Decizia de majorare sau de reducere a impozitelor apartine autoritatii locale, a declarat premierul Victor Ponta, ca reactie la informatiile privind modificarile din proiectul actualizat al noului Cod Fiscal.

Conform legii, autoritatile locale pot stabili un anumit cuantum al taxei, dar intre limitele minime si maxime valorice stabilite prin Codul Fiscal.

"Daca vreti, taxele nu o sa creasca niciodata in urmatorii 100 de ani. Este decizia autoritatilor locale, pot sa le scada sau pot sa le creasca, in functie de cum considera autoritatile locale. Pana acum, a fost bun Codul, acum nu mai e bun. Forma finala se discuta in Parlament. Daca autoritatile locale considera ca e bine, pot sa scada toata taxele sau pot sa le creasca, in niste limite", a raspuns Ponta intrebarilor presei privind proiectul actualizat de Cod Fiscal, scrie MEDIAFAX.

El a reluat ideea ca noul Cod Fiscal va fi adoptat de Parlament. "Alea bune, adica reducerea TVA, nu le face Guvernul, dar daca e ceva de rau, face Guvernul", a adaugat Ponta.

Premierul a mai afirmat, anterior, ca nu Guvernul impune noul Cod Fiscal, deoarece documentul va fi aprobat de Parlament, aratand insa in acelasi timp ca este luata in calcul angajarea raspunderii daca opozitia blocheaza adoptarea noului Cod.

Impozitul pentru locuinte pregatit pentru populatie incepand cu anul viitor a fost majorat in proiectul actualizat de Cod Fiscal redactat de Guvern, comparativ cu documentul anuntat in urma cu o luna, prin cresterea valorii impozabile in functie de care este calculata suma finala de plata.

Noul document, datat 13 martie, prevede cresteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de cladiri. De asemenea, impozitul pe terenul intravilan si cel extravilan a fost majorat in proiectul actualizat, prin cresterea valorilor la care este inmultita suprafata terenului, pentru stabilirea sumei de plata.

Si impozitul pe masini a fost majorat in proiectul actualizat de Cod Fiscal, prin cresterea sumelor fixe luate in calcul la stabilirea sumei finale de plata.

Documentul mai prevede ca lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, si care a inclus initial doar painea, carnea, pestele, legumele si fructele, a fost extinsa prin includerea si altor produse, precum lapte, oua, animale si pasari vii.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

TVA de 9% va fi introdusa, incepand cu anul viitor, si pentru accesul la evenimentele sportive, cu argumentul ca sportul este un fenomen social si economic care prezinta un grad inalt de interes pentru populatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.