ACL ii reproseaza lui Victor Ciorbea ca ”nu are interesul sa apere cetateanul de abuzurile actualei puteri, ci sa apere abuzul guvernarii Ponta asupra romanilor”.

”Alianta Crestin-Liberala constata ca Avocatului Poporului, domnului Victor Ciorbea, i-a trebuit mai bine de o luna jumatate sa se trezeasca din amortire si sa dea un raspuns la numeroasele solicitari de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la Ordonanta de Urgenta 55/2014 privind migratia alesilor locali. Reamintim ca ordonanta Guvernului Ponta a fost emisa in 26 august. Astazi, 18 octombrie, Avocatul Poporului sfideaza intreaga societate romaneasca, nemultumita de ordonanta lui Victor Ponta, transmitand un comunicat de presa prin care isi declina competenta”, arata, sambata seara, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu.

Potrivit sursei citate, raspunsul lui Ciorbea ”nu e sfidator doar la adresa Parlamentului Romaniei, ci mai ales la adresa fiecarui cetatean care il plateste sa stea in functie si care, teoretic, ar trebui sa aiba garantia ca exista o institutie, singura de altfel, care poate sa atace ordonantele de urgenta abuzive ale Guvernului”.

Daca domnul Ciorbea ne da raspunsul absolut naucitor potrivit caruia institutia pe care o conduce nu poate ataca actele emise de Executiv si ca Parlamentul ar trebui sa se ocupe cu acest lucru, ne intrebam atunci pentru ce mai este platit Avocatul Poporului daca refuza sa-si exercite atributiile? In loc sa vegheze la respectarea corectitudinii ordonantelor emise de Cabinetul Ponta, Victor Ciorbea a blocat deliberat, la presiunea PSD, atacul nostru la Curtea Constitutionala. Avocatul Poporului ar fi putut da posibilitatea Curtii sa se pronunte pe un act profund nedemocratic, insa Victor Ciorbea nu are interesul sa apere cetateanul de abuzurile actualei puteri, ci are interesul sa apere abuzul guvernarii Ponta asupra romanilor”, sustine Gorghiu.

Purtatorul de cuvant al PNL mai apreciaza ca ”Victor Ponta a apelat la parghii nedemocratice pentru a castiga alegerile, dar va constata cat de curand ca sfidarea la adresa romanilor i se va intoarce odata cu votul de la prezidentiale”.

Citeste si:
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă...
Arafat răspunde Avocatului...

Avocatul Poporului a transmis, sambata, intr-un comunicat, raspunsul institutiei la solicitarile de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la Ordonanta de urgenta nr. 55/ 2014, formulate de Petre Bostina, Monica Macovei, Bogdan Dumitru, Gheorghe Misaca, Dan Munteanu, Mircea Ioan Popa, APADOR- CH, Partidul National Liberal, Partidul Poporului - Dan Diaconescu, Petcu Cijlaru Valeria, Mircea Ioan Popa, Cristian Iulian Neagoe, PNL-Filiala Sector 4, Tarca Viorel, Tamba Dumitru, Septimius Parvu si Mihai Marchidan.

"Asa cum am subliniat si in alte ocazii, Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu stabileste pentru Avocatul Poporului obligativitatea sesizarii Curtii Constitutionale, aceasta fiind o atributie pe care legiuitorul a lasat-o la latitudinea sa, legitimat de rolul pe care il indeplineste in protectia drepturilor fundamentale ale cetateanului, iar ratiunea acestei investiri circumscrie obiectivele exceptiei functiei constitutionale a Avocatului Poporului - apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice", se arata in comunicat.

Citeste si:
Renate Weber, propusa de ALDE Avocat al Poporului
Renate Weber, propusa de ALDE...

Avocatul Poporului aprecia ca "petitia formulata vizeaza in special raporturile dintre autoritatile publice, aspecte ale functionarii democratiei constitutionale care presupun o analiza si o abordare cu predilectie politica", ceea ce ar obliga institutia "sa-si depaseasca pozitia sa de neutralitate si de obiectivitate si sa se implice in controverse partizane".

"Sub acest aspect, mentionam ca solutionarea problemei semnalate este de competenta Parlamentului si a Guvernului, deoarece, in realitate, aceasta vizeaza raporturile constitutionale dintre Parlament, Presedintele Romaniei si Guvern. Fara indoiala, aspectele sesizate excedeaza competentei institutiei Avocatul Poporului, al carei rol este apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice, in sensul stabilit de art. 58 din Legea fundamentala", se arata in comunicat.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

AP mai aprecia ca rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului, deoarece art. 115 alin. (5) din Constitutie stabileste ca ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la camera competenta, iar art. 115 alin. (7) din Constitutie instituie competenta Parlamentului de a aproba sau respinge printr-o lege, ordonantele cu care a fost sesizat.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala (PL-x nr. 392/2014) a fost adoptat de Camera Deputatilor, ca urmare a depasirii termenului de 30 de zile pentru pronuntare, fiind inaintat Senatului.

OUG care permite migratia alesilor locali pentru 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul a fost adoptata, in 28 august, de Guvern. Alesii locali au putut opta pentru un partid pana pe 17 octombrie. Premierul Victor Ponta a declarat atunci ca isi asuma OUG privind migratia alesilor, pentru ca trebuie facuta dreptate. Ambasada SUA s-a declarat ingrijorata in legatura cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea actului normativ.

Citeste si:
Victor Ponta: Toată lumea bugetară a trăit din salariile mărite de...
Victor Ponta: Toată lumea...

De asemenea, presedintele Traian Basescu declara, in 27 august, ca face un apel la Guvern si la "responsabilitate" sa nu emita ordonanta de urgenta referitoare la "transferul primarilor" si a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democratiei" sa o atace la CC daca ordonanta va fi aprobata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.