Punctul de trecere a frontierei Lunga (judetul Timis) - Nakovo (Serbia) a fost deschis permanent, sambata, in prezenta premierului Victor Ponta si a omologului sau sarb, Aleksandar Vucic, Ponta declarand ca exista proiecte importante pe care Romania si Serbia trebuie sa le dezvolte impreuna.

Victor Ponta a ajuns, sambata, in jurul orei 11.00, cu un elicopter, in localitatea Lunga din judetul Timis, fiind insotit de premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, si de ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, al Apararii Nationale, Mircea Dusa, si de omologii sarbi.

"Europa nu va fi intreaga pana ce Serbia si celelalte tari din aceasta regiune nu vor fi in Uniunea Europeana. Ne leaga foarte multe lucruri. Ne desparte o frontiera pe care acum vrem sa o facem cat mai usor de trecut. (...) Vreau sa legam Romania de Serbia cat mai mult, prin infrastructura, prin relatii economice. Stiu foarte bine ca din punct de vedere cultural suntem foarte bine legati", a spus Ponta, care a multumit celor care au lucrat ca trei puncte de trecere a frontierei din Timis sa poata fi deschise sambata, scrie MEDIAFAX.

Ponta a mai spus ca exista proiecte importante pe care Romania si Serbia trebuie sa le dezvolte impreuna, referindu-se la strategia Dunarii si la o autostrada intre Belgrad si Timisoara, "pentru a avea relatii economice mai dezvoltate".

Dupa discursul sustinut cu ocazia deschiderii punctului de trecere a frontierei Lunga-Nakovo, Victor Ponta a fost intrebat de jurnalisti in cat timp va fi gata autostrada Timisoara-Belgrad, el raspunzand ca aceasta nu poate fi finantata din fonduri europene, intrucat Serbia nu este membra a Uniunii Europene.

"Autostrada Timisoara-Belgrad nu poate fi finantata din fonduri europene. Pentru ca m-ati intrebat, sper ca ati vazut cu totii ceea ce ministrul Ioan Rus a anuntat ca in Master Planul de Transport finantat din fonduri europene figureaza acum si centura Timisoarei, dar nu poate figura (n.r. - autostrada) atat timp cat Serbia nu e in Uniunea Europeana. Aceasta am discutat cu premierul Vucic si putem sa o construim intr-un parteneriat intre cele doua tari si cu o finantare din partea unui alt stat sau din partea unui consortiu de banci. Cei doi ministri lucreaza la acest proiect si, probabil, anul viitor putem sa cautam finantarea necesara, care nu va fi din fonduri europene", a declarat Ponta.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

De asemenea, intrebat daca centura Timisoarei este inclusa in Master Plan, premierul a raspuns afirmativ: "Va confirm acest lucru pe care vi l-a spus ministrul Ioan Rus, la Cluj, ca nu stiu de ce in Banat trebuie sa spuna cineva de la Cluj ca sa credeti, dar domnul ministru Ioan Rus de la Cluj a spus foarte clar ca este in Master Plan centura Timisoarei".

El a precizat ca anul acesta vor fi finalizate autostrazile Nadlac-Arad si Sibiu-Deva, iar pana in 2016 autostrada Lugoj-Deva. "Iar obligatia noastra este ca pana in 2018 sa trecem muntii si spre Bacau, si spre Pitesti, in asa fel incat sa poata fi legate la o 100 de ani de la Unire prin autostrazi toate provinciile istorice", a adaugat Ponta.

De asemenea, Victor Ponta i-a felicitat pe cei care sambata, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, isi sarbatoresc ziua numelui.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

Sambata, in judetul Timis, au fost deschise permanent trei puncte de trecere a frontierei cu Serbia, respectiv la Lunga, Valcani si Foeni. Pana acum, acestea erau deschis doar temporar, cu ocazia unor sarbatori. Punctul de trecere a frontierei Lunga-Nakovo scurteaza drumul dinspre Serbia spre Timisoara cu aproximativ 30 de kilometri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.