Presedintele Comisiei parlamentare de control SIE, Mihaita Calimente, a declarat, marti, ca va solicita audierea conducerii interimare a SIE in legatura cu acuzatiile presedintelui Traian Basescu la adresa lui Teodor Melescanu si a faptului ca premierul Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit.

"Pentru ca domnul presedinte a prezentat si unele documente, pentru ca il incrimineaza intr-un fel sau altul si pe fostul director al Serviciului, si domnia sa spunea ca dupa acest incident nici nu a mai purtat legatura cu serviciul prin intermediul domnului Melescanu, ci prin adjunctii domniei sale, care sunt ofiteri, vrem sa avem o discutie cu domnul Predoiu, care este in acest moment interimar la conducerea serviciului, sa vedem daca cele afirmate de domnul presedinte se adeveresc sau nu", a spus Calimente, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Comisiei SIE a spus ca discutiile vor avea loc cu mai multi oficiali din conducerea SIE. El a mentionat ca spera ca audierile sa aiba loc "cat de repede".

Basescu: Ponta a fost OFITER ACOPERIT al SIE intre 1997 si 2001!

"Daca voi reusi si cat de repede voi reusi sa convoc colegii, care dupa cum stiti sunt in campanie electorala si e greu sa-i aduni, dar eu voi incerca sa-i adun", a precizat Calimente, intrebat cand vor avea loc audierile.

De asemenea, el a sustinut ca emiterea hotararii de guvern prezentata de Traian Basescu, cu caracter nesecret, a deconspirat activitatea SIE. "In conditiile in care exista acea hotarare de Guvern, numai ca cea dinainte facea referire direct la institutie, pe cand tocmai asta acuza presedintele, ca sub semnatura domnului Ponta s-a facut o alta hotarare, prin care erau facute adaugiri si prin care s-a si deconspirat tipul de activitati al Serviciului, avand in vedere ca in prima hotarare acea parte era secretizata", a mai afirmat Calimente.

Presedintele Comisiei SIE a fost intrebat cum a transmis Teodor Melescanu adresa privind ofiterii acoperiti, daca i s-au solicitat precizari in acest sens. "In momentul cand presedintele a facut acele afirmatii eu am primit un telefon de la domnul Sarbu, care este vicepresedintele Comisiei, sa convocam comisia. Pentru ca eram acasa, in colegiu, era joi sau vineri cand s-a intamplat acest lucru, am asteptat pana luni sa vin la Bucuresti sa convoc comisia. Spre surprinderea mea, cand am ajuns la Parlament, la comisie, deja era raspunsul venit, spunandu-ni-se ca institutia s-a autosesizat", a spus Calimente.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

El a confirmat ca raspunsul transmis de Melescanu preciza ca nu sunt ofiteri acoperiti in Guvern. "Am convocat comisia si am comunicat ceea ce se putea comunica din el. In esenta, ideea ca nu se confirma, la vremea respectiva, cele afirmate de presedinte", a mai declarat Calimente.

El a fost intrebat daca precizarea era legata de ofiteri acoperiti sau erau inclusa si categoria fostilor ofiteri. "Ca nu sunt ofiteri acoperiti era la vremea respectiva raspunsul", a mentionat deputatul PNL.

De asemenea, el a mentionat ca documentul nu facea referire la "posibili fosti ofiteri acoperiti", dar facea referire la faptul ca seful statului "a solicitat informatii in mod repetat serviciului, iar domnul Melescanu spunand ca nu i-a dat niciun fel de raspuns, conform legii". "Ati vazut ca presedintele tocmai acest lucru il reclama aseara. Si domnia sa aseara a subliniat foarte clar ca el nu a cerut lista ofiterilor acoperiti ai serviciului, ci daca in Guvern exista ofiteri acoperiti", a mai spus Calimente.

Citeste si:
Melescanu, suparat ca nu e invitat la consultarile de la Cotroceni
Melescanu, suparat ca nu e...

Presedintele Comisiei SIE a fost intrebat cine poate avea astfel de informatii daca nu seful statului. "Conform legii, la informatia pe care a cerut-o presedintele, pentru ca ati vazut ca a facut si dansul o specificare. Nu a cerut lista tuturor ofiterilor acoperiti, a cerut lista daca sunt ofiteri acoperiti in Guvern. Si la acest segment cred ca este indrituit sa aiba acces", a mai declarat deputatul PNL.

El a mentionat ca, in cazul in care Comisia de control va constata ca anumiti oficiali din conducerea SIE au incalcat legea, nu va putea face altceva decat sa sesizeze organele in drept, respectiv Parchetul Militar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.