Ultima sedinta a Senatului inaintea vacantei pentru campania electorala a fost suspendata, miercuri, din lipsa de cvorum, inainte ca senatorii sa treaca la votul legilor organice aflate pe ordinea de zi.

Sedinta de miercuri a Senatului a fost inchisa mai devreme cu o ora fata de programul stabilit initial, dupa ce a inceput cu o intarziere de aproape o ora, o alta jumatate de ora senatorii citind de doua ori prezenta, pentru a ajunge la cvorumul necesar deschiderii lucrarilor. Dupa prima citire a prezentei s-au inregistrat 66 de senatori, numarul minim necesar pentru deschiderea lucrarilor in plen fiind de 86.

Presedintele de sedinta din prima parte a reuniunii, Cristian Dumitrescu (PSD), a cerut de mai multe ori un vot electronic de verificare a cvorumului, unde s-au inregistrat prima oara 48 si a doua oara 75 de voturi electronice. Dumitrescu a inceput sa numere personal senatorii care intrau in sala de plen. "Domnule Grapa, nu ne-ati onorat cu un vot", i-a spus Dumitrescu unui senator liberal, scrie MEDIAFAX.

In acest moment, Cristian Dumitrescu a cerut din nou un apel nominal, convins ca de data aceasta se va reusi strangerea numarului necesar de senatori pentru a incepe sedinta plenului. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a cerut, la randul sau, apel nominal. "Daca nu sunt prezenti, inchidem sedinta. Ieri domnul Oprea facea declaratii pana la lacrimi. Astazi am demonstrat ca ceea ce am spus ieri este adevarat. Uitati-va in partea stanga a salii", a spus Ilie Sarbu.

"Sa facem un selfie cu partea stanga a salii", a comentat si Cristian Dumitrescu, cu referire la faptul ca in partea stanga a salii de plen sunt asezati senatorii din opozitie.

In urma celui de-al doilea apel nominal s-au inregistrat 91 de senatori prezenti.

"Fizic, au raspuns prezenti 91 de colegi. Suntem in cvorum de lucru, este verificat fizic, acest lcuru inseamna ca putem deschide sedinta, aveam nevoie de 86 de senatori", a declarat Cristian Dumitrescu.

In a doua parte a sedintei, la solicitarea liderului senatorilor PNL, Puiu Hasotti, presedintele de sedinta, Ioan Chelaru, a cerut parlamentarilor sa dea "un vot de control", la care au votat doar 63 de senatori, cvorumul de lucru fiind de 86 de parlamentari. Inainte de a cere verificarea cvorumului, Hasotti le-a spus colegilor senatori ca in sedinta de miercuri, "prin sarguinta Senatului sau a Guvernului", au fost adoptate nu mai putin 20 de ordonante, dintre care sapte de urgenta si 13 ordonante simple, si doar trei proiecte de lege si doua initiative legislative.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

"Sa vedeti si dumneavoastra cam cum se guverneaza", a spus acesta.

In replica, social-democratul Ioan Chelaru a mentionat ca, din motive care tin de termene, ordonantele intra mai repede la "judecata" Parlamentului, in timp ce propunerile legislative intra "un pic mai greu". "Nu este niciun fel de problema. Noi ne bucuram ca exista o opozitie puternica, ca cenzureaza de cele mai multe ori elegant fiecare lucru care i se pare anormal", a adaugat Ioan Chelaru.

"Succes in dezbaterile pe care le aveti in colegiile electorale", le-a mai spus acesta senatorilor aflati in sala.

Incepand cu 6 octombrie, senatorii vor avea activitate in teritoriu pe durata campaniei electorale pentru prezidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.