Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, a declarat ca demisia este un act personal, iar judecatorul Toni Grebla poate alege sa-si dea demisia, Curtea Constitutionala neputand sa-i ceara acest lucru.

"In legatura cu demisia, vreau sa va spun ca demisia este un act personal, daca dumnealui va alege sa-si dea demisia, este alegerea lui. Nu putem sa-i cerem demisia pentru ca legea noastra spune ce se intampla in situatii de genul acesta", a spus Zegrean. El a mai explicat ca Grebla poate fi cercetat fara nicio aprobare.

"Deci dumealui poate fi cerecetat fara nicio aprobare de la nimeni, doar in momentul in care s-ar pune problema arestarii sau trimiterea in judecata, atunci se cere aprobare din partea institutiei care a aprobat numirea la Curte. Din acel moment, mandatul lui este suspendat", a precizat Zegrean, scrie MEDIAFAX.

Augustin Zegrean a mai spus ca pentru judecatorii CC a fost "o surpriza uriasa" situatia lui Toni Grebla. "Pentru noi a fost o surpriza uriasa, este pentru prima data cand un judecator, o persoana de la Curte a fost in aceasta situatie. Ne-a socat, nu am stiut pana nu am vazut la televizor si nu am primit comunicatul DNA", a spus Zegrean.

Curtea Constitutionala a transmis joi si un comunicat de presa in care a aratat, referitor la urmarirea penala a lui Toni Grebla, ca judecatorii CC sunt suspendati din functie atunci cand sunt trimisi in judecat, precizand ca orice persoana beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la pronuntarea unei decizii definitive.

"Pana la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare, orice persoana, inclusiv judecatorul Curtii Constitutionale, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, potrivit dispozitiilor art. 23 alin. (11) din Constitutia Romaniei, republicata", arata CC, intr-un comunicat de presa transmis dupa ce judecatorul Toni Grebla a fost pus sub urmarire penala de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit sursei citate, judecatorii Curtii Constitutionale pot fi urmariti penal fara incuviintare, dar nu pot fi arestati sau trimisi in judecata decat in conditiile legii. De asemenea, judecatorii CurtiiConstitutionale sunt suspendati de drept din functie de la data trimiterii in judecata penala.
In acest sens, in cadrul comunicatului de presa sunt citate mai multe texte de lege. Unul dintre acestea se refera la faptul ca "judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

"De la data trimiterii in judecata penala, judecatorul Curtii Constitutionale este suspendat de drept din functia sa. In caz de condamnare definitiva, el este exclus de drept, iar in caz de achitare, suspendarea inceteaza", potrivit legii.

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a fost dus, joi dimineata, cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie, unde procurorii i-au adus la cunostinta ca este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

La DNA a fost audiat si omul de afaceri gorjean Ion Bircina, finul lui Toni Grebla, care este suspectat de cumparare de influenta, respectiv ca i-ar fi dat mai multe bunuri lui Toni Grebla, pentru ca acesta sa intervina in sprijinul firmelor sale. In acelasi dosar, este audiat de procurorii anticoruptie si generalul in rezerva Bartolomeu Savoiu, fiind si el adus cu mandat.

Citeste si:
Zegrean, dupa achitarea lui Toni Grebla: Toate acuzatiile care i...
Zegrean, dupa achitarea lui...

Deputatii PSD Lucian Sova si Iulian Iancu, precum si Victor Dolghi sunt si ei audiati la Directia Nationala Anticoruptie.

In acelasi dosar urmeaza sa dea declaratii Horia Hahaianu si Sevket Corekci.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de MEDIAFAX, in perioada 2010-2015, Toni Grebla ar fi cerut si primit de la finul sau, omul de afaceri gorjean Ion Bircina, mai multe foloase necuvenite, atat in perioada in care a fost senator, respectiv pana in 18 decembrie 2013, cat si dupa ce si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala.

"Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)", se arata in documentele citate.

Citeste si:
Prefectul Capitalei, avertisment pentru bucureșteni: „Am putea avem...
Prefectul Capitalei,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.