Liviu Dragnea a declarat, joi, ca nu vrea sa se renunte la ideea de a avea legi ale sigurantei, fiind necesara o formula in acord cu Constitutia si drepturile fundamentale, el sustinand ca nu trebuie sa fim "autisti".

"Eu nu vreau sa renuntam la idee, pentru ca unul din drepturile fundamentale e dreptul la viata. Alt drept e cel la protectie, atat pentru noi, copii, familii, comunitate. Eu zic ca nu trebuie sa fim autisti si sa nu vedem in ce zona ne aflam si care sutn riscurile, din ce in ce mai mari care apar in ce priveste siguranta nationala", a spus Dragnea.

In opinia sa, institutiile statului trebuie sa aiba, "in niste limite", parghiile necesare pentru ca siguranta nationala a Romaniei sa poata sa fie "efectiva". Intrebat daca se poate gasi o formula astfel incat aceste legi sa fie constitutionale, Dragnea a raspuns: "Trebuie sa gasim o formula, nu trebuie sa renuntam pur si simplu, pentru ca amenintarile la adresa sigurantei nationale nu inceteaza odata cu respingerea de la CCR. Asta e o certitudine".

"O sa elaboram proiecte de acte normative in continuare, care sa raspunda nevoilor magistratilor si care sa asigure garantii pentru respectarea drepturilor fundamentale, in asa fel incat cetateanul sa vada in lege un instrument de sprijin, nu de interferenta mai putin eleganta in drepturile fundamentale. In aceasta luna sau luna viitoare vom putea inainta, aviza la Parlament diverse acte normative", a spus, la randul sau, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc. Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca Legea securitatii cibernetice este neconstitutionala in ansamblul ei, intrucat are deficiente de respectare a normelor de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, dar si sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT.

"Curtea a retinut ca intregul act normativ sufera de deficiente sub aspectul respectarii normelor de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, precum si sub aspectul respectarii procedurii legislative, prin lipsa avizului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, elemente de natura a determina incalcarea art.1 alin.(5) din Constitutie, care consacra principiul legalitatii, si a prevederilor art.119 din Legea fundamentala, referitoare la atributiile CSAT", se arata intr-un comunicat de presa al CC, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

De asemenea, Curtea a constatat incalcarea dispozitiilor constitutionale cuprinse in articolul 1, alineatele 3, 4 si 5 referitoare la principiul statului de drept, principiul separatiei puterilor in stat, respectiv principiul legalitatii, in articolul 21, alineatele 1 si 3, referitor la accesul liber la justitie si dreptul la un proces echitabil, in articolul 26 privind viata intima, familiala si privata si in articolul 28 referitor la secretul corespondentei, din perspectiva lipsei garantiilor necesare respectarii acestor drepturi, precum si in articolul 53 privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.