Presa germana relateaza, in editiile online, despre victoria etnicului german Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale din Romania, notand ca succesul acestuia reprezinta "o surpriza".

Romanul de origine germana Iohannis a devenit noul sef al statului, titreaza cotidianul Die Welt, precizand ca actualul premier, Victor Ponta, a inceput campania electorala in calitate de favorit. "Toti vor fi surprinsi, voi castiga", sunt cuvintele cu care si-a inceput campania Klaus Iohannis, scrie Die Welt, care noteaza ca victoria lui Iohannis reprezinta "o surpriza" dar si "o victorie istorica".

"Cu cea mai mare participare din anii '90 pana in prezent (mult peste 60%) a reusit sa castige Iohannis (...) Favorit a fost actualul premier Victor Ponta, care a obtinut victoria in primul tur, de acum doua saptamani, cu 40% si parea de neinvins de Iohannis (30%). Toate sondajele de opinie il dadeau invingator pe Ponta", noteaza Die Welt, potrivit MEDIAFAX.

"Klaus Iohannis - presedinte. Victor Ponta isi recunoaste infrangerea", titreaza Deutsche Welle, citandu-l pe Victor Ponta, care "le-a multumit tuturor romanilor care s-au prezentat la vot, afirmand: Poporul are intotdeauna dreptate". "Ponta l-a felicitat pe contracandidatul sau Iohannis pentru victorie", titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), care scrie si despre protestele impotriva lui Ponta de la Bucuresti, imediat dupa incheierea scrutinului. Pentru FAZ victoria candidatului ACL reprezinta "o senzatie".

Si Der Spiegel anunta faptul ca premierul Victor Ponta si-a recunoscut infrangerea, dar a precizat ca nu va demisiona. Die Zeit noteaza ca romanul de origine germana Iohannis este castigatorul alegerilor din Romania si va fi noul presedinte. Victoria lui Klaus Iohannis este anuntata si de publicatiile economice Handelsblatt si Wirtschaftsblatt, din Austria, care preiau agentiile internationale de presa.

Si presa din Austria relateaza despre victoria lui Iohannis, Der Standard remarcand prezenta record de participare - peste 65%. Der Standard aminteste de cozile imense formate de diaspora romaneasca, atat din turul II, cat si din turul I, cand au provocat demisia lui Titus Corlatean din fruntea diplomatiei.

Publicatia Die Presse scrie ca premierul Victor Ponta l-a sunat pe Klaus Iohannis pentru a-l felicita, dupa ce "plecase in turul II ca favorit".

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Agentia austriaca APA abordeaza problema votului din diaspora unde oamenii s-au asezat la coada in unele orase europene inca din timpul noptii. "Opozitia a acuzat guvernul ca a incercat sa impiedice votul din strainatate. Cei aproximativ trei milioane de romani din diaspora au votat mereu impotrivia Partidului Social-Democrat, pe care il considera un urmas al Partidului Comunist, corupt si rezistent la reforma", scrie APA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.