Ministrul Titus Corlatean a declarat, miercuri, ca discutiile privind eliminarea vizelor de catre Canada s-au intensificat in ultimele luni, iar Romania a facut un pas foarte important in acest sens prin includerea pe lista democratiilor sigure, dar nu a dat un termen pentru ridicarea acestora.

Intrebat ce primeste Romania la schimb cu decizia de a reprezenta interesele cetatenilor canadieni in Siria (decizie aprobata marti in Guvern - n.r.), Titus Corlatean a spus ca Bucurestiul nu a cerut nimic la schimb, fiind datoria statului roman sa-si ajute partenerii.

"Romania in toti acesti ani foarte complicati din Siria a decis sa pastreze deschisa Ambasada noastra de la Damasc si am comunicat acest lucru partenerilor europeni, pentru ca marea majoritate a statelor membre UE si-au inchis de multa vreme ambasada, pentru ratiuni de securitate, de protectie a personalului diplomatic, consular de acolo. Noi am analizat cu foarte mare atentie si cu structurile de securitate nationala am decis sa pastram deschisa Ambasada in toata aceasta perioada dificila si - va asigur - cu riscuri reale, inclusiv la adresa integritatii membrilor Ambasadei, pentru un motiv foarte clar: avem in continuare o comunitate romaneasca importanta, in principal femei din casatorii mixte cu fosti studenti sirieni din Romania, copii rezidenti din familii mixte. Noi am decis la solicitarea unor parteneri internationali, si europeni si din afara Europei, Canada este ultimul exemplu mentionat, sa acordam sprijin si asistenta consulara cetatenilor apartinand acestor state. Ultima solicitare a venit din partea Canadei, am dat curs, bineinteles, fara niciun fel de ezitare. Nu este vorba de niciun fel de negociere, nu am cerut nimic la schimb, este o datorie pana la urma a noastra, a statului roman, in relatiile cu partenerii nostri europeni si euroatlantici, poate si altii daca vor solicita, sa-i ajutam", a declarat ministrul de Externe, potrivit MEDIAFAX.

Corlatean a precizat ca sunt mai multe state care beneficiaza de sprijinul acordat de Romania cetatenilor lor in Siria. "Voi mentiona public doar Republica Moldova, va asigur ca sunt mult mai multe state", a spus el.

In ceea ce priveste vizele, Titus Corlatean a sustinut ca a fost facut "un pas foarte important inainte" prin includerea Romaniei pe Lista Tarilor de Origine Desemnate si ca exista "o relatie tot mai stransa cu autoritatile canadiene" pe aceasta tema. "Prin masurile pe care le-am luat, inclusiv prin trimiterea unui atasat de interne care a fost util la Ambasada noastra din Canada, iata, s-a luat decizia inscrierii Romaniei pe lista acelor tari de origine - o lista a tarilor cu democratie consolidata - care sunt considerate a avea un potential redus de migratie ilegala. Este practic ultimul pas inainte de decizia finala. Vom lucra mai departe, nu dau un termen, dar Romania a facut un pas foarte important catre eliminarea vizelor de catre Canada", a spus ministrul.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Intrebat daca vizele ar putea fi ridicate in 2016, Titus Corlatean a reafirmat ca nu da un termen. "Dar dialogul s-a intensificat in ultimele luni. A inceput in decembrie 2013, (a fost) mai aplicat in ultimele luni si in octombrie deja am facut practic ultimul pas inainte de decizia finala", a subliniat seful diplomatiei.

Publicatia Canadian Press a anuntat, pe 10 octombrie, ca Romania, Andorra, Liechtenstein, Monaco si San Marino au fost adaugate de Ottawa pe Lista Tarilor de Origine Desemnate, unde sunt incluse statele care nu furnizeaza, in general, refugiati si respecta drepturile omului.

Romanii si bulgarii sunt singurii cetateni UE care au nevoie de viza pentru a calatori in Canada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.