Presiunea politica exercitata asupra procurorilor pentru a abandona cazuri pe care le ancheteaza a crescut in contextul in care sunt vizati oficiali de la varf, insa rezistenta procurorilor a crescut, spune sefa Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi intr-un interviu acordat Reuters.

Insa fosta jucatoare de baschet, in varsta de 41 de ani, nu pare ingrijorata, noteaza agentia. "Rezistenta procurorilor la asemenea presiuni a crescut", a declarat miercuri cel mai tanar procuror general din istoria Romaniei si prima femeie care a detinut acest post, anterior.

"Presiunea va continua atat timp cat investgam asemenea cazuri", a spus ea.

In opinia sa, "este important ca membrii clasei politice sa ajunga la o anumita maturitate politica si sa inteleaga ca tot ceea ce vor procurorii este adevarul, in cazuri, si ca nu avem alte interese", a subliniat Kovesi pentru Reuters, care noteaza ca DNA se bucura de un succes atat de mare in tara, incat echipaje de televiziune sunt stationate permanent in fata institutiei, asteptand urmatorul politician, om de afaceri sau judecator vizat, scrie MEDIAFAX.

Anchetarea cumnatului si socrului premierului, unor ministri si liderului unui partid mediu tin titlurile presei locale, noteaza agentia, adaugand ca eforturile celor peste 100 de procurori au dovedit ca numeroase contracte de stat sunt acordate in schimbul unor favoruri sau mitei, iar sapte procente dintre parlamentarii alesi in 2012 au fost condamnati sau sunt anchetati pentru coruptie. DNA a obtinut 1.138 de de condamnari anul trecut, investigand si obtinand condamnarea unor oameni despre care candva se credea ca erau de neatins.

Odata cu presiunile au crescut si criticile formulate de catre politicieni, mai scrie agentia, citand ca exemplu acuzatii lansate in ianuarie de un fost candidat la presedintie, in prezent investigat, potrivit carora Kovesi datoreaza functia influentei unui oficial de rang inalt din serviciile secrete. Sefa DNA a respinsa afirnmtiile ca defaimatoare.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Insa, anul trecut, in afara de politicieni si oameni de afaceri au fost incarcerati pentru coruptie sapte judecatori si 13 procurori, iar un fost judecator de la Curtea Constitutionala a fost acuzat, anul acesta, ca face parte dintr-o grupare infractionala organizata si ca a acceptat ca mita un automobil marca BMW si doua rochii pentru sotia sa. De asemenea, procurorul sef insarcinat cu lupta impotriva criminalitatii organizate este investigat, mai noteaza Reuters.

Romania a inceput sa implementeze reforme in sistemul sau judiciar in 2004 - cand independenta magistratilor a fost garantata pentru prima data -, pe cand aspira sa adere la Uniunea Europeana. Procurorii au castigat experienta, in timp ce politicienii se plangeau in presa de "vamatoare de vrajitoare". In prezent, DNA se bucura de un adevarat cult in randul tinerilor si are un nivel de incredere de doua ori mai mare decat Guvernul, scrie Reuters.

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Ultimul raport prezentat de catre Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a laudat sistemul judiciar al Romaniei, insa a notat existenta unor probleme in special in Parlament, care incuviinteaza investigarea membrilor sai. Luna aceasta, Legislativul a blocat investigarea unui senator, fost ministru al Economiei.

"Legile sunt modificate constant si exista unele ingrijorari ca unele modificari ar putea afecta sau chiar bloca reforma judiciara", a declarat Kovesi pe aceasta tema pentru Reuters, referindu-se la incercari de consolidare a imunitatii parlamentare sau de slabire a sistemului judiciar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.