Premierul Victor Ponta raspunde, intr-o postare pe Facebook, declaratiilor facute de liderii PNL, mentionand cateva aspecte pe care le-ar presupune eventuale alegeri anticipate, legate de mentinerea actualei legi electorale sau a numarului de parlamentari, si adresand un apel la "dialog".

"Am luat act despre anuntul facut de liderii PNL si sigur respect dreptul Opozitiei de a actiona cum considera. Dar pentru a putea avea o reactie serioasa, nu doar politicianista, este nevoie de dialog pentru a lamuri urmatoarele aspecte esentiale: 1 - daca se doresc alegeri anticipate, aceasta inseamna ca ramane in vigoare actuala lege (CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, ca niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare). Isi asuma PNL aceasta situatie?", noteaza Ponta.

"Inseamna ca noii parlamentari vor fi la fel de numerosi si alesi pe un sistem pe care toti il consideram neadecvat!! Isi asuma PNL aceasta situatie?", continua el, potrivit MEDIAFAX.

Victor Ponta sustine, de asemenea, ca "pentru a avea anticipate este nevoie, in conformitate cu art. 89 din Constitutie, de o procedura care presupune o criza politica de cel putin 60 zile, plus campanie electorala si plus formarea noului Parlament si Guvern". "In total cel putin 100 de zile de instabilitate!!! Isi asuma PNL aceasta situatie?", adauga el.

Liderul PSD aminteste totodata ca la votul din 15 decembrie din Parlament rezultatul a fost de 377 voturi de sustinere pentru Guvern si 143 pentru Opozitie. "S-a schimbat ceva fundamental in raportul parlamentar ?? Stiu de asta doar liderii PNL si nimeni altcineva? O tara are nevoie de o majoritate functionala pentru a indeplini un program serios de guvernare, altfel sa ceri inlocuirea unui Guvern fara sa spui ce pui in loc este un gest cu consecinte negative in toate domeniile! Isi asuma PNL aceasta situatie?", mai noteaza el.

"In concluzie, adresez un apel liderilor PNL sa avem un dialog si sa gasim un consens in primul rand pentru schimbarea legii electorale, a Constitutiei, a legii finantarii partidelor si a organizarii administrativ-teritoriale! Dupa care sigur facem si alegeri! Nu cred ca interesul strict personal (mai clar spus graba egoista si lacomia de functii a unuia sau catorva) trebuie sa prevaleze fata de aceste obiective cu adevarat de interes public. Astept raspunsurile punctuale la aceste intrebari legitime si reafirm dorinta mea si a Guvernului de a dialoga si munci in comun cu Opozitia pentru binele public", mentioneaza Ponta.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Copresedintii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, au declarat luni ca doresc preluarea guvernarii prin initierea unei motiuni de cenzura impotriva Cabinetului Ponta si negocierea unei majoritati in actualul Parlament, deoarece alesii nu ar vota in majoritate pentru declansarea anticipatelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.