Klaus Iohannis si Victor Ponta s-au intalnit, miercuri seara, la B1 TV, in cadrul celei de-a doua dezbateri televizate dintre cei doi politicieni calificati in turul doi al alegerilor prezidentiale. Fiecare candidat a avut dreptul la un raspuns de 2 minute la intrebarile moderatoarei, la care s-a adaugat un drept la replica de un minut.

Iohannis i-a cerut lui Ponta sa faca o "treaba intre barbati", respectiv sa convoace, ca sefi de partide, Parlamentul pentru a pica Legea amnistierii si gratierii, Ponta raspunzand ca e atributul sefilor Camerelor si ca e o femeie de fata, moderatoarea, ce nu trebuie ignorata.

Schimbul de replici pe tema Justitiei a fost declansat de Klaus Iohannis, care a spus ca Romania lui Victor Ponta asteapta inca Legea aministierii si gratierii, el citind de pe o lista numele lui Nastase, Dragnea, Hrebenciuc, Voicu, Andronescu, Mihailescu, Mitrea, Nica, Sova, Adam, Mocanu, Duicu, Bunea-Stancu Constaninescu, social-democrati care au probleme cu Justitia. "Sunt 38, va las lista", i-a spus Iohannis lui Ponta, scrie MEDIAFAX.

La randul sau, Ponta a replicat ca acea lista este a Monicai Macovei si a atacat, pe de alta parte, referindu-se la liberalii care au probleme cu Justitia. "In cazul domnului Hrebenciuc, DNA a cerut arestarea, si-a dat demisia si a fost arestat. Dumneavoastra aveti ieri o cerere din partea DNA pentru arestarea colegului dumneavoastra, seful PNL Prahova, Mircea Rosca. Puteti sa-i cereti sa-si dea demisia din Parlament maine, ca si Hrebenciuc, si sa fie arestat, altfel tot ceea ce spuneti sunt lozinci. Cereti in seara asta, ca lui Chiuariu i-ati cerut sa plece din PNL si nu prea v-a bagat in seama", i s-a adresat Ponta lui Iohannis.

Replica lui Iohannis nu s-a lasat asteptata. "Domnule Ponta, dumneavoastra sunteti presedinte PSD, eu sunt presedinte ACL. Hai sa facem o treaba intre barbati: maine se convocam Parlamentul, poimane intram, scoatem Legea amnistierii si gratierii din Senat, o picam si dam liber la toate cercetarile si arestarile", a replicat Iohannis.

Ponta a raspuns, la randul sau, printr-o intrebare: "De unde ati invatat stilul asta, sa nu raspundeti niciodata la intrebare?". El a intervenit, totodata, atragand atentia ca moderator este o femeie. "Intre barbati si o femeie...Faptul ca o ignorati nu inseamna ca nu exista", a adaugat Ponta. "Suntem intre noi doi aicea", a replicat, la randul sau, Iohannis.

Schimbul de replici intre cei doi a continuat in acelasi ritm si ton. "Vorba lunga. Convocam sau nu Parlamentul?", a spus Iohannis, Ponta raspunzandu-i ca doar conducerea Parlamentului poate convoca acest for. "Deci nu vreti", a conchis Iohannis, Ponta replicand imediat: "Ba da, vreau sa facem tot ce se poate face conform Constitutiei".

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Iohanns a mai spus, ulterior, ca el va vorbi cu Mircea Rosca, intrebandu-l pe Ponta daca si el va vorbi in acelasi sens, cu social-democrata Ecaterina Andronescu, premierul raspunzandu-i afirmativ. Ponta a revenit, ulterior si asupra referirilor lui Iohannis la faptul ca rezolvarea problemei legii amnistierii este o "treaba intre barbati". "Facem propuneri intre barbati, desi avem o femeie de fata", a spus Ponta.

