Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, in discursul sustinut in cadrul receptiei de la Ambasada Romaniei la Paris, ca ceea ce s-a intamplat in noiembrie, la votul pentru alegerile prezidentiale, nu mai trebuie sa se intample, el fiind primit cu aplauze de membrii comunitatii romanilor.

Presedintele Iohannis a tinut sa multumeasca reprezentantilor comunitatii romanilor din Franta pentru participarea la receptie.

"Va spun acest lucru si in numele sotiei mele care ma insoteste astazi, dar si in numele delegatiei mele cu care am venit astazi la Paris. Va marturisesc ca este, pentru mine, un moment plin de emotie. Emotia intalnirii cu oameni de care ma leaga o relatie speciala, vorbesc de dumneavoastra si de mine", a afirmat seful statului, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Iohannis a mentionat ca si-ar fi dorit sa cunoasca pe cat mai multi dintre romanii care traiesc si muncesc in Franta si si-a exprimat speranta ca o va face in timp si cu alte ocazii.

"Va rog sa le transmiteti tuturor compatriotilor nostri cu care va intalniti aprecierea si respectul meu. Legatura speciala cu romanii din diasporã nu este data numai de votul din 16 noiembrie in sine, ci de ceea ce a stat in spatele lui. Si anume patriotism, spirit civic, constiinta libertatii si a puterii de a decide prin vot, maturitate. Romanii nu sunt un popor tacut si resemnat, ci o natiune puternica si constienta, cu aspiratii. Aceste aspiratii, impartasite si de romanii din diaspora, si de cei de acasa, am privilegiul sa le reprezint si datoria sa le implinesc. Stiu aceste lucruri si le am mereu in minte in exercitarea mandatului meu", le-a spus Klaus Iohannis romanilor din Franta, in aplauzele celor prezenti la Ambasada romana la Paris.

Presedintele le-a mai transmis celor prezenti la eveniment ca "romanii dau Europei valoare", in doua feluri: "la propriu, prin miile de profesionisti, specialisti in toate domeniile care lucreaza pretutindeni in Europa si in lume – medici, profesori, IT-isti, cercetatori, dar si prin toti cei care isi practica meseria cu seriozitate si eficienta".

"In noiembrie, Romania a dat valoare si democratiei in Europa prin exemplul concetatenilor nostri. Contributia romanilor la constructia europeana are, asadar, un sens foarte concret", a aratat Iohannis.

Presedintele i-a informat pe membrii comunitatii de romani din Franta ca s-a adresat, luni, Parlamentului Romaniei pe tema prioritatilor din actuala sesiune parlamentara, precizand ca votul romanilor din diaspora este una dintre aceste prioritati. "Am discutat despre acest lucru si la consultarile cu partidele politice. Ca presedinte, nu voi spune eu care este varianta tehnica cea mai buna. Dar vreau sa ma asigur ca, oriunde s-ar afla, concetatenii mei au garantate drepturile si libertatile fundamentale, inclusiv dreptul la vot. Situatii precum cea din noiembrie nu au voie sa se repete", a spus Iohannis.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Seful statului a mentionat ca, "daca vrem ca cetatenii romani sa fie respectati in Europa si in lume, noi trebuie sa fim primii care ii respectam". "A asigura conditiile necesare si a oferi solutii legislative pentru ca ei sa voteze este nu doar o obligatie constitutionala, ci si o dovada de minim respect. Inchei cu aceste ganduri si cu convingerea ca, desi suntem la inceput si avem multe de reconstruit, drumul pe care am pornit ne va duce la Romania prospera si puternica pe care ne-o dorim cu totii", a transmis Iohannis in finalul discursului sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.