ACL va cere joi in mod oficial Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta de urgenta care permite migratia politica a alesilor locali, deputatii PNL prezentand argumentele ce vor fi invocate in privinta neconstitutionalitatii actului normativ.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a declarat ca joi dimineata va fi depusa la Avocatul Poporului solicitarea de sesizarea a Curtii Constititionale in cazul ordonantei de urgenta 55/2014, privind migratia politica. Nicolescu a sustinut ca ordonanta este neconstitutionala pentru ca incalca reglementarea din legea fundamentala care precizeaza ca ordonantele de urgenta nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale, intre acestea numarandu-se administratia locala, scrie MEDIAFAX.

"Avem deja patru sau cinci decizii ale Curtii Constitutionale care de fiecare data au spus ca interzicerea traseismului este constitutionala si de altfel vine in concordanta cu dispozitiile articolului 8, alineatul 2 din Constitutie, care statueaza faptul ca partidele sunt cele care preiau vointa populara si o transforma in decizie politica", a afirmat deputatul PNL.

El a sustinut ca nu se dovedeste urgenta adoptarii actului normativ, iar argumentele invocate in prezentarea ordonantei sunt "minciuni grosolane".

"Probabil ca dupa mintea domnului Dragnea nu mai functioneaza consiliile judetene sau locale, dar asta este o minte de baron care spune asa: daca nu functioneaza cum vreau eu, inseamna ca nu functioneaza. In realitate, consiliile locale si judetene se intrunesc si adopta sau nu adopta proiectele de hotarare cu care sunt investite", a precizat deputatul PNL.

In plus, Nicolescu a sustinut ca este neconstitutionala si introducerea "supleantilor" ca o categorie distincta de alesi locali, astfel incat prevederea afecteaza drepturi electorale care nu pot fi reglementare prin ordonanta de urgenta, conform Constitutiei.

El a mentionat ca, daca Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constitutionala, PNL va contesta in contencios administrativ ordonanta de urgenta si va cere in instanta sesizarea Curtii.

Citeste si:
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă...
Arafat răspunde Avocatului...

"Daca de data asta nu reusim sa oprim un astfel de abuz constitutional, se poate ca orice guvern, orice majoritate la fel de abuziva sau poate chiar mai abuziva decat cea pe care o conduc Ponta, Dragnea si ceilalti baroni locali sa faca lucruri la fel de grave. Ideea este ca trebuie sa spunem o data pentru totdeauna ca nu putem sa acceptam migratia politica si legea asta nu mai trebuie schimbata", a declarat Nicolescu.

El a mentionat ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu are nevoie de mai multe de o zi pentru a citi ordonanta de urgenta care este tiparita in Monitorul Oficial pe o singura pagina.

De asemenea, liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe, a solicitat ca ordonanta de urgenta privind migratia politica a alesilor locali sa fie dezbatuta in regim de urgenta in Parlament, astfel incat luni sa fie dezbatuta si adoptata in Senat.

Citeste si:
A murit Mark Hurd, directorul general al Oracle
A murit Mark Hurd, directorul...

"Cer presedintilor celor doua camere, al Senatului, domnului Tariceanu, care este si candidat la Presedintia Romaniei, si domnului presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ca in regim de urgenta in cel mai transparent mod posibil sa supuna dezbaterii parlamentare aceasta ordonanta. Asta inseamna ca luni Senatul poate dezbate prin comisiile de specialitate si adopta in plen ordonanta, iar marti Camera Deputatilor poate dezbate prin comisiile de specialitate, in paralel cu plenul, si dezbate ulterior, in asa fel incat la votul final de marti sa intre si ordonanta 55 privind fraudarea alegerilor", a spus Tinel Gheorghe.

El a sustinut ca se asteapta ca Guvernul sa emita, in aceeasi logica, o ordonanta de urgenta care sa stabileasca in mod direct succesorul lui Traian Basescu la Cotroceni pentru urmatorii 45 de ani.

Citeste si:
Renate Weber, propusa de ALDE Avocat al Poporului
Renate Weber, propusa de ALDE...

Tinel Gheorghe a afirmat ca, daca Avocatul Poporului nu va contesta ordonanta de urgenta la Curtea Constitutionala in cel mult trei zile, ACL ii va solicita demisia din functie.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, marti, ca nu a vazut inca OUG referitoare la migratia alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial in cursul dupa-amiezii si ca un raspuns institutional va fi posibil "de saptamana viitoare incolo", functie de prevederile Ordonantei

"Stati mai intai sa o vad, ce vreti sa reactionez? Dupa ce o sa vad, vad ce fac, adica ce dispozitiii dau, ce verificari si asa mai departe", a precizat Ciorbea, intrebat cum va reactiona institutia pe care o conduce cu privire la Ordonanta de Urgenta care permite alesilor locali ca, timp de 45 de zile, sa isi aleaga partidul fara a-si pierde functia publica.

Citeste si:
Theodor Nicolescu a demisionat din functia de deputat
Theodor Nicolescu a...

Intrebat, pe de alta parte, cand este de asteptat un raspuns institutional al Avocatului Poporului, avand in vedere ca Ordonanta a fost publicata marti in Monitorul Oficial, Ciorbea a spus ca acesta nu va fi elaborat in cursul acestei saptamani.

"Nu stiu, depinde ce prevede si cum prevede (Ordonanta, n.r.) si asa mai departe. Avem diverse proceduri in functie de diverse situatii. Asa ca, mai vorbim, daca vreti, cand doriti. De saptamana viitoare incolo mai putem vorbi, vedem ce si cum. (...) In secunda asta nu pot sa va spun ce si cum", a spus Ciorbea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.