Curtea Constitutionala a validat, vineri, primul tur al alegerilor prezidentiale si va trimite decizia pentru publicare in Monitorul Oficial, moment de la care poate incepe campania prezidentiala pentru al doilea tur de scrutin, la care vor candida Victor Ponta si Klaus Iohannis.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a anuntat ca rezultatele din primul tur de scrutin au fost validate cu unanimitate de voturi. Zegrean a precizat ca decizia CC va fi trimisa vineri la Monitorul Oficial, iar dupa ce va fi publicata, poate incepe campania electorala pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale. "Noi acum o trimitem la Monitor. Monitorul este pregatit inca de ieri, am vorbit cu ei, se va publica imediat", a spus Zegrean.

Victor Ponta si Klaus Iohannis, care au obtinut cele mai multe voturi in primul tur, vor candida in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.
Intrebat cand ar putea fi validate rezultatele din al doilea tur de scrutin, Augustin Zegrean a ca CC va astepta rezultatele de la Biroul Electoral Central pentru a putea lua o decizie, scrie MEDIAFAX.

"Noi asteptam rezultatele de la BEC si, cum am facut si astazi, vom face si data viitoare. Deci nu avem un termen, pentru ca nu stim cat va dura numaratoarea voturilor. Ceremonia de validare va avea loc, probabil, in aceeasi zi in care vom valida si rezultatele", a mai spus Zegrean.

Biroul Electoral Central a trimis joi la CC procesul verbal de constatare si centralizare a rezultatelor votarii din primul tur al alegerilor prezidentiale, pentru validare.

Victor Ponta, candidatul aliantei PSD-UNPR-PC, a obtinut 40,44% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale, urmat de Klaus Iohannis, pentru care au votat 30,37% dintre alegatori, conform rezultatelor finale anuntate de Biroul Electoral Central.

Potrivit legii, dupa primirea proceselor verbale de la BEC si solutionarea cererilor de anulare a alegerilor, Curtea Constitutionala valideaza alegerile si publica rezultatul in Monitorul Oficial. In termen de 24 de ore de la primirea proceselor verbale, dar nu mai taziu de 7 noiembrie, Curtea Constitutionala trebuie sa aduca la cunostinta publica prenumele si numele celor doi candidati care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum si ziua votarii.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

In al doilea tur de scrutin participa primii doi candidati care au obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate pe intreaga tara la primul tur. Al doilea tur de scrutin va avea loc, potrivit prevederilor legale, la doua saptamani de la primul tur de scrutin, duminica, 16 noiembrie. Turul al doilea al alegerilor prezidentiale trebuie sa se desfasoare, asa cum cere legea, in aceleasi sectii de votare si circumscriptii electorale, operatiunile electorale urmand sa fie efectuate de aceleasi birouri electorale.

Pe buletinul de vot ce va fi inmanat alegatorilor la al doilea tur, candidatii vor fi inscrisi in ordinea numarului de voturi obtinute la primul tur de scrutin. Campania electorala pentru al doilea tur de scrutin incepe de la data cand Curtea Constitutionala aduce la cunostinta publica ziua votarii.

Pana cel tarziu la data de 9 noiembrie, BEC comunica ordinea de inscriere a candidatilor pe buletinul de vot si semnele electorale ale acestora Regiei Autonome "Monitorul Oficial" si Curtii Constitutionale si aduce la cunostinta publica ordinea de inscriere a candidatilor si a semnelor electorale ale acestora in buletinul de vot.

Citeste si:
Zegrean, dupa achitarea lui Toni Grebla: Toate acuzatiile care i...
Zegrean, dupa achitarea lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.