Atacuri pe temele plagiatului si incompatibilitatii

Iohannis a declarat ca nu este bine ca presedintele Romaniei sa fie Victor Ponta, mentionand ca este gresit si periculos pentru Romania sa lase toata puterea in mana unu singur partid, care are foarte mari pobleme, care are foarte multi membri marcanti care au probleme grave cu justitia. "Este foarte periculos pentru Romania sa regresam si sa punem in pericol democratia", a spus liderul PNL.
Citeste si:
Candidații propuși la CCR vor fi audiați în Comisia juridică
Candidații propuși la CCR vor...

Iohannis s-a referit si la episodul acuzatiilor de plagiat in cazul lui Victor Ponta: "Este gresit sa fie domnul Ponta presedintele Romaniei pentru ca a mintit si speriat pensionarii ca le tai pensiile, si, in calitatea mea de profesor, cred ca este o mare problema daca un copil plagiaza. Daca cineva care isi scrie lucrarea de doctorat coapiaza, este o problema proportional mai mare si se nunmeste «plagiat». Oriunde in lume, cinva care este prins ca a plagiat, dintre politicieni, este obligat prin clasa politica sa se retraga din politica. La noi, unul dintre acestia doreste sa fie presedintele Romaniei", a spus candidatul ACL.

Ponta a replicat, precizand ca era pregatit pentru atacurile lui Klaus Iohannis, pentru ca marti seara a pierdut la Realitatea TV si acum vine sa atace la persoana. "Despre plagiat vreau sa va spun un lucru. M-am dus la ICCJ, care mi-a dat o hotarare definitiva si irevocabila. Dumneavoastra ati fugit de ICCJ, ca, pentru a va judeca, apropo de ANI. Eu nu as fi candidat in locul dumneavoastra. E o diferenta fundamentala intre noi", a spus Ponta.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

Premierul a mai spus ca Iohannis va aduce Romania inapoi in 2010, pentru ca are in echipa acei oameni care au taiat pensiile: Predoiu, Blaga, Anastase. "Mai cred ca vrea sa dea puterea celor care au avut-o in 2010 si 2011. A si spus deja ca il vrea pe Predoiu prim-ministru", a spus Ponta, precizand ca fostul lider PNL Calin Popescu Tariceanu i-a dat lui Iohannis 50 de milioane de euro, pentru Sibiu.'

"Domnul Iohannis semana foarte mult, fiind inconjurat de oamenii lui Basescu, cu domnul Basescu, pentru ca este impotriva la orice", a mai declarat Ponta, precizand ca reducerea contributiilor de asigurari sociale este un proiect liberal, care a fost aprobat in Parlament si Guvern. "Dumneavoastra v-ati opus", a adaugat Ponta.

"Avem un singur presedinte care a fost presedinte si primar, Traian Basescu si un singur prim-ministru, Emil Boc. Eu personal cred despre ei ca au fost un presedinte si un premier foarte slabi", a mai comentat Ponta. Iohannis a replicat: "Domnule Ponta, il cunoasteti pe o persoana, Gabriel Oprea, este vicepremier la dumneavoastra. Stiti cum a votat in materia de taiat pensia si salariile", iar Ponta a spus: "Nu a votat, ca a salvat pensiile militarilor".

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

"Impreuna cu UNPR a votat pentru acele reduceri. Daca e vorba ca eu am oameni care au umblat la salarii si pensii, in aceeasi masura aveti si dumneavoastra", i-a spus Iohannis lui Ponta.

Schimb de replici si acuzatii pe tema retrocedarilor de la Sibiu

Ponta a citit de pe o foaie o situatie legata de retrocedarile de la Sibiu, mentionand care au fost beneficiarii acestora. Premierul a spus ca beneficiarii, putini, au fost cei care i-au sustinut pe primar.

Iohannis a raspuns ca premierul minte, precizand ca nu primarul face retrocedarile si ca autoritatea care se ocupa cu aceasta se afla in subordinea sefului Guvernului. Ponta a raspuns ca nu s-au mai facut retrocedari din 2012, de cand el este premier.

