Liderul PNL, Klaus Iohannis, spune ca OUG privind migratia alesilor locali este o incercare a PSD de a schimba configuratia politica in prag de alegeri prezidentiale, ceea ce i se pare "inadmisibil", in acelasi timp el avertizandu-i pe alesii liberali "sa nu se lase ademeniti".

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca Ordonanta 55 "legalizeaza traseismul in administratia publica locala" si este neconstitutionala.

"Impreuna cu specialistii din ACL a fost analizata aceasta ordonanta si, pe langa faptul ca noi, politic, am declarat si consideram ca aceasta ordonanta vine sa pregateasca un avantaj net pentru candidatul PSD, folosindu-se de majoritatea din Parlament si de faptul ca PSD guverneaza Romania, specialistii nostri considera ca ordonanta este neconstitutionala. In acest sens ii avertizez public pe toti colegii mei din administratia publica locala - alesi presedinti ai consiliilor judetene, primari, consilieri judeteni, consilieri locali si supleanti pe listele consiliilor - sa nu se lase ademeniti si sa nu opteze in concordanta cu aceasta ordonanta", a declarat Iohannis, potrivit MEDIAFAX.

Acesta a adaugat ca ACL va ataca la Curtea Constitutionala documentul.

"Noi, ACL, vom ataca toate aceste acte: vom ataca ordonanta si fiecare optiune a unui ales local in parte. Ii avertizez pe colegii mei ca aceasta ordonanta va fi anulata de Curtea Constitutionala si se vor trezi in situatia de ilegalitate care va duce la pierderea mandatului lor", a spus liderul PNL.

Potrivit acestuia, "aspectale de necostitutionalitate se vad foarte simplu".

"E vorba de caracterul temporar al ordonantei care nu trateaza pe picior de egalitate, pe intreaga durata a mandatului, optiunea alesului local de a schimba partidul politic. Este vorba, in al doilea rand, de infrangerea vointei electoratului, ceea ce am spus mai de mult, bataie de joc la adresa electoratului. Acesta s-a pronuntat prin votul sau, fie direct, ca in cazul primarului si presedintilor consiliilor judetene si pe lista pentru consilieri. In fine, lucru foarte grav, mai ales in situatia in care mai sunt doar putine saptamani pana la scrutinul prezidential, se schimba configuratia structurii politice, este o modificare cu un impact deosebit de puternic si inadmisibil in perioada de pregatire a alegerilor", a declarat Iohannis.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Potrivit liderului PNL, ordonanta "contravine practicilor Curtii Constitutionale" si "este o incercare a PSD si a Guvernului de a schimba configuratia politica in prag de alegeri prezidentiale", ceea ce i se pare "inadmisibil". Iohannis a mai afirmat ca s-au facut presiuni asupra alesilor locali "sa treaca intr-un partid aflat la guvernare".

Intrebat daca ACL va accepta alesi locali de la alte partide, Iohannis a raspuns negativ: "Nu primim traseisti politici, nu dorim sa incurajam traseismul politic, nu dorim sa incurajam fraudarea alegerilor".

OUG care permite migratia alesilor locali fara ca acestia sa isi piarda mandatul a fost publicata marti in Monitorul Oficial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.