectata la est de "asertivitatea in crestere a Federatiei Ruse, care a recurs la schimbarile ale frontierelor si la o conduita in afara dreptului internationale".

Citeste si:
Ministrul de Externe Aurescu participă, luni, la Consiliul Afaceri...
Ministrul de Externe Aurescu...

"Alterarea integritatii unui stat, recurgerea la forme hibride de razboi, utilizarea altor tipuri de presiuni politice sau economice, inclusiv in domeniul energiei, reprezinta actiuni cu impact negativ si pe termen lung asupra intregului continent si constatam, din pacate, ca aceste actiuni sunt insotite si de luari de pozitie amenintatoare sau provocatoare", a spus Aurescu, referindu-se la declaratiile din ultimul timp ale MAE rus.

In acest sens, ministrul de Externe a salutat pozitia de miercuri a NATO, reiterand faptul ca ea "reflecta intocmai pozitia Romaniei fata de aceste mesaje". "Repet faptul ca nu suntem deloc intimidati de acest tip de retorica", a sustinut oficialul roman.

Totodata, ministrul de Externe a subliniat faptul ca in sud UE trebuie sa faca fata "disparitiei controlului efectiv al unor frontiere pe largi segmente de teritoriu", fapt ce fragilizeaza statele si "genereaza probleme multiple si interconectate, terorism, migratie necontrolata, trafic ilegal de persoane si substante interzise", precum si probleme structurale cum sunt cele referitoare la radicalizare, lipsa oportunitatilor si educatiei pentru tinerele generatii.

Citeste si:
Consiliul Secuiesc solicită țărilor UE să nu primească România în...
Consiliul Naţional Secuiesc...

"Acestea creeaza un mediu propice ascensiunii de entitati non-statele precum ISIL sau Daesh, care pun sub semnul intrebarii prin actiunea lor valorile si principiile noastre din cadrul UE", a afirmat Aurescu, subliniind ca in acest context UE trebuie sa aiba o viziune strategica, deoarece dispune de resurse relativ limitate, iar economiile multor state membre continua sa se confrunte cu dificultati.

"In ce ne priveste consideram ca vecinatatile UE trebuie sa fie mai bine reflectate intr-un viitor document programatic (...) Trebuie ca UE sa se implice mult mai hotarat atat in est cat si in sud, inclusiv prin recurgerea la abordarea cuprinzatoare in materie de conflicte, inclusiv cele prelungite, si crize. Daca esuam in imediata noastra vecinatate, ce rol ne-am mai putea asuma ca Uniune la nivel global?", a afirmat Bogdan Aurescu, apreciind ca UE trebuie sa continue dezvoltarea capacitatilor sale civile si militare, in conditiile in care dispune de "o experienta bogata" acumulata in peste 30 misiuni civile si militare.

Citeste si:
Parada militară de Ziua Națională a României. Vor participa și...
Parada militară de Ziua...

Seful diplomatiei a punctat faptul ca Romania e "pro-activa" in sustinerea politicii comune de securitate si aparare, ultimele statistici plasandu-ne pe locul sase intre contributorii UE cu personal secondat la misiunile si operatiunile sub egida Politicii de securitate si de aparare comuna si pe locul intai la personal contractat.

De asemenea, Bogdan Aurescu a evidentiat faptul ca relatia UE-NATO se impune sa fie "mai bine valorizata".

In ceea ce priveste securitatea energetica, este important ca UE sa dezvolte conceptul de realizare a Uniunii Energetice. "Aceasta va avea un rol major in intarirea coeziunii si solidaritatii intre statele membre, implicit fiind consolidata capacitatea Uniunii de a face fata crizelor sau presiunilor externe", a spus ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.