Iohannis a insistat ca Ponta minte, cei doi lansandu-se intr-un schimb de replici suprapuse. Moderatorul a insistat ca cei doi sa se opreasca, mentionand ca formatul stabilit al emisiunii nu prevede dialog intre cei doi candidati.

Moderatorul postului B1TV a tinut sa treaca la urmatoarea intrebare, desi cei doi nu s-au oprit din schimbul de replici suprapuse.

Ponta a indicat 3 liberali cu sentinte definitive. Iohannis: 38 la dvs., 3 la mine

Ponta a fost intrebat care ar fi atitudinea sa ca viitor presedinte in raport cu politicienii cu probleme penale. "Cred ca cel mai important cand vorbesti despre altii este propriul exemplu (...) Eu pe tema plagiatului m-am dus la Curtea de Casatie si Justitie, am obtinut in luna ianuarie sau februarie o hotarare definitiva si irevocabila. Daca as fi fost in locul domnului Iohannis, care are un proces la ICCJ n-as fi candidat, pentru ca un presedinte cu probleme in justitie nerezolvate a avut Romania o singura data: Traian Basescu, cu dosarul Flota, care il asteapta dupa ce termina", a declarat Ponta.

El a sustinut ca toate hotararile judecatoresti "in Romania Guvernului Ponta s-au aplicat si s-au respectat".

La randul sau, liderul PNL a fost intrebat cum raspunde intrebarii legate de atitudinea, ca sef al statului, in privinta politicienilor cu probleme penale. Iohannis a mentionat ca in prima zi dupa ce a fost ales presedinte al PNL a mers in grupurile parlamentare in care a avut o discutie aplicata pe acest subiect. "Am hotarat impreuna sa dam semn clar ca PNL doreste o schimbare in abodarea acestei chestiuni. Am hotarat atunci impreuna ca in absolut toate situatiile cand se va cere incuviintare pentru arestare, pentru perchezitie, sa fie votata aceasta problema, propunere pentru incuviintare. De atunci incoace PNL si ACL de fiecare data au votat pentru, doar ca au fost relativ putine ocazii pentru ca de obicei PSD nu venea sau venea si se volatilizat cand trebuia votat", a spus Iohannis.

In dreptul la replica, Ponta a sustinut ca la nivelul PNL exista trei persoane condamnate definitiv si irevocabil, indicandu-i pe presedintele CJ Botosani, Florin Turcanu, senatorul PNL Tudor Chiuariu si senatorul Akos Mora. "Nu vreti sa si faceti ce spuneti? Sunt colegii dvs., pana va uitati in curtea altora. Trei condamnati definitiv si irevocabil. Puteti sa faceti ceva sau nu va asculta?", a declarat Ponta.

"Da, eu am cerut acestor colegi sa demisioneze si vor demisiona imediat ce se convocam Parlamentul si rezolvam cu Legea amnistiei luam toate gramada si rezolvam si cu toti acestia", a replicat Iohannis.

Liderul PNL a solicitat, din nou, acordul din partea lui Victor Ponta de a solicita convocarea Parlamentului pentru a respinge Legea amnistiei si gratierii. Premierul a insistat ca este vorba despre trei colegi care nu au legatura cu Parlamentul, fiind membri ai PNL. "Vreti sa va citesc in continuare lista de 38 ai dumneavoastra?", a spus Iohannis. "Dati-ne un exemplu cu cei trei", a spus Ponta, solicitand ca liderul PNL sa le ceara demisia acestora din partid. "Deci 38 la dumneavoastra, trei la mine, hai sa rezolvam", a completat Iohannis.

Ponta: De la 18 ani lucrez si invat pentru Romania. Voi fi un presedinte bun si pentru Iohannis

Victor Ponta s-a adresat, in mesajul de la finalul dezbaterii cu contracandidatul Klaus Iohannis, milioanelor de romani cu care s-a intalnit "si la Dorohoi, Resita, si la Babadag, si la Carei, si la Torino, si la Madrid, si la Chisinau, in Cernauti, in toate orasele si comunele din aceasta tara care m-au votat la primul tur cu 95% dar si celor care l-au votat cu domnul Iohannis sau pe orice alt candidat".

