Presedintele Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach, a declarat ca Romania nu va adera la Schengen in 2015, subliniind ca alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte nu inseamna ca situatia politica din tara se va schimba in mod fundamental, relateaza Der Spiegel.

Potrivit Der Spiegel, presedintele Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach, a declarat, pentru Märkische Allgemeine Zeitung, ca Romania nu va adera la Spatiul Schengen anul acesta. "De alegerea lui Iohannis se leaga fara indoiala asteptari si sperante mari. Dar acestea singure nu schimba in mod fundamental situatia politica din Romania", a precizat parlamentarul CDU.

"Indoielile fata de o aderare a Romaniei la Spatiul Schengen persista (...) (Romania) nu-si va atinge acest obiectiv in 2015", si-a exprimat convingerea Wolfgang Bosbach, scrie MEDIAFAX.

Reactia presedintelui Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag vine dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat Märkische Allgemeine Zeitung ca va face eforturi pentru ca aderarea Romaniei la acest spatiu sa aiba loc anul acesta. "Daca aceasta chestiune se va rezolva, m-as bucura foarte mult", a sustinut Iohannis.

Germania a fost una dintre tarile care s-a opus in trecut primirii Romaniei in Spatiul Schengen, deoarece Bucurestiul nu a facut suficiente progrese in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate, scrie Der Spiegel. Intrebata daca va sprijini aderarea Bulgariei la Schengen in martie 2015, Angela Merkel a declarat ca Guvernul german asteapta raportul MCV pentru a lua o decizie. "Am spus intotdeauna ca Bulgaria a facut progrese mari. Daca se va putea lua o decizie inca din martie, guvernul (german) va decide abia in februarie, tinand cont si de raportul (MCV) pe care-l vom primi de la Comisia Europeana", a declarat, la Berlin, cancelarul Angela Merkel, pe 15 decembrie 2014, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu premierul bulgar, Boris Borisov.

Raportul MCV pentru Romania si Bulgaria urmeaza sa fie publicat in ianuarie.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Ministrul bulgar al Justitiei, Hristo Ivanov, a avertizat, in septembrie 2014, ca exista riscul ca Uniunea Europeana sa monitorizeze separat Bulgaria de Romania in domeniul justitiei si afacerilor interne. Intr-un interviu pentru postul Nova TV, Ivanov a sugerat ca exista un risc real ca Bulgaria sa fie tratata separat de Romania in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen si problemele legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene.

Autoritatile de la Sofia trebuie sa ia masuri clare in vederea implementarii reformelor, pentru a evita o astfel de decizie din partea Uniunii Europene, care ar reprezenta o lovitura pentru Bulgaria, a subliniat Ivanov, citat de cotidianul Sega.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.