Noul proiect privind redeventele va intra in dezbatere publica la inceputul anului viitor, fiind nevoie de un consens politic, nu doar de o decizie a majoritatii, o parte din reventele incasate urmand sa fie transferate, prin viitorul sistem, catre autoritatile locale, afirma premierul Victor Ponta.

"Noul proiect intra in dezbatere publica la inceputul anului viitor, pentru ca este nevoie de consens politic, nu doar de o decizie a majoritatii. De ce n-am facut dezbaterea in 2014 ? Ati vazut circul facut la reducerea CAS (mai intai motiune impotriva Guvernului pentru a adopta masura, apoi motiune pentru ca am adoptat-o! Din partea acelorasi oameni, doar pentru ca era an electoral). Ar fi fost o dovada de iresponsabilitate sa aducem proiectul in dezbatere in timpul anului electoral", sustine Ponta intr-o postare pe Facebook, scrie MEDIAFAX.

El arata ca, in prezent, este in vigoare o solutie pentru ca statul sa incaseze cat mai mult de la companiile mari, si anume prin taxa speciala pe profiturile suplimentare ale companiilor din domeniu, care insemna doua treimi din profitul suplimentar generat de tarifele acestor companii, varsat la bugetul de stat. Ponta arata ca acest mecanism de impozitare este acceptat de catre partenerii externi si ramane in vigoare si anul viitor.

"In noul proiect (privind redeventele - n.r.), care va merge in Parlament, sustinem o idee pe care a promovat-o si Klaus Iohannis (asumata in programul sau prezidential). Este vorba despre transferul catre autoritatile locale a unei parti din redeventele incasate, pentru ca si comunitatile locale sa beneficieze de fonduri suplimentare. Este o idee corecta, pe care am preluat-o in acest an si pe care o includem in noul proiect", adauga Ponta.

Miercuri, Ponta a argumentat decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevente petroliere si nu de a-l schimba pentru mai multi bani la buget cu faptul ca nu pot fi operate modificari "peste noapte", desi Guvernul a inceput de un an discutiile pe aceasta tema cu firmele petroliere.

Impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie la inceputul anului trecut si care urmau sa fie aplicabile doar pana la sfarsitul acestui an vor fi pastrate de Guvern inca un an, pana la data de 31 decembrie 2015 inclusiv, pe fondul amanarii introducerii unui nou sistem de redevente.
Impozitele vor fi mentinute la nivelul aplicat pana in prezent, fara modificari, releva proiectul elaborat de Ministerul Finantelor, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a recomandat, joi, Guvernul sa majoreze aceste taxe, daca nu schimba sistemul de redevente.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.