Ponta a declarat ca, dupa 10 ani de dezbinare, "Romania are o sansa extrarodinara sa mearga in directia buna, in primul si in primul rand sa reparam nedreptatile de atunci din 2010-2011". "Am dat inapoi pensiile, salariile am facut dreptate oamenilor, dar avem in continuare de tinut acest ritm", a precizat candidatul PSD.

El le-a mai transmis romanilor, la B1TV, ca Romania are nevoie de "dialog si de liniste" si ca nu mai vrea sa vada "ura si atacurile la familie".

Ponta a afirmat ca este "absolut convins" ca poate fi "presedintele care-i uneste pe romani". "Stiu ce am de facut, am 42 de ani. De la 18 ani lucrez si invat pentru aceasta tara si cel mai mult si cel mai mult imi doresc un lucru pe care-l doresc tuturor celor care se uita acum la la mine: mama mea si bunica mea, care sunt pensionare aici, in Romania, sa poata trai cat o vrea Dumnezeu intr-o tara normala, copiii mei, care traiesc acum in Romania, sa traiasca si peste 10 si peste 20 de ani, sa aiba o sansa cu toti copiii din aceasta tara sa-si duca viata mai departe in Romania", a precizat Victor Ponta.

El a subliniat, totodata, ca va construi ce s-a stricat in ultimii 10 ani, iar cei vinovati vor plati. "Eu am mare incredere in Romania, sunt foarte mandru ca sunt roman, sunt absolut convins ca putem fi o tara mai buna si ca ranile facute in acesti 10 ani de oameni care au gresit si care sigur vor raspunde pentru ceea ce au facut putem noi cei de la USL, noi cei in care ati avut incredere in 2012, sa le inchidem si putem construi tot ceea ce s-a stricat in acei ani", a spus Ponta.

"Voi fi un presedinte bun si pentru domnul Iohannis si pentru cei care votat cu orice alt candidat pentru ca de asta are foarte mare nevoie Romania", si-a incheiat Ponta mesajul catre romani.

Iohannis: Haideti sa sarbatorim 2018 impreuna, cu totii. Ponta: Haideti sa nu stricam acest proiect

In cadrul dezbaterii, celor doi candidati la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis si Victor Ponta, li s-a cerut sa isi adreseze cate o intrebare. "Eu imi scot deja raspunsul, ca stiu ce ma intrebati", a spus Victor Ponta, imediat ce a aflat ca Iohannis a fost ales sa puna primul intrebarea.

Klaus Iohannis a spus ca nu are ce intrebare sa ii puna lui Victor Ponta, pentru ca acesta "ar suci raspunsul". "Domnul Ponta este astazi in mare forma si neaga tot felul de lucruri, vine cu tot felul de neadevaruri. In aceasta situatie, ce sa cred eu ca mi-ar raspunde? Eu cred ca indiferent ce as putea sa il intreb eu pe domnul Ponta, ar suci un raspuns care probabil nu ar corespunde realitatii. Nu doresc sa va intreb nimic, domnule Ponta", a afirmat Iohannis.

Ponta a replicat ca el doreste sa ii puna o intrebare lui Klaus Iohannis, precizand ca, dupa experienta de marti seara a acestuia cu ultima intrebare, si el este foarte prudent.

Ponta a spus ca nu este vorba despre o polemica, ci se refera la Romania anului 2018. "V-a invatat si la scoala, in general intelectualii romani apreciaza foarte mult o declaratie facuta de un om extraordinar, de un ardelean extraordinar, care spune asa: «Daca pentru stramosii nostri toate drumurile duceau la Roma, pentru noi, romanii ardeleni, toate drumurile duc la Bucuresti. Acesta este Sionul neamului romanesc»", a spus Ponta.

