Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, in Guvern, ca mierea sa fie inclusa printre produsele alimentare de baza pentru care TVA va fi redusa la 9%, aratandu-se deranjat ca autorii proiectului de Cod Fiscal au uitat din nou sa treaca mierea in aceasta categorie.

Premierul saa pronuntat pe aceasta tema in timp ce anunta reducerea cotei de TVA pentru animale vii si pasari vii, din specii domestice, carne, peste, lapte, produse si subproduse lactate, oua de pasari, legume, fructe comestibile si preparate din acestea.

"Iar ati uitat mierea? Ati pus mierea? Parlamentarii pun mierea, noi punem doar carnea?! Hai, dom'le, lasati-o incolo, cum sa platesti 24% la miere?! Hai, aveti grija, ca e pacat", a aratat Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Proiectul noului Cod Fiscal extinde lista produselor pentru care TVA va fi redusa de anul viitor la 9%, incluzand, alaturi de carne, peste, lapte si paine, si animale vii si pasari vii, din specii domestice, oua de pasari, legume, fructe comestibile si preparate din acestea, precum si accesul la evenimentele sportive.

La sfarsitul anului trecut, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca dreptul prescolarilor si elevilor din clasele I -IV din invatamantul de stat si confesional de a primi miere de albine ca supliment nutritiv sa fie suspendat din nou, atat in acest an, dar si anul viitor, cu argumentul necesitatii unor economii la buget.

Legea 509/2006 stabileste ca pentru copiii prescolari din gradinitele de stat si confesionale cu program normal de 4 ore, precum si pentru elevii din clasele I-IV din invatamantul de stat si confesional este acordata gratuit miere de albine, in limita unei cantitati de 60 g/copil/saptamana. Cantitatea de 60 g miere de albine/copil/saptamana poate fi distribuita, in functie de modul de ambalare, de doua sau de trei ori pe saptamana.

In 2006, la momentul aprobarii legii, a fost decis ca mierea va fi acordata incepand cu anul scolar 2007-2008, din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, din capitolul special prevazut in buget. Ulterior, in 2008, Guvernul a stabilit ca toate cheltuielile aferente vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, judetelor si municipiului Bucuresti, dupa caz, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, alocate cu aceasta destinatie.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Anul trecut, initiatorul legii, senator PSD, a reclamat faptul ca aplicarea acesteia este tergiversata in fiecare an, desi ar exista fonduri pentru aplicare, deoarece Guvernul nu doreste sa aprobe normele de aplicare.

In prezent, prescolarii si elevii din clasele I-IV din invatamantul de stat si confesional mai primesc lapte si corn, precum si mere, in cadrul programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.