Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma ca proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc vehiculat in presa a fost modificat la cateva articole si ca este un proiect european, care "nu pune sub semnul intrebarii statalitatea" si "nu este ceva extravagant, care nu ar avea un precedent european".

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Sfantu Gheorghe, ca varianta de lucru a proiectului de autonomie a Tinutului Secuiesc vehiculata in presa saptamana trecuta a fost modificata la cateva articole. "Nu sunt modificari substantiale, dar sunt nuante importante", a spus presedintele UDMR.

Kelemen a precizat ca proiectul de autonomie va aparea, joi dupa-amiaza, si pe site-ul UDMR, in limba romana si in maghiara, dar este "aproape gata" si varianta in limba engleza, scrie MEDIAFAX.

"Intentia noastra este de a face o dezbatere publica foarte larga. Deci nu incepem cu partidele politice parlamentare, ci cu societatea romaneasca, cu formatorii de opinii si eu cred ca asta este ordinea fireasca a lucrurilor. Este un proiect european, un proiect extrem de detaliat si in acelasi timp nu pune in niciun articol sub semnul intrebarii statalitatea si apartenenta acestei regiuni de statul roman, fiindca foarte multe acuzatii se duc in aceasta directie. Sunt manipulari, sunt incercari de distorsionare a ceea ce gandim noi si sunt convins ca cei care vor citi acest proiect isi vor da seama ca nu este altceva decat doleanta comunitatii maghiare de a asigura un cadru institutional pentru pastrarea identitatii nationale", a afirmat presedintele UDMR, la o intalnire cu jurnalistii locali.

Kelemen a subliniat ca este important ca toata lumea, inclusiv "partenerii externi", sa inteleaga ca ceea ce se doreste prin acest proiect se incadreaza in acele 14 modele de autonomie existente in Uniunea Europeana.

"Este important sa inteleaga toata lumea, si partenerii nostri externi, internationali, incepand cu Partidul Popular European pana la celelalte institutii, ca ceea ce dorim noi se incadreaza in acele 14 modele de autonomie existente in Uniunea Europeana si e foarte apropiat de Tirolul de Sud. Deci, nu este ceva extravagant, ceva care nu ar avea un precedent european, in sensul cel mai bun al cuvantului", a declarat liderul UDMR.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor va prezenta, joi dupa-amiaza, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, detaliile proiectului UDMR privind statutul de autonomie.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.