Kelemen Hunor, a declarat, sambata, ca pentru Uniune "guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc", atragand atentia ca formatiunea nu poate guverna daca risca sa nu intre in Parlament peste doi ani.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, in fata delegatilor la Consiliul Reprezentantilor Unionali de la Targu Mures, ca acest an a consemnat mai multe premiere pentru Uniune, printre care faptul ca la inceputul anului a decis sa faca parte dintr-o coalitie de guvernare alaturi de PSD, iar dupa noua luni Consiliul Permanent a propus iesirea de la guvernare.

"Pentru UDMR, guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc. Putem vorbi de modelul finlandez, suedez, unde, indiferent de ideologie, partidul respectiv face parte din guvernare. Noi am incercat sa facem acest lucru, tinand seama ca majoritatea votantilor nostri au sustinut intrarea la guvernare. Si azi consider ca a fost o decizie corecta acea propunere. Consiliul Permanent a decis, dupa noua luni, sa propuna iesirea de la guvernare. E nevoie de o explicatie", a spus Kelemen Hunor.

El a aratat ca un politician poate face doua greseli: sa nu asculte vocea votantilor, respectiv sa asculte exclusiv ce spun cetatenii, intrucat "nu poate sa-i multumeasca pe toti". Potrivit presedintelui UDMR, un politician "trebuie sa stie sa gestioneze corect lucrurile si cand sa ia decizii".

"Ascultand vocea votantilor nostri, am considerat ca decizia cea mai buna e iesirea de la guvernare. Am considerat ca e bine sa luam decizia, luand in considerare si sondajele de opinie. In turul II au participat mai multi maghiari decat in primul, chiar daca niciun candidat nu a avut un mesaj pentru etnicii maghiari. (...) Maghiarii in turul II au avut un vot de protest. Trebuie vazut ca s-a miscat un strat de votanti pe care nici noi, nici un alt candidat maghiar n-a reusit sa-i mobilizeze. Ei nu cred in noi. Doare, dar trebuie sa vedem asta. S-a redus drastic numarul celor care cred in aceasta guvernare si care cred ca trebuie sa continuam. Nu poti guverna daca nu esti sustinut. Nu putem guverna, daca riscam peste doi ani intrarea in Parlament", a spus Kelemen Hunor.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

El a adaugat ca Guvernul are majoritate si fara UDMR, a carei principala "obligatie" trebuie sa ramana reprezentarea intereselor comunitatii maghiare in Parlament. El a subliniat ca "UDMR trebuie sa-si continue propria cale", adaugand ca "opozitia acum nu doreste sa guverneze" si unii reprezentanti ai acesteia au incercat chiar sa ii convinga pe liderii Uniunii sa ramana la guvernare.

"Deci noi nu dorim sa iesim de la guvernare ca sa ne alaturam opozitiei si sa formam majoritate parlamentara. Sunt intrebat la ce ne putem astepta in urmatoarea perioada. Unii spun ca trebuie modificata Constitutia, noi spunem ca e nevoie de o Constitutie noua, ceea ce poate fi doar dupa alegerile parlamentare. Unii vor un nou cod electoral, si-au dat seama ca am avut dreptate. Unii vor alegeri anticipate, desi nu au interes de guvernare. Cred ca in domeniul economic trebuie sa adoptam strategii economice, care nu pot fi prescrise de alegeri si care vor aduce rezultate - in educatie, sanatate, infrastructura, dezvoltarea infrastructurii, rezolvarea relatiilor romano-maghiare pe termen lung. Intamplarile din ultimele zile atesta ca ar fi nevoie de un acord intre majoritate si minoritate nationala, care sa garanteze ca nicio schimbare, nicio intamplare politica nu ne va aduce atingere drepturilor", a afirmat Kelemen Hunor.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

El s-a referit in continuare la "cazul Miko", apreciind ca este "o decizie periculoasa" faptul ca a fost condamnat Marko Attila, "care a luat o decizie cu buna credinta" si "nu a luat nimic de la nimeni, doar a aplicat legea", precum si la cazul unui prefect (din Covasna), care "spune ca a primit instructiuni si lupta impotriva placutelor trilingve, impotriva imnului maghiar si simbolurilor maghiare".

"Ii putem spune ca nu poti castiga un razboi impotriva unui imn, impotriva folosirii limbii, impotriva simbolurilor. Aceste probleme, la 25 de ani de tranzitie, nu pot fi intelese", a spus el.

Kelemen Hunor a aratat ca, la aproape 25 de ani de la infiintarea formatiunii, este timpul sa se treaca in revista ce s-a obtinut pe aceasta cale pe care merge uniunea, aratand ca "drumul" pe care UDMR a "construit", alaturi de maghiarii din Romania, nu a fost unul usor si ca exista atat rezultate, cat si esecuri. "Dorim stat de drept, drepturi comunitare, dreptul de folosire a limbii materne, aderarea la institutiile euroatlantice. Acestea au fost obiectivele pentru care am luptat si am muncit. Unele obiective au fost indeplinite, altele inca nu. Trebuie sa facem un inventar, sa stim care a drumul de urmat", a declarat Kelemen Hunor.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

El a adaugat ca drepturile obtinute sunt "ceva normal" pentru generatia care a crescut dupa Revolutie, care are poate "obiective si planuri pe care noi nu le intelegem", intrucat cei care au devenit adulti in timpul crizei "au perspective diferite" si ca, din acest motiv, Uniunea are nevoie de "o restructurare".

"Nu ca au intors spatele politicii, dar trebuie sa stim cum ne adresam. Dupa 25 de ani, multi s-au indepartat de noi, de politica, de politicieni, nu cred ca politica e si pentru ei. E nevoie de o restructurare a obiectivelor, schimbarea e ireversibila. Nu putem face precum cei din tren - ei stau pe loc, doar peisajul se schimba", a spus Kelemen. El a mentionat ca UDMR crede in respectarea drepturilor minioritare si trebuie sa continue eforturile si lupta pentru identitate, scrie mediafax.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

"Dupa 25 de ani, chiar daca am aderat la UE, nu inseamna ca putem renunta la institutii ale reprezentantei noastre. Am putut vedea ca ne putem baza doar pe noi. Trebuie sa cautam in continuare alternativele comune. (...) In timp ce, ca aliati NATO, in UE cream pozitii puternice si avem un presedinte german, in Romania se intampla astfel de lucruri, sunt sacificii colaterale. Procurorii impusca de doua ori, dupa care te intreaba daca ai supravietuit. (...) Nu putem fi sacrificii colaterale, dupa 25 de ani. Maghiarii au sustinut valorile despre care am crezut ca ne garanteaza viitorul comunitatii noastre. E nevoie de o restructurare. Nu e suficient sa credem intr-o reprezentanta politica puternica, trebuie sa creada in asta fiecare maghiar din Romania", a spus Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR a subliniat ca "datoria" reprezentantilor Uniunii este de a consolida si reda aceasta credinta celor care si-au pierdut-o, atragandu-le atentia ca trebuie sa fie "credibili si atractivi din punct de vedere politic", "flexibili si intelegatori", intrucat "si lumea se schimba in jurul nostru".

"Alianta noastra trebuie regandita. Nu trebuie sa renuntam la ea, alegatorii nostri trebuie sa ne vada ca un aliat, ca un partener de incredere. Mai avem timp pana la Congres sa ne gandim la aceste lucruri si sa dam raspunsuri credibile. Trebuie sa mergem mai departe si sa construim pe aceste valori", a conchis Kelemen Hunor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.