Membrii Colegiului director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii au decis, miercuri, in unanimitate, ca afirmatiile premierului Victor Ponta prin care acesta a comparat "regimul Basescu" cu "regimul nazist" nu constituie fapte de discriminare.

CNCD precizeaza ca afirmatiile lui Ponta, facute in cadrul unei emisiuni TV din 7 septembrie, nu constituie fapte de discriminare in sensul prevederilor art. 2 alin. (1) si art. 2 alin. (4) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea incadrandu-se in limitele libertatii de exprimare.

Potrivit CNCD, toti cei prezenti la sedinta de miercuri au votat pentru aceasta decizie, scrie MEDIAFAX.

ActiveWatch a sesizat CNCD, in 9 septembrie, privind compararea "regimului Basescu" cu "regimul nazist" de catre premierul Victor Ponta, organizatia sustinand ca un efect, chiar daca neintentionat, al declaratiei este negarea implicita a Holocaustului.

"In opinia noastra, discursul public al presedintelui de partid si prim-ministrului Victor Ponta, care a comparat «regimul Basescu» cu «regimul nazist», constituie implicit o dramatica coborare in derizoriu a crimelor nazismului. Negarea implicita - desigur neintentionata - a Holocaustului este unul dintre efectele acestei iresponsabile interventii. In consecinta, ActiveWatch considera ca este necesara o interventie institutionala care sa evalueze cu greutatea autoritatii publice enuntul presedintelui de partid si prim-ministrului Victor Ponta. Acesta este motivul pentru care am decis sa sesizam CNCD", arata ActiveWatch.

In plangerea inaintata CNCD, asociatia a sustinut ca, prin declaratia lui Victor Ponta, "indirect, au fost minimizate crimele Holocaustului, fiind astfel supusi unui tratament degradant membrii comunitatilor care au fost victime ale acestui fenomen".

ActiveWatch a cerut CNCD constatarea faptei de discriminare savarsite de prim-ministru si sanctionarea acestuia cu amenda contraventionala.

In seara zilei de 7 septembrie, intr-o interventie telefonica la postul de televiziune Antena 3, Victor Ponta a facut urmatoarea afirmatie: "Nu exagerez folosind acest termen, cred ca efectele asupra societatii romanesti, lasate de cei zece ani de regim Basescu, sunt destul de asematoare cu cele lasate de regimul nazist in Germania, si de asta spun de debasificarea societatii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.