Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, in conferinta de la finalul mandatului, ca Romania este in prezent o tara sigura din punct de vedere al securitatii si nu risca o invazie, dar sunt necesare investitii in armata, el mentionand totodata gazduirea a doua comandamente NATO.

”Fac afirmatia, cu toata responsabilitatea, ca romanii traiesc intr-un stat sigur, intr-o lume in care atacurile teroriste sunt la oridinea zilei si le-ati vazut, intr-o lume in care Europa si NATO sunt organizatii formate din state care sunt tinte pentru teroristi, state care sunt tinte pentru atacurile cibernetice, Romania este o tara sigura datorita modului cum institutiile ei functioneaza”, a afirmat Basescu.

”De asemenea, daca privim la ce se intampla in jurul nostru, in regiune, daca privim la agresivitatea vecinului nostru de la rasarit, a domnului presedinte Putin si a armatei sale, va asigur ca Romania este de asemenea un stat sigur. Pentru Romania nu exista riscul unei invazii, riscul unei destabilizari proiectata la Moscova, si asta nu pentru ca neaparat Vladimir Putin nu este interesat de Romania. Este interesat, dar Romania este intr-un sistem de aliante solid, in interiorul aliantei NATO are un parteneriat strategic cu SUA, care ii da confortul ca nu este singura in fata riscurilor la securitatea nationala. Romania a devenit un furnizor de securitate pentru multe alte state NATO”, a mai spus Basescu.

In acest sens, el a indicat faptul ca Romania si-a obtinut increderea prin participarile militare in Balcani, Irak, Afganistan, Africa. De asemenea, a facut referire la scutul antiracheta de la Deveselu, care este destinat protejarii multor alte state NATO, inclusiv SUA.

”Priviti la ce se intampla in baza militara de la Kogalniceanu, un numar mare (600, n.r.) de puscasi marini sunt dislocati acolo, gata oricand sa se constituie intr-o forta de interventie rapida”, a mai declarat seful statului.

El a mai indicat exercitiile militare din Marea Neagra la care participa flota militara a Romaniei impreuna cu nave ale SUA, ale Marii Britanii si ale Frantei.

”In momentul de fata sunt luate decizii pentru crearea a doua comandamente NATO pe teritoriul Romaniei si ele trebuie sa devina operationale pana in anul 2016, la urmatorul summit NATO. Un comandament de batalion si un comandament NATO de divizie. Deci, din punct de vedere al securitatii, Romania este mai sigura ca niciodata”
, a mentionat Traian Basescu.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

De asemenea, el a sustinut ca serviciile de informatii, SRI, SIE, STS, sunt totalmente conectate la sistemele de informatii ale aliatilor, in mod deosebit in ceea ce priveste informatiile de securitate care vizeaza cooperarea in NATO, dar si relatia in interiorul parteneriatului strategic cu SUA.

Basescu a tinut sa sublinieze ca parteneriatul strategic cu SUA a devenit realitate in timpul mandatului sau, chiar daca discutia pe marginea acestuia a inceput in mandatul lui Ion Iliescu.

”Din punct de vedere al armatei care inca mai trebuie dotata consistent, si in zona aviatiei, si a marinei, si a trupelor terestre, din punct de vedere al structurilor de securitate intelegand intelligence, putem spune ca Romania este un stat sigur. (...) Daca la inceputul mandatului meu, odata cu intrarea efectiva a Romaniei in NATO, eram o tara NATO, in momentul de fata suntem o tara NATO credibila in interiorul aliantei”, a mai spus seful statului.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.