Traian Basescu a declarat ca Romania si-a atins obiectivele la Summit-ul NATO de la Newport.

Seful statului a spus ca Summit-ul, care a fost unul "al solidaritatii", a aratat ca nu exista sef de stat sau guvern care sa nu fi inteles misiunea NATO de a-si apara toti membrii. Presedintele a mai spus ca declaratia Summit-ului da un semnal potrivit caruia "la orice risc, cat de mic, toata Organizatia este gata sa functioneze in baza articolului 5". Potrivit presedintelui, Summit-ul a mai dat un mesaj, dincolo de cele privind solidaritatea si pregatire de actiune, acela ca "libertatea nu este gratis". "Asta trebuie sa inteleaga toti demagogii, indiferent unde se afla in interioul Organizatiei", a spus seful statului.

"Toate obiectivele Romaniei au fost atinse. (...) A fost o munca interinstitutionala, relativ indelungata, lansata cu initiativa CSAT de anul trecut prin care Romania cerea NATO realizarea planurilor de contingenta pentru Romania", a spus Basescu. Potrivit acestuia, a fost vorba despre "o munca intensa", care a implicat MApN, MAE, Presedintia, structurile de informatii si alte institutii. "Multumesc ambasadorului Stoian la NATO, care nu e mai prejos decat predecesorul, Ducaru. (...) Institutiile si-au facut treaba", a spus Basescu.

El a relatat ca Summit-ul a adoptat 20 de documente, din care cinci sunt publice, iar 15 sunt secrete. Potrivit lui Traian Basescu declaratia Summit-ului acopera "generic, uneori eliptic, toate cele 15 documente care raman secrete". "Cele cinci documente publice sunt comunicatul Summit-ului, declaratia privind relatia transatlantica, foarte importanta. Aceasta declaratie stabileste obligatia statelor de a reveni la 2% din buget pentru Aparare. Documentul 3 - declaratia comuna NATO-Ucraina. 4 - Declaratia privind Afganistanul. 5 - Declaratia privind armamentul. In rest nu sunt publice", a spus Basescu.

Presedintele a mai spus ca intentioneaza ca saptamana viitoare, in colaborare cu MAE, sa deschida dezbateri pentru corecta intelegere a declaratiei Summit-ului. "Am cerut MAE traducerea oficiala a declaratiei, sper ca (...) pana cel tarziu duminica sa avem pe site-ul Presedintiei forma oficiala tradusa in romana a documentului", a spus presedintele.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.