Fostul director al SIE Teodor Melescanu a declarat, vineri, ca este adevarat ca presedintele Traian Basescu nu a cerut serviciului o lista a ofiterilor acoperiti din Guvern, dar i-a cerut numele acestora, iar "numele inseamna mai multe persoane" si de aceea el a vorbit despre o lista.

Intrebat in legatura cu acuzatiile care i-au fost aduse de seful statului, ca a mintit cand a spus ca i-a fi cerut lista cu ofiterii acoperiti, Teodor Melescanu a precizat: "Din punctul de vedere al listei asa este, este corect, presedintele nu a cerut o lista, mi-a cerut numele celor care sunt ofiteri acoperiti in Guvern. Numele inseamna mai multe persoane, de aceea m-am referit la o lista a ofiterilor acoperiti".

El a aratat ca presedintele i-a cerut sa ii comunice daca in Guvern exista ofiteri acoperiti ai SIE sau fosti ofiteri, fara sa treaca vreun nume. "S-a cerut sa se comunice daca in guvern exista ofiteri acoperiti ai SIE sau fosti ofiteri acoperiti ai SIE si sa se comunice perioada in care sa fi facut parte din serviciu. Nu a trecut nume", a precizat Melescanu, potrivit MEDIAFAX.

Intrebat in legatura cu faptul ca presedintele Traian Basescu a spus ca este o situatie fara precedent ca seful SIE sa refuze sa dea informatii presedintelui, Melescanu a spus: "Nu cred ca este fara precedent. Ceea ce caracterizeaza serviciile a fost reforma lor si respectarea legalitatii in desfasurarea legalitatii. Raspunsul meu nu a fost un raspuns de refuz fata de presedinte, pentru ca nici nu se pune problema, avand in vedere pozitia noastra in stat, a fost un raspuns al Serviciului de Informatii Externe care a precizat cu claritate ca potrivit prevederilor legale asemenea date nu pot fi emise nimanui in niciun fel".

El a mai spus ca serviciile nu s-au implicat in lupta politica si singura lor preocupare este sa ofere informatii persoanelor care beneficiaza de aceste informari - presedintele, primul ministru, ministrii, presedintii celor doua Camere - pentru a lua decizii corecte. Melescanu a mai precizat ca presedintele Traian Basescu, in calitatea pe care o are de presedinte al CSAT, poate sa primeasca informatii de la toate serviciile de specialitate ale Romaniei.

Teodor Melescanu a aratat ca in ultimele 72 de ore a existat o dezbatere intensa pe toate posturile de televiziune in legatura cu subiectul asa-zisilor ofiteri acoperiti si ca, din punctul lui de vedere, aceasta tema s-a incheiat. "Din punctul meu de vedere, toate aceste declaratii politice nu ajuta niciun fel la clarificarea disputei care exista intre Traian Basescu si Victor Ponta si, daca exista asemenea probleme, ele trebuie solutionate de organele competente ale statului roman”, a mai spus Melescanu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

El a adaugat ca, daca exista idei privind o dezvoltare sau o ameliorare a statului si regimului de functionare a serviciilor de informatii, acestea trebuie discutate in Parlament. El a mai spus ca din disputa dintre Traian Basescu si Victor Ponta pierd toti romanii si ca "acest delir aproape si aceasta manipulare" trebuie sa inceteze.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la Cotroceni, ca nu i-a cerut fostului director SIE Teodor Melescanu liste cu ofiteri acoperiti, cum sustine acesta, ci l-a intrebat, in scris, daca in Guvern sunt actuali sau fosti ofiteri SIE si daca acestia au fost "specializati". "Nu am cerut niciodata o lista a ofiterilor acoperiti, nu as face acest lucru, pentru ca nu ai de ce sa intrebi, pe mine ma intereseaza informatia, nu am cerut nicio lista, documentul arata ca domnul Melescanu a dezinformat, continuand sa se plaseze in zona de a face politica", a spus Basescu.

Citeste si:
Puterea primită la botez: Cum te influențează numele în viața ta...
Puterea primită la botez: Cum...

El a subliniat ca in conformitate cu Legea 182/2002 presedintele Romaniei are acces la informatii secrete de stat. "Presedintelui nu i se pot refuza informatii secret de stat. Probabil domnul Melescanu ori a uitat, ori a vrut sa dezinformeze ieri afirmand ca i-am solicitat lista cu ofiteri acoperiti", a spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.