Ministrul Eugen Nicolicea sustine, intr-o adresa trimisa Camerei, ca deciziile CC de neconstitutionalitate a hotararilor Parlamentului privind unele numiri nu pot fi aplicate, deoarece CC nu are cadru legislativ pentru a se pronunta in legatura cu astfel de hotarari.

Nicolicea a trimis adresa presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in 1 august. Documentul a fost prezentat in Biroul permanent al Camerei, iar deputatii PNL l-au facut public marti, intr-o conferinta de presa.

In document, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, face o prezentare legata de deciziile prin care au fost constatate drept neconstitutionale o serie de numiri la Curtea de Conturi, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Societatea Romana de Radio, argumentand ca nu s-ar putea lua nicio masura cu privire la persoanele numite in functii. Nicolicea aminteste ca Parlamentului ii revine obligatia sa promoveze o lege prin care sa puna de acord prevederile Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale cu dispozitiile Deciziei CC 727/2012, scrie MEDIAFAX.

"Prin aceasta decizie, Curtea a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala si, totodata, a retinut urmatoarele: «Curtea considera ca in cadrul procesului legislativ de reexaminare a dispozitiei constitutionale, fiind vorba de o atributie distincta ce i-a fost conferita Curtii, aceasta ar trebui sa fie reglementata intr-o sectiune distincta, dupa Sectiunea privind controlul constitutionalitatii regulamentelor, care sa cuprinda procedurile ce urmeaza a fi aplicate, specifice noii reglementari, efectele deciziilor Curtii Constitutionale, prin care se constata neconstitutionalitatea hotararilor Parlamentului, corelarea cu dispozitiile art 2 alin 1 si art 11, alin 1, lit a.c din Legea nr. 47/1992»", citeaza Nicolicea din decizia CC 727/2012.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Eugen Nicolicea sustine ca, "in lipsa punerii de acord a legii cu decizia Curtii Constitutionale, nu exista procedurile necesare care urmeaza sa fie aplicare in cazul deciziilor care privesc neconstitutionalitatea hotararilor Parlamentului, nefiind prevazute in lege nici efectele acestor decizii".

El mai arata ca, tot din cauza ca legea CC nu a fost pusa an acord cu decizia 727/2012, "Curtea Constitutionala a fost obligata sa depaseasca vidul legislativ, astfel ca: s-au incalcat prevederile art 2, alin 1, din Legea 47/ 1992 deoarece la acest articol nu se prevede atributia CC de a exercita controlul de constitutionalitate asupra hotararilor Parlamentului; s-au incalcat prevederile art 11 din legea mentionata, deoarece aceasta prevede emiterea deciziilor in cazuri limitativ prevazute, printre acestea neregasindu-se si controlul CC asupra hotararilor Parlamentului".

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

"In consecinta, apreciem ca, deoarece in prezent nu sunt prevazute in lege efectele in cazul deciziilor CC prin care se constata neconstitutionalitatea hotararilor Parlamentului, nu se poate lua nicio masura cu privire la persoanele care au fost numite in functie prin hotararile Parlamentului declarate neconstitutionale prin deciziile Curtii Constitutionale (Curtea de Conturi, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Societatea Romana de Radio)", sustine Eugen Nicolicea.

El solicita sa fie luate de urgenta masurile necesare in vederea punerii de acord a Legii 47/1992 cu dispozitiile deciziei Curtii Constitutionale 727/2012. Decizia Curtii Constitutionale invocata de Nicolicea se refera la prevederile ordonantei Guvernului Ponta din anul 2012 prin care era eliminata din legea de functionare a CC atributia de control al constitutionalitatii hotararilor Parlamentului. La acel moment, CC a constatat ca eliminarea acestor atributii din legea sa de functionare incalca Constitutia.

Citeste si:
Nicolaescu: Legea preventiei, respinsa prin incalcarea Regulamentului
Nicolaescu: Legea preventiei,...

Deputatul PNL Teodor Nicolescu a declarat ca adresa semnata de Nicolicea a fost prezentata luni in sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor de catre presedintele acestei Camere, Valeriu Zgonea.

"Prin aceasta adresa practic Guvernul cere suspendarea de la aplicare a Constitutiei. Dumnealor vin si ne spun ca deciziile Curtii Constitutionale nu ar fi aplicabile persoanelor despre care Curtea Constitutionala spune ca nu au dreptul sa ocupe functiile respective (...) Ministrul pentru relatia cu Parlamentul face si niste aprecieri de-a dreptul scandaloase, in primul rand constata ca cei de la Curtea Constitutionala ar fi incalcat Legea 47, care reglementeaza activitatea Curtii Constitutionale", a afirmat Nicolescu.

De asemenea, deputatul PNL a facut apel la persoanele in cazul carora a fost constatata neconstitutionalitatea numirilor in functii sa paraseasca aceste pozitii publice.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

"Nicolicea vine in aceasta adresa si spune ca de fapt nici la ora aceasta Curtea Constitutionala nu ar avea acest drept (de a se pronunta pe hotararile Parlamentului - n.r.). Ori, o astfel de afirmatie, pe langa faptul ca este grava, este si absurda. Evident ca prin declararea neconstitutionalitatii legii si apoi pe cale de consecinta a ordonantei de urgenta care a fost emisa in 2012, Curtea poate sa se pronunte pe hotararile Parlamentului", a spus si deputatul PNL Gabriel Andronache .

Deputatii PNL au cerut convocarea de urgenta a plenului celor doua Camere ale Parlamentului pentru numirea altor persoane pe pozitiile in cazul carora numirile au fost declarate neconstitutionale.

Judecatorii CC au decis, in 3 aprilie, ca hotararea Parlamentului privind numirile in noul Consiliu de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) nu a fost constitutionala. In 16 iunie, plenul Parlamentului a aprobat noul Consiliu de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, cu 332 de voturi "pentru" si 49 "impotriva", membrii depunand atunci juramantul pentru investirea in functie. Noul Consiliu este format din Mirela Ioana Fugaru, Ilie Virgil Daniel, Ruxandra Sararu, Alexandru Ducu Bertzi, Radu F. Alexandru, Alina Stanciu, Demeter Andras Istvan, Alexandra Dumitrascu, Maria Toghina, Ovidiu Miculescu, Nicoleta Viorica Balaci, Adrian Doros si Ana Florea, ca membri titulari.

Curtea Constitutionala a decis, in 10 iulie, ca numirea la Curtea de Conturi a consilierilor Marius Vorniceanu si Constanta Donovici este neconstitutionala, pentru ca ambii au mai detinut aceasta functie. Pe de alta parte, CC a stabilit ca Hotararea Parlamentului privind numirea vicepresedintelui Vasile Cosmin Nicula si a altor patru consilieri la Curtea de Conturi este constitutionala. Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului l-a validat, in 16 iunie, pe Vasile Cosmin Nicula, in functia de vicepresedinte al Curtii de Conturil, el fiind propus de PSD. Dedsi Attila (UDMR), Constanta Donovici (PSD), Dan Firtescu (PSD), Ileana Manuela Pieleanu (PC) si Marius Vorniceanu (PSD) au fost validati si ei tot atunci pentru functiile de consilieri de conturi.

Numirea lui Victor Ciorbea in functia de membru neexecutiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) este neconstitutionala, a decis, in 30 aprilie, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi. Plenul comun al celor doua Camere a aprobat, in 2 aprilie, numirea lui Victor Ciorbea in functia de membru neexecutiv al Consiliului ASF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.