Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, in cadrul declaratiei comune cu omologul sau bulgar, Rosen Plevneliev, ca cele doua state au drept obiectiv comun consolidarea apararii colective in cadrul NATO si ca se doreste intarirea capacitatii de reactie a Aliantei, pe flancul estic.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca este foarte bucuros sa il aiba oaspete, la Bucuresti, pe presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, despre care a spus ca este "primul sef de stat pe care il intampina la Bucuresti, de la preluarea mandatului sau".

Seful statului a precizat ca aceasta este "expresia legaturii foarte bune dintre Romania si Bulgaria, ca state vecine, partenere si aliate in cadrul Uniunii Europene si NATO". "Aceasta prima intalnire ne-a permis sa facem un bilant al relatiilor bilaterale, aflata la un nivel de excelenta, pe toate palierele de cooperare", a spus presedintele Romaniei, precizand ca ambii sefi de stat eu remarcat faptul ca "exista in continuare un potential care trebuie valorificat in toate domeniile, dar mai ales in cel economic".

Presedintele Iohannis a precizat ca a sustinut si el si omologul sau bulgar promovarea unor proiecte de interes, in special in domeniul energetic, am transporturilor, am infrastructurii, al cooperarii transfrontaliere dar si al educatiei si culturii". "Consider ca este in beneficiul reciproc protejarea si promovarea identitatii nationale si a drepturilor de care ambele minoritati trebuie sa se bucure", a precizat Iohannis, potrivit MEDIAFAX.

El a a mai mentionat ca, din schimbul de vederi din cadrul intalnirii, a reiesit ca "cele doua state isi pot sincroniza eforturile pentru o mai buna promovare a obiectivelor comune, atat in cadrul UE cat si in plan regional".

"Asigurarea securitatii energetice a regiunii, promovarea cooperarii regionale si a interesului comun pentru regiunea Dunarii, zona extinsa a Marii Negre, apropierea de Uniunea Europeana a partenerilor din vecinatatea estica, consolidarea rolului Uniunii ca actor global puternic sunt cateva din aspectele atinse in discutiile de astazi", a spus Iohannis.

Presedintele a vorbit si despre Mecanismul de Cooperare si Verificare, precizand ca "acum, este important ca fiecare dintre tarile noastre sa se concentrze asupra implementarii recomandarilor din acest raport".

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Klaus Iohannis a mai spus ca discutiile s-au orientat asupra "aspectelor de actualitate ale agendei de securitate". "Luand in considerarea provocarile de securitate din regiune, avem drept obiectiv comun consolidarea apararii colective in cadrul NATO", a aratat Klaus Iohannis, adaugand ca se doreste cresterea prezentei NATO pe teritoriul statelor din flancul estic, precum si intarirea capacitatii de reactie a Aliantei".

"Nevoia de unitate in mesajele de politica externa este inteleasa pe deplin de Bulgaria, care a mentinut, la randul sau, sanctiunile impotriva Federatiei Ruse si a posibilitatii extinderii lor, in cazul nerespectarii acordului de incetare a focului. Ne bazam in continuare pe o relatie solida, si il asigur pe domnul presedinte Plevneliev de dorinta Romaniei de a aprofundare a colaborarii dintre statele noastre", a mai declarat presedintele Romaniei.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.