Presedintele Klaus Iohannis l-a primit marti, la Palatul Cotroceni, pe Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, aflat in vizita oficiala la Bucuresti, seful statului exprimandu-si speranta ca intrarea in vigoare a armistitiului, pe 15 februarie, va fi respectata de cei implicati in conflict.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, discutia prilejuita de intrevederea dintre presedintele Iohannis si ministrul de externe al Ucrainei a vizat in mod deosebit perspectiva dezvoltarii relatiilor bilaterale si evolutia situatiei din Ucraina dupa semnarea noului acord de la Minsk din 12 februarie, referitor la incetarea focului in estul tarii.

Astfel, presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat speranta ca intrarea in vigoare, la 15 februarie, a unui armistitiu neconditionat si cuprinzator, va fi respectata de toti cei implicati si va conduce la o stabilizare a situatiei in regiune, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, presedintele Romaniei a reafirmat sustinerea fata de asigurarea integritatii teritoriale, suveranitatii si independentei Ucrainei si a transmis sprijinul ferm al Romaniei pentru continuarea parcursului european si democratic al Ucrainei. "A fost subliniata, totodata, importanta deosebita, pentru reusita acestui demers, a continuarii si aprofundarii de catre autoritatile de la Kiev a procesului de reforma interna, mai ales in domeniul luptei anticoruptie si al consolidarii institutiilor statului", se mai mentioneaza in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

La intalnirea de la Palatul Cotroceni au participat ambasadorul Ucrainei la Bucuresti dar si noul consilier prezidential Lazar Comanescu, numit in functie de presedinte saptamana trecuta.

Un armistitiu intre trupele ucrainene si separatistii prorusi in regiunea Donbas a intrat in vigoare duminica la ora 0.00 (0.00, ora Romaniei). Totusi, situatia este tensionata in regiune, in special in zona orasului Debalteve, un nod feroviar strategic din regiunea Donetk.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko si secretarul de Stat american John Kerry au discutat la telefon despre situatia din Donbas, unde un armistitiu fragil este in vigoare, a anuntat marti noaptea biroul de presa al presedintiei Ucrainei. Seful statului ucrainean si seful diplomatiei americane au constatat "accesul insuficient al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE" in zona de conflict din regiunile Donetk si Lugansk, in estul tarii, se arata intr-un comunicat.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

De asemenea, cei doi "si-au coordonat pozitiile legate de pasii urmatori, in special asupra proiectului de rezolutie privind Ucraina (propus) Consiliului de Securitate al ONU", se arata in comunicat. Kerry l-a asigurat pe Porosenko de faptul ca Washingtonul va sustine pozitia Kievului, precizeaza presedintia.

Pe de alta parte, Statului Major al armatei Ucrainei a anuntat ca "situatia ramane dificila" pe linia de front. Cu toate acestea, Statul Major a dat asigurari ca "tine sub control toate punctele fierbinti din estul tarii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.