Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, cu ocazia investirii noului sef al Statului Major General al Armatei, ca niciun aliat sau partener nu ne va putea garanta vreodata securitatea daca noi singuri nu vom face asta, si ca este nevoie sa fim un generator de securitate regionala.

Presedintele a aratat ca "Romania si-a castigat, cu o contributie importanta a militarilor nostri, respectul aliatilor si garantia sprijinului acestora la nevoie".

"Insa niciun aliat sau partener nu ne va putea garanta vreodata securitatea daca noi singuri nu vom face asta pentru noi. Trebuie sa fim un generator de securitate regionala, nu doar un beneficiar al sistemului de aliante din care facem parte", a adaugat seful statului, potrivit MEDIAFAX.

Klaus Iohannis a tinut sa mai afirme ca, "in domeniile politicii externe si de securitate, strans conectate, este adeptul principiului consecventei".

"Apartenenta tarii noastre la NATO si UE este definitorie, iar continuitatea si predictibilitatea in relatia Romaniei cu aceste organisme, dar si cu partenerii nostri strategici, sunt esentiale. Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii are o insemnatate deosebita pentru tara noastra din punct de vedere militar si sper ca el sa poate fi dus mai departe, cu o imbunatatire semnificativa a relatiei pe latura economica, nu doar de dragul beneficiilor si bunastarii economice pe care le va aduce, ci si pentru ca, la randul ei, bunastarea economica genereaza securitate.

Presedintele l-a felicitate pe generalul Stefan Danila, pentru modul in care a condus Statul Major General. "A fost o perioada dificila, caracterizata in primul rand de constrangeri bugetare resimtite la nivelul intregii tari. Cu toate acestea, militarii romani si-au facut datoria cu onoare si profesionalism, fie ca si-au reprezentat tara pe campul de lupta in teatrele de operatii, in misiuni de reprezentare la nivel international, sau acasa, in unitatile militare de pe teritoriul national", a aratat presedintele.

El i-a urat succes noului sef al Statului Major General al Armatei, general Nicolae Ciuca. "In calitate de sef al statului si de comandant al Armatei, ca presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, voi face tot posibilul pentru a va sprijini in eforturile dumneavoastra de asigurare a necesitatilor Armatei Romaniei. Siguranta militarilor din teatrele de operatii trebuie sa fie o preocupare permanenta atat pentru dumneavoastra, cat si pentru conducerea politica a ministerului. Impreuna vom reusi sa identificam solutiile atat de necesare pentru ca programele de inzestrare sa aiba ritmul asumat, fara intarzieri, dar si pentru cresterea calitatii vietii personalului Armatei Romaniei", a mai transmis seful statului.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.