Premierul Victor Ponta a vorbit, marti, despre dosarul licentelor Microsoft.

Ponta declara, referitor la cazul Microsoft, ca nu a avut niciodata in atributii ceva legat de contracte, nu doar de licente, ca inspectorii Corpului de Control al Guvernului nu au controlat niciodata ceva de licente si ca din martie 2004 el nu mai conducea aceasta structura.

Intrebat de presa daca il cunoaste totusi pe Claudiu Florica, unul dintre pesronajele cheie ale afacerii cu licente Microsoft, Ponta a declarat ca nu stie cine este in acest dosar si ca stie foarte multe persoane din Romania, motiv pentru care nu vrea sa spuna daca da sau nu, pentru ca nu vrea sa incurce lucrurile.
Intr-o declaratie sustinuta marti seara, premierul a precizat ca s-a informat la birou despre stirile care au aparut pe tema Microsofit, deoarece nu stia despre ce este vorba, ci stia doar ca daca "a patit ceva in justitie Iohannis, trebuie sa patesc si eu ceva".

"M-am informat si lucrurile stau in felul urmator: in primul rand, niciodata, in niciun fel, nu am avut in atributiile mele ceva legat de contracte, in general, nu doar despre licente. Corpul de control al primului-ministru nu a facut niciodata niciun control legat de licente. In 2004, nu mai eram seful Corpului de control, din 11 martie am devenit ministru pentru Aquis Comunitar, deci nu aveam nicio legatura cu controlul. TSD nu a avut niciodata personalitate juridica si a fost inaugurat (sediul - n.r.) in 2002, nu in 2004. Ca sa subsumez, nu pot sa ma supar pe nimeni, ca inteleg ca cel care a zis acele lucruri nu exista sau nu are nume, pot sa spun un singur lucru: maine, daca ma cheama cineva, vreo institutie a statului, DNA sau oricine altcineva, ma duc cu mare placere ca sa explic asta. Daca m-ar fi intrebat cineva sau se uita in Monitorul Oficial, sa vada ca in 2004 nu mai eram sef al Corpului de Control, se pierdea o stire frumoasa in aceasta seara", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Intrebat de presa daca apreciaza ca este vorba de o "facatura politica" , Ponta a raspuns ca nu crede ca nici procesul lui Iohannis este o "facatura", dar ca informatia a aparut pe aceleasi surse, cu "ordin dat pe unitate".

"De unde a aparut si cu Duicu, si cu ordonanta nu stiu care...din acelasi loc, de acolo, de la Cotroceni apare", a afirmat Ponta.

Intrebat in continuare daca il cunoaste totusi pe Claudiu Florica, unul dintre pesronajele cheie ale afacerii cu licente Microsoft, Ponta a declarat ca nu stie cine este in acest dosar si ca stie foarte multe persoane din Romania, motiv pentru care nu vrea sa spuna daca da sau nu, pentru ca nu vrea sa incurce lucrurile.

"Daca ma intreaba cineva ceva concret...cred ca cunosc jumatate din populatia Romaniei", a adaugat Ponta.

Un martor audiat de procurorii DNA in dosarul licentelor Microsoft a descris in declaratia data anchetatorilor presupusa filiera care ar fi comis fapte trafic de influenta si luare de mita in ceea ce priveste cumpararea licentelor si leaga numele lui Adrian Nastase si Victor Ponta de acest caz. Potrivit unui document al anchetatorilor, aflat intre cele prin care se cere aviz de la Parlament pentru ridicarea imunitatii a trei fosti ministri, unul dintre martorii audiati pana la acest moment in dosarul licentelor Microsoft a dat o ampla declaratie privind modalitatea de acordare a licentelor.

Citeste si:
Adrian Năstase: Liberalii își pică propriul Guvern cu voturile...
Adrian Năstase: Liberalii își...

Printre altele, martorul sustine ca, in 2004, Claudiu Florica, unul dintre personajele cheie ale afacerii cu licente Microsoft, la acea data seful Fujitsu Siemens Computers, "a incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control la sediul Ministerului Educatiei si prin aceasta presiune sa oblige practic, firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii de contract, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD". Potrivit declaratiei martorului, "in schimbul acestei sustineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens in baza unei donatii facuta prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea data."

Citeste si:
Tariceanu: Dosarul Microsoft nu e singurul esec care face sa se...
Tariceanu: Dosarul Microsoft...

Martorul, caruia anchetatorii nu ii dau numele la acest moment, releva pe parcursul declaratiei sale comiterea in cadrul procedurilor de selectare a firmelor si de achizitiei a mai multor fapte de trafic de influenta si luare de mita. Acelasi martor leaga si numele fostului prim-ministru Adrian Nastase, precum si ale altor demnitari apropiati acestuia de afacerea licentelor Microsoft. Potrivit martorului, persoanele implicate in trafic de influenta si luare de mita in acest contract sunt Adrian Nastase, prim – ministru in perioada 2000 – 2004, Alexandru Bittner care intermedia plata mitelor catre Adrian Nastase in acea perioada, Remus Truica, seful Cancelariei Primului - ministru in acea perioada, Victor Ponta, seful Corpului de Control al Premierului in acea perioada, Ecaterina Andronescu – ministru al Educatiei 2000 – 2004, Cristina Ghitulica – sef de cabinet la Ecaterina Andronescu in perioada 2000 – 2004, Mihnea Costoiu - secretar general al ministerului in acea perioada, Traian Ionescu – director in Ministerul Educatiei, Valentin Cotarta - director in cadrul Ministerului Educatiei, Gheorghe Dinu – consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tanasescu – ministrul finantelor la acea perioada, Enache Jiru – secretar de stat in Ministerul Finantelor, Dan Nica - ministru MCTI, precum si ministrii numiti dupa Ecaterina Andronescu si anume, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclaus si ulterior, Andrei Marga.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.