Presedintele Traian Basescu a declarat ca 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federatiei Ruse impotriva Romaniei, dar ramane restul, care tine de un eventual comportament irational al acelei tari.

Seful statului a precizat ca unul dintre argumentele pentru a avea un plan de contingenta si un plan de actiune a fost mentionarea lantului de conflicte inghetate care sunt in jurul Marii Negre, Abhazia, Transnistria, Nagorno-Karabah, Crimeea. "Toate aceste conflicte sunt controlate de Federatia Rusa si pot fi activate, reincalzite unul cate unul sau toate odata, ceea ce ar genera o destabilizare consistenta in jurul Marii Negre, cu efecte extrem de negative pentru Romania", a spus Basescu, potrivit MEDIAFAX.

Un alt argument a fost acela ca, in urma anexarii Crimeei, "flota uriasa" rusa de la Sevastopol se afla la numai 160 de mile marine de coasta Romaniei si poate ajunge aici in sase ore.

Si evenimentele din Ucraina au reprezentat "un argument formidabil pentru noi ca Rusia poate desfasura actiuni irationale", a subliniat Basescu, adaugand ca nu se poate exclude posibilitatea ca si asupra Romaniei sa se manifeste irationalul unei mari puteri precum Rusia.

El a spus ca este de parere ca 99,9% Romania nu va fi atacata, dar exista restul, diferenta pana la 100%, care tine de irational, de care trebuie tinut cont.

"Sigur, nu sunt un adept al ideii ca s-ar putea produce. In proportie de 99,9% acest lucru nu se poate produce, o agresiune a Federatiei Ruse impotriva Romaniei. Dar ramane un 0,01% care spune ca poate lucra in continuare irationalul si atunci ca sef de stat nu am dreptul sa nu iau in consideratie aceasta criza de securitate din regiune si sa nu cer aliatilor nostri ca impreuna cu noi sa garantam securitatea Romaniei si impotriva irationalului", a spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.