Mihai Voicu, vicepresedintele PNL, a declarat ca la nivelul partidului se discuta despre introducerea de sanctiuni in functie de etapele procesuale in cazul membrilor PNL, pornind de la inceperea urmaririi penale pana la verdictul definitiv.

Voicu a fost intrebat cand ar putea lua PNL o decizie in privinta deputatilor Thuma Hubert si Verginel Gireada, condamnati definitiv pentru fapte de coruptie care intra sub incidenta Statutului PNL, avand in vedere decizia de excludere din partid a senatorului Tudor Chiuariu.

Nu a fost subiect al discutiei de astazi pentru simplul motiv ca pentru inca cateva zile, o saptamana probabil, nu depinde de noi, prevederile Statutului unificat inca...(nu a intrat in vigoare prin inregistrarea in Registrul partidelor politice, n.r.) in sfarsit, trebuie ca fiecare partid sa-si aplice prevederile statutare. Nu a fost un subiect al discutiei de astazi (a comisiei de unificare PNL-PDL, n.r.). Dar nu exista in niciun caz, in niciunul dintre cele doua foste partide care au fuzionat, vreun motiv sau o intentie de a nu aplica unitar, pentru toata lumea, indiferent despre cine este vorba, prevederi statutare cu privire la sanctiuni legate de problema cu justitia”, a raspuns vicepresedintele PNL.

Totodata, Voicu a mentionat ca liberalii intentioneaza sa introduca sanctiuni etapizate pentru membrii de partid, in functie de etapele procesuale, scrie MEDIAFAX.

”In acest moment si juristii, si secretariatele noastre generale, au in vedere prevederi in documente constitutive, ca o fi Statut, ca o fi Cod etic, vom vedea, pentru a elimina orice fel de neclaritate si de a introduce in mod expres, pentru fiecare etapa a unei probleme cu justitia, incepand de la inceperea urmaririi penale si terminand cu un verdict definitiv, pasii statutari care trebuie urmati. Ca e vorba de suspendarea din calitatea de functia de conducere, ca e vorba de suspendarea din calitatea de membru, sau pierderea definitiva a acestei calitati, vom defini exact toti acesti pasi, fara niciun fel de confuzie sau contradictie, si evident ca aceste lucruri vor fi aplicate fara niciun fel de dubiu si fara niciun fel de discriminare sau chestiuni subiective care tin de persoane la toti cei aflati in astfel de situatii”, a mai spus Voicu.

Citeste si:
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus din PSD. Ce acuzații grave i...
Deputatul Aurel Bălășoiu a...

Alti doi parlamentari PNL, condamnati definitiv pentru fapte de coruptie la inchisoare cu suspendare, ar intra sub incidenta Statutului noului PNL, in baza caruia senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus din partid prin procedura radierii, acestia fiind deputatii Thuma Hubert si Verginel Gireada.

Este cazul deputatului PNL Thuma Hubert Petru, care a primit in 13 octombrie 2014 o condamnare definitiva de ”6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Lui Thuma Hubert Petru i s-a stabilit de catre ICCJ suspendarea pedepsei de inchisoare ”pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni”.

Potrivit procurorilor, el a fost vicepresedinte PNL Ilfov, iar din aceasta calitate ar fi intermediat legaturile unui om de afaceri cu primarii unor comune si orase, pe care i-ar fi determinat sa-i faciliteze acestuia bunul mers al afacerii (de exemplu, identificarea si facilitarea accesului la spatii de depozitare, primirea fictiva de utilaje etc.).

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

De asemenea, deputatul PNL Dumitru Verginel Gireada a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu suspendare, avand un termen de incercare de 4 ani, incepand cu 5 aprilie 2012. Decizia a apartinut Curtii de Apel Cluj si a vizat infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice si uz de fals. Dosarul sau a vizat perioada in care acesta era primar al comunei Mihai Eminescu, din Botosani, iar o persoana fizica a reclamat modificarea nejustificata a titlului sau de proprietate, astfel incat terenul pe care il detinea ar fi ajuns in proprietatea lui Gireada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.