Kelemen Hunor a declarat dupa consultarile de la Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis, ca UDMR este de acord cu sistem electoral mixt, care sa respecte reprezentarea proportionala, Parlament bicameral si un numar de alesi de 300 de deputati si 100 de senatori.

Liderul UDMR a aratat ca,in cadrul discutiilor de la Palatul Cotroceni, au mentionat faptul ca Uniunea este impotriva actualului sistem, care este gresit si nu va aduce nicio imbunatatire Parlamentului. ”Suntem pentru schimbarea actualului sistem privind alegerile parlamentare. Suntem pentru un sistem mixt, cu o singura mentiune, sa se pastreze reprezentarea proportionala”, a spus Kelemen Hunor.

El a explicat ca UDMR doreste, astfel, un sistem mixt, cu distribuirea mandatelor in asa fel incat reprezentarea proportionala sa nu se schimbe. ,Kelemen a mentionat ca, potrivit UDMR, proportia a trebui sa fie de 60%- 65% din mandate in colegii uninominale, si 35-45% pe lista nationala, pentru a asigura reprezentarea proportionala.

Am propus acest sistem mixt si cu gandul de a reduce numarul de parlamentari. Noi am spus ca am fi de acord cu 300 de deputati, plus 18 pentru minoritati, iar la Senat am propus o prima varianta, cu doi senatori pentru fiecare judet si pentru judetele cu peste 600.000 de locuitori, inca un mandat, in plus, deci trei senatori. Asta ar insemna, cu sectoarele Capitalei, 100 de senatori si ar insemna o reducere semnificativa a numarului de parlamentari”, a mai spus liderul UDMR, scrie MEDIAFAX.

Kelemen Hunor s-a referit si la alegerile locale, precizand ca in opinia Uniunii, actualul sistem trebuie pastrat si nu trebuie facuta niciun fel de modificare, astfel ca primarii sa fie alesi intr-un singur tur de scrutin, iar presedintii de CJ sa fie alesi in mod direct.

”Putem accepta si varianta alegerii presedintilor de CJ de catre Consiliul Judetean”, a mai spus Kelemen Hunor, adaugand ca aceasta problema ar trebui discutata simultan cu cea a descentralizarii., Potrivit presedintelui UDMR, in ceea ce priveste finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, UDMR considera ca suportarea acestor cheltuieli ar trebui sa se faca de la bugetul de stat.

”Stim ca este un un efort substantial, dar ar asigura un control foarte sever si foarte serios, cu niste limite superioare si o transparentizare totala a cheltuielilor. Poate ca nu vor fi campaniile electorale la fel de colorate ca pana acum, dar sigur ca va fi mult mai transparenta finantarea campaniilor”, a spus Kelemen Hunor.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

El s-a referit si la imunitatea parlamentara, precizand ca ”se poate reduce numarul de zile, pentru avizul Parlamentului, ca sa fie mult mai accelerat decat acum, nu o luna de zile, si sa nu existe posibilitate de tergiversare”. Hunor a mentionat, referitor la Ordonanta 55, privind traseismul politic, ca UDMR nu a fost de acord cu aceasta Ordonanta nici cand era in Cabinetul Ponta si nu a votat nici in Senat proiectul de aprobare a Ordonantei de Urgenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.