Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, la conferinta de bilant dupa primele 100 de zile de mandat, ca nu are prima reactie la fiecare breaking news deoarece prima sa promisiune a fost un alt mod de a face politica, fara galagie si spectacol.

"Dragi romani, au trecut primele 100 de zile din mandatul meu de presedinte. Unii se intreaba de ce nu am vorbit mai mult in aceasta perioada. De ce nu am eu prima reactie la fiecare breaking news. De ce nu admonestez public alte institutii. De ce nu critic zilnic alti politicieni. Foarte simplu. Pentru ca nu acesta este rolul unui presedinte. Si pentru ca aceasta a fost prima mea promisiune: alt mod de a face politica, fara galagie si spectacol; mai putine vorbe de dragul vorbelor si mai multa constructie; cu ratiune si rabdare", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului a afirmat ca primele 100 de zile ale mandatului sau au fost "despre valori si despre modul in care ele pot sa ne transforme viata".

"A fost important, pentru mine, sa reafirm increderea in niste principii pe care comportamentul altor oameni politici in exercitiul puterii le-au golit de continut. Romania lucrului bine facut este posibila: o tara care stie ce vrea si care poate ceea ce vrea. Acesta este un proiect de vindecare pentru tara, care cere o conditie simpla pentru a functiona: sa ne vedem fiecare de treaba, cu toata responsabilitatea", a explicat Iohannis, potrivit MEDIAFAX.

El a reamintit ca a spus ca va fi un presedinte mediator si integrator, astfel ca, dupa ani de zile de conflict permanent, a asezat la masa dialogului partidele politice, reprezentanti ai institutiilor, societatea civila, pe diferite teme, unul dintre rezultate fiind semnarea acordului pentru cresterea bugetului Apararii.

"In aceasta perioada am trimis la reexaminare cateva legi. Va spun foarte limpede. Eu nu ma joc cu legile tarii noastre. Eu nu folosesc aceasta prerogativa a presedintelui nici ca sa ma rafuiesc cu cineva, nici ca sa raspund la vreun interes particular. Pur si simplu nu promulg legi care nu respecta principii constitutionale sau obligatii ale statului roman", a mai spus Iohannis.

Totodata, seful statului a punctat faptul ca participarea sa la momente de bilant ale unor institutii din sfera justitiei, apararii si securitatii nationale a fost "un semn de recunoastere a activitatii lor", dar si o subliniere a faptului ca "toate institutiile statului sunt in serviciul cetateanului si sunt chemate sa apere democratia".

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Referitor la vizitele externe, Klaus Iohannis a sustinut ca in cele 100 de zile Romania a reinceput sa-si dobandeasca respectul in marile capitale.

"Am auzit si intrebarea de ce face presedintele atatea vizite externe, de ce nu sta acasa cu ochii pe televizor sau pe partide. Pentru ca politica externa este un atribut fundamental al presedintelui. Si mai ales pentru ca o politica externa puternica si eficienta inseamna un stat puternic si eficient pentru cetatenii sai. Nu cred ca gresesc daca afirm ca in aceste 100 de zile Romania a reinceput sa-si dobandeasca respectul si credibilitatea in marile capitale europene si din lume", a declarat Iohannis.

Seful statului a punctat si faptul ca printre misiunile sale se numara si recuperarea memoriei istorice, pretuirea culturii nationale si redescoperirea valorilor. "Sunt evenimente la care am participat, locuri pe care le-am vizitat si oameni pe care am tinut sa-i cunosc tocmai din acest motiv. Stiu ca exista asteptari mari si pentru alte zone. Stiu ca oamenii isi doresc ca lucrurile sa se schimbe cat mai repede. Nu toate proiectele au putut incepe concomitent. Ma refer in special la organizarea Consiliului Consultativ pentru Diaspora si la structurarea unui mecanism de dezbatere pe educatie si pe sanatate. Inainte de ridica o constructie este insa nevoie de o fundatie solida, la care am lucrat in aceste prime 100 de zile", a explicat Klaus Iohannis.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.