Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, sustine ca "de foarte multe ori" Romania "incalca" drepturile maghiarilor de pastrare a identitatii nationale, spunand ca exista legi care nu sunt respectate, precum Legea invatamantului sau cea privind folosirea limbii materne in Justitie.

Aflat la Arad pentru a participa, luni dupa-amiaza, la manifestari comemorative in Parcul Reconcilierii Romano-Ungare, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a abordat, intr-o conferinta de presa, temele sale din campania electorala pentru Presedintia Romaniei, spunand, intre altele, ca prevederi legale privind protejarea minoritatilor nationale sunt incalcate de statul roman, transmite MEDIAFAX.

Kelemen Hunor a afirmat ca "orice om doreste sa isi pastreze identitatea nationala", iar cand a fost intrebat daca Romania incalca aceste drepturi ale minoritatii maghiare, a raspuns: "De foarte multe ori incalca, nu aplica legislatia. Nu aplica Legea invatamantului, in care scrie cum ar trebui sa functioneze Universitatea de Medicina si Farmacie de la Targu Mures. Conducerea Universitatii nu respecta legea. Nu sunt aplicate prevederile legislatiei in ceea ce priveste folosirea limbii materne in Justitie. Ca tot timpul se gasesc fel de fel de motive: ca nu sunt bani de interpreti, traducatori si asa mai departe".

Kelemen Hunor a spus ca, in timp ce "Legea invatamantului nu este aplicata in totalitate de catre UMF, este aplicata de Universitatea «Babes-Bolyai» sau la Universitatea de Arte din Targu Mures si nu s-a intamplat nimic rau".

In ceea ce priveste folosirea limbii materne in Justitie, liderul UDMR a spus ca "se intalnesc fel de fel de situatii cand nu se gasesc bani pentru traducatori, interpreti", desi "este treaba CSM sa gaseasca solutii pentru aplicarea legii, nu este treaba celui care merge la proces sa aduca bani de acasa". "In Romania sunt foarte multe legi unde sanctiunile nu sunt bine gandite", a spus Kelemen Hunor, care a precizat ca trebuie aplicate sanctiuni si in cazul institutiilor care nu respecta drepturile legale ale minoritatilor.

Totodata, el s-a referit la necesitatea "amendarii Constitutiei", pentru ca actuala "are lacune uriase" si nu permite aplicarea nor programe ale UDMR, precum cele referitoare la autonomia culturala si regionala. "Noi vrem in interiorul statului roman, respectand unitatea teritoriala", a amintit Kelemen Hunor, referindu-se la intentiile autonomiste.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Intrebat daca mai poate miza la alegeri pe voturile romanilor, in contextul in care promoveaza intens ideea de autonomie pentru judetele din asa-numitul Tinut Secuiesc, Kelemen Hunor a spus ca proiectul de autonomie nu lezeaza interesele majoritatii si ca are incredere ca va fi votat si de romani. "Dupa 25 ani, Romania s-a schimbat, de aceea consideram ca relatiile intre romani si maghiari trebuie intarite. Sunt necesare solutii prin care maghiarii sa poata spune ca sunt multumiti cu ce ofera majoritatea, statul roman. Vrem sa obtinem garantii reale in plus, printr-o noua legislatie plecand de la o noua Constitutie", a spus Kelemen Hunor.

El a adaugat ca UDMR va propune in viitor "un parteneriat interetnic" care sa poata fi asumat de toate partidele parlamentare. "Tot ce dorim pentru maghiari dorim si pentru romani, de exemplu pentru romanii din Serbia, din Valea Timocului, pentru care ar trebui sa existe o preocupare mai intensa", a spus Kelemen Hunor.

Citeste si:
Metropola TV este o instituție care respectă în totalitate...
Metropola TV este o...

Luni dupa-amiaza, de la ora 13.00, liderul UDMR va lua parte la ceremonia de comemorare si depunere de coroane la Statuia Libertatii din Arad, iar de la ora 17.00 ar urma sa fie prezent la Monumentul celor 13 generali, pentru depunere de coroane. In 6 octombrie, comunitatea maghiara comemoreaza 13 generali ucisi la Arad la sfarsitul Revolutiei de la 1848-1849, in memoria acestora fiind reamplasata in oras, in 2004, Statuia Libertatii. In fiecare an, la evenimentul din Parcul Reconsilierii Romano-Ungare participa intre cateva sute si cateva mii de persoane, intre care lideri UDMR si politicieni de la Budapesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.