Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, in cadrul conferintei de presa comune sustinuta alaturi de Cancelarul Angela Merkel, la Berlin, ca Germania nu e doar principalul partener economic al Romaniei, dar si unul dintre cei mai importanti parteneri de dialog in interiorul Uniunii Europene.

Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca a trecut in revista, in intalnirea cu Cancelarul Germaniei, evolutia relatiilor bilaterale, din punct de vedere economic, cultural si politic, dintre cele doua tari.

"Germania nu este doar principalul partener economic al Romaniei, dar si unul dintre cei mai importanti parteneri de dialog in interiorul Uniunii Europene, dar si pe scena internationala", a spus Iohannis, mentionand faptul ca, in sfera economica, a evaluat cu satisfactie evolutia schimburilor dintre cele doua tari, care isi mentin tendinta ascendenta, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Romaniei a spus ca s-a apreciat, de asemenea, prezenta in Romania a unor investitori importanti, tara noastra avand interes pentru atragerea unui numar si mai mare de companii germane.

Seful statului a mai afirmat ca, din discutie a reiesit ca exista inca un potential insemnat de dezvoltare intre Romania si Germania, prin "sporirea investitiilor si cresterea volumului schimburilor comerciale".

"Am evocat diversitatea oportunitatilor de dezvoltare sectoriala, a intereselor comune si a proiectelor de partaneriat. Avem un interes deosebit ca Germania sa ne fie partener in identificarea acelor nise de dezvoltare care pot genera avantaje competitive si care pot individualiza Romania in peisajul economiei europene a anilor 2020. Atat doamna Cancelar Federal cat si eu am subliniat importanta puntii de legatura creata in mod natural intre comunitatile germane din Romania si de comunitatile romane din Germania. Le consideram un factor de consolidare a cooperarii romano-germane si un model de abordare in adevarat spirit european", a mai precizat presedintele Romaniei.

Klaus Iohannis a mai afirmat ca este esentiala consolidarea Uniunii Economice si Monetare, inclusiv prin desavarsirea uniunii bancare.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

"Am reafirmat necesitatea de a apara cu fermitate atat prin luarile de pozitie cat si prin faptele noastre valorile europene, cele care au permis ca Uniunea Europeana sa devina un proiect model", a sustinut Iohannis, adaugand ca s-a convenit ca acest dialog sa continue.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.