Senatorul Mircea Geoana a precizat, joi, ca premierul Victor Ponta le-a spus americanilor, la Houston, cu ocazia vizitei intreprinse impreuna, ca Romania va avea un sistem nou de redevente in ianuarie 2015, el mentionand ca Ordonanta data recent, pe "furis", e o fuga de raspundere a lui Ponta.

"Fiecare saptamana in care Victor Ponta ramane prim-ministru al Romaniei accelereaza descompunerea majoritatii, accetueaza atmosfera negativa la adresa PSD din partea opiniei publice, iar ultimul exemplu de fuga de responsabilitate si de subrezenie politica extrema este subiectul redeventelor. E o fuga de responsabilitate prin aceasta Ordonanta facuta pe furis, iar toti romanii platesc", a spus Geoana.

El a mentionat faptul ca se lucreaza de mai bine de un an la o metoda de calcul a redeventelor la Ministerul de Finante, inclusiv cu consultanta din strainatate, pentru a identifica un sistem de redevente care sa aduca mai muti bani la buget si un plus de compensare pentru cetateni, scrie MEDIAFAX.

"Decizia de ieri a domnului Ponta este o fuga de responsabilitate. Am fost cu dansul in delegatie la Huston in SUA, cand a spus cu subiect si predicat - eram de fata - publicului din cel mai mare centru de energie din lume ca un sistem de redevente nou va fi introdus in luna ianuarie 2015. Candidatul Victor Ponta a sacrificat interesul romanilor. Platim acum fuga de raspundere a domnului Ponta", a spus Geoana.

Potrivit lui Geoana, Ponta a crezut ca va castiga prezidentialele si ca dupa aceea poate sa faca ce vrea. "Ponta a pierdut prezidentialele, e extrem de subrezit politic. Este, din punct de vedere politic, pur si simplu inutilizabil. Azi, practic vorbind, lasand orice pasiune deoparte, este inutilizabil. De aceea el nu mai este azi capabil sa sustina o dezbatere publica in jurul unui subiect care e evident controversat si, pentru ca nu mai poate sa-si faca atributiunea de prim-ministru pentru ca este subrezit politic sacrifica interesele a 20 de milioane de romani", a afirmat Geoana.

El a spus ca romanii platesc azi pentru faptul ca Ponta nu intelege ca e atat de epuizat poltic incat paralizeaza Guvernul de la lucrurile obligatorii pe care trebuie sa le faca. "E obligatia Guvernului - sper eu PSD - care va urma dupa Guvernul Ponta sa reia acest subiect. Nu putem sa stam un an de zile pe redevente atat de minuscule", a conchis Geoana.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Miercuri, ministrul-delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat ca sistemul de redevente pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul viitor, ci mentinut prin ordonanta de urgenta cu aceleasi taxe, urmand ca o noua formula sa fie gandita ulterior.

La randul sau, premierul Victor Ponta a explicat decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevente petroliere si nu de a-l schimba pentru mai multi bani la buget prin faptul ca nu pot fi operate modificari "peste noapte", desi Guvernul a inceput de un an discutiile pe aceasta tema cu firmele petroliere "Se vorbeste foarte mult de redevente pentru resursele naturale si eu cred ca Romania trebuie sa aiba un sistem modern, european de redevente, dar cum ar fi sa le adoptam prin ordonanta de urgenta azi si sa se aplice de la 1 ianuarie ? Ce mare companie din energie care investeste miliarde de euro va spune «Da, ati discutat azi, pe 3 decembrie, ati adoptat-o pe 7 decembrie si pe 1 ianuarie ma puneti sa imi fac tot planul de afaceri pe niste reguli pe care le luati peste noapte»", a afirmat Ponta, invocand necesitatea de a fi asigurata predictibilitatea.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Aflat la Viena in ianuarie 2013, Ponta sustinea ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015 si ca a discutat pe aceasta tema cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom, iar ministrul delegat pentru Energie de atunci, Constantin Nita, spunea ca redeventele vor ajunge la nivelul din Uniunea Europeana, "undeva la 20-30%, cel putin". La randul sau, presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale anunta ca nivelul redeventelor percepute de stat pentru productia de petrol si gaze nu va creste spectaculos in noua legislatie in domeniu, dar va fi diferentiat in functie de tipul zacamantului din care sunt extrase hidrocarburile.

Ulterior, in vara aceluiasi an, Ponta anunta ca Guvernul intentioneaza sa infiinteze un fond special in care sa fie varsate toate redeventele incasate de stat pentru noile exploatari de surse energetice si care sa fie folosit pentru obiective decise politic, precum constructia de autostrazi sau informatizare. Premierul a continuat si ulterior sa anunte ca Guvernul discuta cu reprezentantii companiilor petroliere despre un nou sistem de redevente "la media europeana, dar care sa nu descurajeze investitiile prin perceperea unor taxe prea mari", asigurand ca proiectul va fi lansat in dezbatere la inceputul anului 2015. El preciza, in vara acestui an, ca Guvernul lucreaza impreuna cu expertii Bancii Mondiale la un sistem de redevente diferentiat privind exploatarile terestre si cele maritime si explica faptul ca noua lege a redeventelor va fi aplicabila oricaror noi contracte de concesiune.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

In ceea ce il priveste, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, afirma ca, daca va fi intrebat, va comunica ANRM si Ministerului Finantelor sa ia o decizie privind noile redevente la petrol si gaze "dupa alegerile prezidentiale".

Pe tema redeventelor, Ponta a avut numeroase discutii, inclusiv in Statele Unite, la Houston, cu reprezentantii companiilor ExxonMobil si Halliburton, din sectorul petrolier.

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei. Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.

Citeste si:
Ponta: Proiectul redeventelor, in dezbatere la inceputul anului
Ponta: Proiectul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.