Senatorul PNL Cristian Bodea l-a criticat pe presedintele Klaus Iohannis, pentru ca acesta "a blamat intregul Parlament" in mesajul postat pe Facebook dupa votul dat de senatori in cazul arestarii lui Dan Sova si spune ca seful statului trebuie sa se decida "daca vrea sa fie arbitru sau procuror".

"Pe pagina de Facebook a presedintelui Romaniei scrie ca inca o data Parlamentul a blocat justitia. Stiu ca nu Klaus Iohannis scrie pe Facebook, ca o fac consilierii lui, dar as vrea sa-i atrag atentia presedintelui Romaniei ca are responsabilitatea sa-si supravegheze consilierii, sa aiba grija ce vorbe ii pun acestia in gura", a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, senatorul PNL Bihor Cristian Bodea.

Bodea a precizat ca la votul desfasurat in Senatul Romaniei, ca urmare a solicitarii Parchetului Inaltei Curtii de Casatie si Justitie de a incuviinta arestarea preventiva a lui Dan Sova, majoritatea celor prezenti s-au exprimat in favoarea acestei cereri, si doar "smenul politic" al presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, "manipulat de PSD", a facut ca rezultatul votului sa nu fie materializat intr-o hotarare.

"PSD a facut un mare smen politic de care responsabil este Calin Popescu Tariceanu, care dupa numararea voturilor, constatand ca din 151 senatori prezenti majoritatea, adica 79, au votat in favoarea incuviintarii cererii Parchetului, a invocat articolul 173 al Regulamentului Senatului si a afirmat ca pentru adoptarea hotararii trebuia sa se pronunte majoritatea membrilor Senatului, nu a membrilor prezenti", a afirmat Bodea, potrivit MEDIAFAX.

El a mai spus ca pentru atitudinea unora din liderii Senatului nu poate fi "blamat" intregul Senat si, cu atat mai putin, intregul Parlament.

"Presedintele Romaniei nu poate blama intregul Parlament pentru votul unei parti a membrilor sai. Senatul nu a facut scut in jurul lui Sova, majoritatea senatorilor prezenti au votat incuviintarea arestarii acestuia, doar o parte din conducerea Senatului a facut un smen politic, dar pentru asta nu blamezi intregul Senat", a spus Cristian Bodea.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Senatorul liberal a afirmat ca presedintele Iohannis trebuie sa decida daca vrea sa fie mediator sau acuzator.

"Ca presedinte al Romaniei, ai datoria sa fii mediator, nu acuzator, sa vezi toate nuantele, nu in alb-negru, presedintele Romaniei trebuie sa se hotarasca daca vrea sa fie arbitru sau procuror. Eu, Cristian Bodea, nu am facut scut in jurul lui Sova, nu am oprit justitia in cazul Sova, eu, Cristian Bodea, am vorbit inaintea votului in numele PNL la tribuna Senatului si am spus clar ca judecatorul decide arestarea, nu Parlamentul", a adaugat senatorul liberal.

Bodea a afirmat ca, in opinia sa, presedintele Iohannis a gresit acuzand intregul Senat, iar postarea de pe pagina de Facebook a acestuia ar fi fost facuta de seful Cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache.

"Nu poate sa vina un consilier prezidential sa ma acuze la gramada cu cei care au vrut sa opreasca justitia, e nedrept fata de toti cei 53 de senatori PNL care au votat ca justitia sa-si urmeze cursul si fata de cei 26 de la celelalte partide care au votat la fel. Presedintele nu are scuza ca cineva s-a scapat si ca n-a stiut acest lucru", a mai spus Bodea.

Citeste si:
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se va rejudeca de la zero, in urma...
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se...

El considera ca, prin postarea de pe pagina de Facebook, presedintele a contribuit la aversiunea cetatenilor inclusiv fata de alesii care i-au reprezentat corect: "Dupa un comunicat ca asta te mai miri ca vine lumea si spune sa-i impuscam pe toti parlamentarii? Toti suntem vinovati, toti suntem condamnati de consilierul presedintelui Romaniei?".

Senatul nu a incuviintat, miercuri, arestarea preventiva a lui Dan Sova, din cele 151 de voturi exprimate fiind inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis afirma, intr-o postare pe Facebook, ca nu poate trece cu vederea faptul ca Parlamentul a blocat iar o cerere a justitiei, aratand ca, intr-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija in instanta.

Citeste si:
Procurorul general al Ucrainei: Soldații ruși folosesc tot mai...
Procurorul general al...

"In calitate de garant al respectarii Constitutiei si principiilor statului de drept, nu pot sa trec cu vederea faptul ca, astazi, Parlamentul a blocat din nou o cerere a justitiei. Intr-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege. Calitatea de deputat, senator sau ministru nu ar trebui sa confere nimanui imunitate in fata justitiei. Parlamentul nu se poate erija in instanta. Justitia este singura in masura sa-si spuna cuvantul, pornind, desigur, de la prezumtia de nevinovatie. Numai un Parlament cu principii ferme in ceea ce priveste integritatea, capabil sa raspunda prompt si corect la cererile justitiei, poate recapata increderea cetatenilor", scria Iohannis pe Facebook.

Parlamentarii au respins, de la inceputul acestui an, trei cereri privind ridicarea imunitatii unor parlamentari, fosti ministri. Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive pentru senatorul PSD Dan Sova, iar pe 12 februarie a respins solicitarea Parchetului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva senatorului PNL Varujan Vosganian. Camera Deputatilor a respins, pe 11 martie, cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul deputatului UDMR Laszlo Borbely.

Citeste si:
Penalty bătut și ratat de trei ori în meciul Petrolul - Rapid, din...
Râsu'-plânsu':...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.