Un numarde 4.641 persoane sunt suspectate ca au votat multiplu la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014, potrivit constatarilor facute de Autoritatea Electorala Permanenta, se arata intr-un comunicat.

Din verificarile realizate de AEP pe listele permanente si tabelele electorale a fost identificat un numar total de 4.641 cazuri de inregistrari multiple (CNP-uri regasite atat pe listele permanente, cat si in cele suplimentare), numarul total de inregistrari afectate fiind de 9.310. Din cele 4.641 inregistrari multiple, 2.230 se regasesc in aceeasi sectie de votare, pe aceeasi lista sau pe liste diferite, mai informeaza Autoritatea.

In comunicat se arata ca, din totalul de 9.310 inregistrari afectate, 3.106 inregistrari sunt pe listele permanente si 6.204 inregistrari sunt pe listele suplimentare. In conformitate cu prevederile legale, Autoritatea Electorala Permanenta a transmis rezultatele verificarii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, scrie MEDIAFAX.

Potrivit legislatiei in vigoare, AEP are obligatia ca, in termen de sase luni de la primirea listelor electorale de la Biroul Electoral Central, sa le verifice pentru depistarea unor posibile cazuri de vot multiplu, (acelasi Cod Numeric Personal apare de doua sau mai multe ori in listele electorale).

AEP a mai identificat un CNP invalid (lungimea CNP-ului avea mai putin de 13 caractere), 571 inregistrari avand semnatura incerta, dintre care 498 inregistrari in listele permanente si 73 inregistrari in listele suplimentare. Dintre acestea, 135 semnaturi prezinta stersaturi sau adaugiri peste partea initiala, 350 de semnaturi reprezinta posibile insemnari ale membrilor sectiei de votare, iar 86 depasesc partial sau total spatiul alocat acestora in cadrul listelor.

Autoritatea a identificat 950 inregistrari catalogate ca avand randul anulat, dintre care 557 semnaturi au randurile taiate cu o linie sau alte insemnari, 140 semnaturi sunt radiate, iar in cazul a 253 semnaturi apar insemnari de urna mobila. In cazul a 26 inregistrari s-a constat lipsa semnaturii si au fost identificate si 2.600 de semnaturi identice.

Citeste si:
Peste 30.000 de români din diaspora s-au înscris la europarlamentare
Peste 30.000 de români din...

Rezultatul global al culegerilor de date a fost popularea bazei de date cu 18.267.155 inregistrari preluate de pe listele permanente si 727.118 inregistrari preluate de pe listele suplimentare, din care a rezultat un numar de 5.768.252 semnaturi (in acest numar au fost incluse semnaturile incerte si alte inscrisuri in campurile de semnatura), precizeaza AEP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.