Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, joi, ca maghiarii sunt liberi sa voteze dupa constiinta, el precizand ca decizia privind sprijinul UDMR in turul al doilea a fost ingreunata de "revenirea in ecuatie" a lui Corneliu Vadim Tudor, fiind "un gest neasteptat si de neinteles".

Kelemen Hunor a vorbit, intr-o conferinta de presa desfasurata la Cluj-Napoca, despre faptul ca eventuala prezenta a lui Calin Popescu Tariceanu ar insemna "o guvernare echilibrata" si alaturarea valorilor liberale actualei coalitii, transmite MEDIAFAX.

Pe de alta parte, insa, el a spus ca decizia UDMR a fost ingreunata de revenirea in "ecuatia politica" a lui Corneliu Vadim Tudor. "Nu putem fi alaturi de Vadim Tudor nici macar pentru o ora, nu intelegem de ce a fost scos de dupa cordonul sanitar. Nu putem asuma sa fim de aceeasi parte cu Corneliu Vadim Tudor", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, Vadim reprezinta toate principiile impotriva carora comunitatea maghiara a luptat, adica nationalismul extrem si ura fata de maghiari. "Ce am adoptat, cu majoritate a voturilor si o singura abtinere, sa recomandam alegatorilor nostri sa voteze conform propriilor convingeri, suntem convinsi ca avem un electorat matur, stie sa voteze astfel incat interesele comunitatii maghiare sa nu fie lezate", a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, decizia pentru turul doi a fost dificila si influentata de factori importanti, membrii Consiliului Permanent refuzand sa il sustina pe Iohannis.

"Am avut o sedinta constructiva, majoritatea celor prezenti au spus despre candidatul PNL ca nu il putem sprijini pe Iohannis. Dupa primul tur, candidatul opozitiei a refuzat intr-un fel cu totul arogant sa initieze orice fel de discutii. Noi respectam aceasta decizie. In perioada campaniei a avut declaratii negative la adresa dezideratelor comunitatii maghiare, iar colegii mei au zis ca nu putem sprijini un candidat care vrea voturile comunitatii maghiare, dar nu vrea sa asculte vocea comuninitatii maghiare", a subliniat liderul UDMR.

Kelemen a mentionat ca UDMR doreste o stabilitate la guvernare si a spus ca, in ultimii doi ani, Victor Ponta s-a dovedit in relatia cu UDMR "un partener corect si de incredere".

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Conducerea UDMR s-a intrunit, joi, la Cluj-Napoca, pentru a decide pe cine va sprijini Uniunea in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.