El a precizat ca ii adreseaza lui Iohannis intrebarea daca este de acord cu aceasta afirmatie istorica. "Sunt de acord cu aceasta afirmatie", a spus Iohannis. Ponta a continuat: "Dar stiti de cine a fost facuta?". Iohannis a spus: "Ati avut o intrebare, v-am raspuns".

Ponta a tinut sa precizeze ca este foarte important, afirmand ca Iohannis a spus ca "Moldova si Bucovina nu sunt la noi in tara". "Acest lucru a fost spus de episcopul de atunci, Cardinalul Iuliu Hossu, care a citit, pe 1 decembrie, la Alba Iulia, Declaratia de Unire", a explicat Ponta, adaugand: "Daca sunteti de acord cu mine, sunt convins ca Romania va avea in 2018 ce sarbatori".

Iohannis a replicat: "Domnule Ponta, nu numai ca sunt de acord, sunt foarte de acord si haideti sa renuntam, ca oricum am terminat campnia, sa renunam la toate incercarile de dezbinare a romanilor. Haideti sa sarbatorim 2018, impreuna cu totii, pentru ca avem 100 de ani de la cel mai frumos proiect, marea Unire". Ponta a spus: "Haideti sa nu stricam acest proiect si sa ne gandim la fratii nostri, de peste tot unde sunt ei".

Iohannis: Domnule Ponta, i-a prostit domnul Basescu pe romani cand v-a pus prim-ministru?

Dezbaterea Ponta - Iohannis de miercuri seara s-a incheiat intr-un schimb acid de replici avand ca tema relatia cu Traian Basescu, Iohannis intreband: "Domnule Ponta, i-a prostit domnul Basescu pe romani cand v-a pus prim-ministru?", dupa ce Ponta constatase ironic ca "l-a studiat bine pe Basescu".

Dupa mesajul de incheiere al lui Klaus Iohannis a intervenit Victor Ponta: ”L-am vazut pe Traian Basescu, incredibil! Dar l-ati studiat bine pe Traian Basescu!”, a exclamat Victor Ponta.

”Eu vreau sa explic un lucru. Conform legii din Romania si domnul Iohannis ca primar ar trebuie sa cunoasca legea, ca presedinte cu atat mai mult. Venitul minim garantat de 350 de lei se completeaza din bugetul de stat fata de bugetul asigurarilor sociale. Vreau sa va spun un singur lucru. Domnule Iohannis, acum l-am vazut pe Traian Basescu, din nou. Acelasi fariseism, acelasi, daca vreti incredere ca-i prosteste inca o data pe romani. Eu voi trai in Romania fara Basescu si Iohannis”, a continuat Ponta, la B1 TV.

Iohannis a replicat: "Oare, domnule Ponta, i-a prostit domnul Basescu pe romani cand v-a pus prim-ministru? Fiindca pe mine m-a refuzat. Pe dumneavoastra v-a pus. Concluzia, dragi romani, puteti sa o trageti singuri”. In paralel cu ultima propozitie a lui Iohannis, Ponta a afirmat dublandu-l pe acesta: ”Eu reprezentam USL, dumneavoastra...”.

”Eu reprezentam USL, unde ati venit ca sa-l dati jos pe Crin Antonescu, ati fost implantat”, a reluat ulterior Ponta.

El a completat astfel un moment anterior din dezbatere, in care Iohannis a prezentat taloane de pensie cu o valoare sub 350 de lei, valoare indicata de Ponta marti pentru pensia minima. ”Am aici niste taloane de pensie. Este o pensie de exact patru lei”, a spus Iohannis.

Ponta a intervenit: ”Trebuie sa explic pentru ca domnul Iohannis, ieri, nu stia cat este pensia, 350 de ron, valoarea venitului minim garantat, pensia, daca este mai mica, se completeaza de la bugetul de stat. Domnul Iohannis nu stie legea”. Iohannis a continuat: ”Alt talon de pensie, cu 350 de lei. Vi le las aici”. ”Asta e legea, nu aveti habar de legea pensiilor”, i-a replicat Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.