Premierul Victor Ponta, intrebat de jurnalisti cate contracte a incheiat cu statul firma cumnatului sau, verificat de procurorii DNA pentru fraude cu fonduri europene si evaziune fiscala, a aratat ca nu stie ce intelege presa prin "stat" si ca niciun contract nu a fost incheiat "cu Guvernul".

"Ce inseamna statul? Cu Guvernul, din cate stiu eu, niciunul", a raspuns Ponta intrebat, vineri, cate contracte a incheiat cu statul firma cumnatului sau.

Miercuri, Ponta a sustinut ca, de cand a preluat postul de prim-ministru, firma cumnatului sau nu a mai participat la vreo licitatie, dintr-un motiv pe care a sustinut de asemenea ca nu il cunoaste, scrie MEDIAFAX.

El a mai aratat atunci ca, in momentul semnarii de catre cumantul sau a contractului verificat de catre procurori, respectiv 13 ianuarie 2012, el nu era prim-ministru, ci doar deputat si lider PSD si habar nu avea ce licitatii sunt la Ministerul Mediului sau Primaria Comarnic, iar cumnatul sau nu l-a intrebat sau consultat despre acest contract.

Ponta a preluat functia de prim-ministru in mai 2012.

Datele releva insa ca firma Grossmann Engineering Group, administrata de cumnatul premierului, a avut doua contracte cu Consiliul Judetean Suceava, prin Programul Operational Regional finantat de Comisia Europeana, dar si cu administratii din Ialomita, Galati sau Prahova, contracte semnate in perioada 2007-2014. De exemplu, pentru modernizarea Muzeului de Istorie al Sucevei, contractul de finantare, in valoare de 60,67 milioane de lei, din care 42,67 de milioane de lei contributia UE, a fost semnat in martie 2014 de Ministerul Dezvoltarii.

De asemenea, presa a relatat ca firma cumnatului lui Ponta a incheiat 25 de contracte care au beneficiat de finantare publica, 12 dintre acestea avand si finantare comunitara europeana, in valoare totala de aproximativ 105 milioane de lei (aproximativ 25 de milioane de euro). Contractele au fost incheiate atat inainte ca Ponta sa preia mandatul de prim-ministru, cat si dupa ce acesta a devenit seful Guvernului, cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, Primaria Turnu Magurele, Municipiul Mangalia (semestrul II 2012), orasele Chitila si Bechet (2013).

Omul de afaceri Ilie Dragan, director al SC Grossmann Engineering SRL, a fost retinut procurorii de DNA Ploiesti, in dosarul fraudarii de fonduri europene in care este arestat preventiv Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, acuzatia fiind de participare la activitatea unui de grup infractional, deturnare de fonduri europene si evaziune fiscala. Hertanu a fost retinut, alaturi de trei oameni de afaceri, cu acuzatia obtinerii frauduloase a unui contract finantat din fonduri europene pentru extinderea canalizarii din Comarnic.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

In acelasi dosar, deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, care au fost plasati sub control judiciar, sunt acuzati ca i-ar fi sprijinit pe cei patru sa obtina acest contract, punand presiune si exercitand amenintari asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judetean care derula proiectul european, pentru ca societatile respective sa primeasca contractul, sa obtina prelungiri ale termenelor prevazute in acesta si sa primeasca ilegal bani in timpul derularii proiectului.

SC Grossman Engineering Group SRL, in asociere cu SC Euroconstruct Trading 98 SRL, a obtinut contractul pentru extinderea lucrarilor de canalizare in orasul Comarnic, lucrari in valoare de aproximativ 10 milioane de euro, realizate in baza unui proiect cu fonduri europene derulat de SC Hidro Prahova SA, societate constituita prin asocierea Consiliului Judetean Prahova cu mai multe consilii locale din judet.
Proiectul privind extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic a inceput in anul 2012 si trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit intrucat lucrarile nu sunt gata, fiind oprite in decembrie 2014.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alaturi de cetateanul german Grossmann Reinhold Karl si de Liviu Munteanu, pana in 7 mai 2014.

In Adunarea Generala de la acea data s-a decis ca partile sociale detinute de Iulian Hertanu si reprezentand 59,97% din capitalul social sa fie cesionate catre Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Hertanu i-a cesionat parti sociale reprezentand 0,01% din capitalul social si cetateanului german Grossmann Reinhold Karl. In aceste conditii, la SC Grossmann Engineering SRL au ramas asociati doar Grossmann Reinhold Karl si Liviu Munteanu.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, in prezent Iulian Hertanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.

Iulian Hertanu si oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Razvan Ciorba si Liviu Munteanu au fost retinuti de procurorii DNA, marti, fiind suspectati ca firmele acestora au obtinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizarii din Comarnic. Ulterior, magistratii au emis mandate de arestare preventiva pentru Iulian Hertanu, Mihail Marian Coman si Vladimir Razvan Ciorba. Liviu Munteanu, administrator al SC Grossman Engineering Group SRL din aprilie 2014, a colaborat cu anchetatorii, recunoscand faptele de care este acuzat, astfel ca procurorii nu au mai cerut arestarea sa.

Citeste si:
Augustin Zegrean, despre supraimpozitarea contractelor part-time:...
Augustin Zegrean, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.