Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a reactionat la solicitarea PNL de infiintare a unor comisii de ancheta care sa verifice si cheltuirea Fondului de rezerva al Guvernului, dupa raportul Curtii de Conturi pe 2013, aratand ca PNL era in Guvern in acel an si adaugand "Caragiale e depasit total!"

"Ziua si demagogia/ PNL vrea ancheta parlamentara contra Guvernului din 2013 - in 2013 PNL era IN GUVERN!!!! Caragiale e depasit total!", scrie Ponta pe Twitter.

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a anuntat luni la finalul sedintei saptamanale a conducerii PNL ca formatiunea solicita infiintarea a doua comisii de ancheta in Camera Deputatilor si Senat, pe tema cheltuirii Fondului de rezerva al Guvernului si a situatiei Autostrazii Comarnic-Brasov.

"PNL a decis sa solicitam la nivel parlamentar constituirea a doua comisii de ancheta, prima la nivelul Camerei Deputatilor in legatura cu modul de cheltuire, de folosire a Fondului de rezerva aflat la dispozitia primului ministru. Raportul Curtii de Conturi releva faptul ca banii au fost alocati dupa criterii politice, in mod evident nu face altceva decat sa confirme practica alocarii subiective si politice a banilor aflati la dispozitia primului ministru, si bineinteles in afara scopului pentru care s-a creat acest fond", a spus Stroe.

El a mentionat ca alocarea fondurilor nu s-a realizat in mod transparent, cu respectarea criteriilor de urgenta.

"La Senat vom solicita constituirea unei comisii de ancheta in legatura cu situatia autostrazii Comarnic- Brasov. Motivul tine de costurile extrem de ridicate la care se ridica acest proiect, de cateva ori decat celebrul caz Bechtel. Guvernul trebuie sa raspunda de ce nu se realizeaza acest obiectiv si din fonduri europene si, bineinteles, explicatii asteptam si in legatura cu modul nejustificat in care s-a tot amanat luarea unei decizii finale in acest proiect", a mai declarat purtatorul de cuvant al PNL.

Guvernul a continuat, in 2013, practica anilor precedenti de a aloca sume importante din Fondul de rezerva bugetara fara criterii clare si transparente, acest fond reprezentand, de fapt, o modalitate de a suplimenta fara control parlamentar bugetele unor institutii, a anuntat, joi, Curtea de Conturi.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Legea finantelor publice locale stabileste ca banii din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pot fi acordati unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, doar pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.

Guvernul a aprobat, insa, in ultimii ani, numeroase derogari de la aceasta lege pentru a aloca bani din aceasta sursa in special primarilor, banii fiind repartizati prin ordin al ministrului Administratiei Publice, post ocupat in prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, si fara ca lista primariilor beneficiare sa mai fie prezentata public, in Monitorul Oficial, ca in anii precedenti.

In 2013, an verificat acum de Curtea de Conturi, unul dintre argumentele prin care era justificat un transfer de fonduri catre primarii, inlocuit ulterior cu alte argumente, facea referire la apropierea unui "ger arctic".

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Raportul Curtii de Conturi pe 2013 aminteste ca banii din Fondul de rezerva nu trebuie rambursati de catre beneficiari, inclusiv primari, dar releva ca, in practica, nici nu a existat un control al Ministerului Finantelor prin care sa fie verificat daca obiectivul final prevazut in actul de alocare a banilor a si fost indeplinit, ministerul nefectuand nici macar o evaluare a notelor de fundamentare intocmite de catre ordonatorii de credite care primeau banii.

In 2013, au fost emise 38 hotarari de guvern pentru alocarea de bani din Fondul de rezerva bugetara catre diversi ordonatori de credite si bugetele locale, banii astfel alocati ajungand la aproape un miliard de lei, respectiv 940,39 milioane lei.

In ceea ce priveste Autostrada Comarnic-Brasov, statul vrea sa gaseasca un model financiar mai eficient in raport cu bugetul si sa atraga finantare de la institutii financiare internationale pentru aceasta autostrada, iar discutiile cu consortiul selectat vor continua pana in aprilie, a anuntat Ministerul Transporturilor (MT).

Citeste si:
Niculae Bădălău, eliberat din funcția de vicepreședinte la Curtea...
Niculae Bădălău a fost...

Premierul a cerut in ianuarie ministrului Transporturilor ca, pana pe 15 februarie, sa fie decisa semnarea contractului de constructie in concesiune a autostrazii sau rezilierea procedurii, aratand ca nu se mai poate astepta.

"Am discutat cu consortiul si, in varianta in care vom reusi sa restructuram proiectul si sa gasim un model financiar mai eficient in raport cu bugetul tarii, pe care sa-l aducem intr-o zona in care pot participa si alte institutii financiare internationale (BEI, BERD, IFC – cu care MT are programate discutii pe aceasta tema) si daca vom avea si o pozitie favorabila si din partea Eurostat, deci daca gasim o astfel de varianta, care sa fie acceptata de toata lumea, mergem mai departe. Daca nu, si se mentin datele actuale, va trebui sa gasim o alta constructie a acestui proiect. Pe aceste coordonate ale restructurarii proiectului continuam pana in luna aprilie discutiile cu partenerii din consortiul Vinci-Strabag-Aktor", a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.