Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la bilantul MAI, ca isi doreste ca toti cei chemati sa aplice legea sa fie in primul rand ei insisi dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice conditionari si mai presus de orice interese de grup sau particulare.

"Va rog insa sa fiti constienti ca oamenii va privesc si asteapta sa fiti modele de comportament si corectitudine in serviciul public. Imi doresc ca toti cei chemati sa aplice legea sa fie in primul rand ei insisi dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice conditionari si mai presus de orice interese de grup sau particulare, din mediul economic si din orice domeniu", le-a transmis presedintele reprezentantilor Ministerului de Interne, scrie MEDIAFAX.

El a mai spus ca a baza activitatii ministerului si a componentelor sale trebuie asezata cu fermitate ideea ca nimeni nu este mai presus de lege.

"Avem datoria sa analizam cu luciditate ce functioneaza si ce lipseste, unde este nevoie de un plus de coordonare si cum crestem performanta. Avem mai multe institutii care se ocupa de ordinea publica - Politie, Jandarmerie, Politie comunitara. Ele nu pot functiona in mod eficient individual, ci trebuie sa actioneze unitar. Cred ca un sistem de ordine publica bine integrat poate raspunde in mod real nevoii de siguranta la toate nivelurile", a precizat seful statului.

Klaus Iohannis a aratat ca are incredere in capacitatea cadrelor ministerului de a fi la inaltimea cerintelor si misiunilor ce le-au fost incredintate si ca vor contribui activ la consolidarea principiilor statului de drept si de a pune in practica, in cele mai bune conditii, noua legislatie penala, demersuri necesare finalizarii procesului de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen.

Potrivit presedintelui, "un accent deosebit se cuvine a fi pus pe dimensiunea de prevenire a incalcarii legii, inclusiv in cazul unor fenomene precum contrabanda si traficul, criminalitatea economica, constituirea de grupuri infractionale sau migratia ilegala".

"Dezvoltarea unei societati este, cred eu, direct legata de masura in care latura preventiva devine mai eficienta decat cea punitiva atunci cand vine vorba de incurajarea corectitudinii si legalitatii si descurajarea infractionalitatii. Imi doresc o Politie mult mai axata pe preventie, fie ca este vorba de Politia rutiera, fie de cea cu atributii in zona criminalitatii economico-financiare. Putem avea o Jandarmerie mai putin centrata pe paza unor obiective si mai prezenta pentru siguranta cetatenilor. Este nevoie, de asemenea, la nivelului Ministerului Afacerilor Interne de o munca de informatii mai consistenta, care sa priveasca nu doar retelele infractionale, ci si protectia propriilor cadre", a transmis seful statului, la bilantul Ministerului de Interne.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.