Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, proiectele de lege privind amnistierea fiscala a pensionarilor si a mamelor care au primit sume necuvenite din vina functionarilor, acte normative care vor fi transmise Parlamentului spre adoptare.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat, la inceputul sedintei, ca persoanele care au depus documente false pentru a obtine pensie nu vor beneficia de amnistia fiscala.

"Se scutesc toti pensionarii care sunt in sistemul de pensii pana la data intrarii in vigoare a legii, care va fi fixata de Parlament (...) Pe cine nu scutim de la plata sunt pensionarii carora li s-au stabilit debite pentru ca au prezentat fie declaratii false, fie documente false", a precizat ministrul, prezentand continutul celor doua acte normative.

Ulterior, la finalul sedintei, ministrul a precizat ca nici mamele pentru care debitul rezulta din culpa exclusiva a acestora nu vor fi scutite de la restituirea sumelor incasate.

La randul sau, premierul Victor Ponta a aratat, la inceputul sedintei, ca Parlamentul poate "sa mai includa eventual" alte categorii de persoane, daca apar probeme similare. El a precizat ca este de datoria Executivului sa rezolve situatiile in care functionarii statului gresesc in detrimentul cetatenilor.

"Cred ca e de datoria Guvernului sa faca aceasta propunere si, daca Parlamentul o va adopta, trebuie sa dam un mesaj catre acesti oameni sa nu intre in panica, sa nu comita gesturi extreme si sa nu creada ca toata viata li se termina din cauza unor functionari care nu si-au facut bine treaba", a spus Ponta.

Din proiectul de lege prezentat recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii rezulta ca doar mamele care au primit indemnizatii pentru cresterea copilului calculate gresit vor fi amnistiate, nu si cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realitatii.

Textul pus in dezbatere publica are o formulare interpretabila in ce priveste amnistierea mamelor care inregistreaza deja debite.

Astfel, art. II (1) din proiect prevede ca "debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina persoanelor care au beneficiat pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau beneficiaza la data intrarii in vigoare de indemnizatia pentru cresterea copilului/stimulentul, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a stabilirii unui cuantum eronat al indemnizatiei pe baza documentelor prezentate, se scutesc de la plata acestora". La art. III (1) se arata insa ca "debitele (...) constituite din culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a cuantumului drepturilor sau a perioadei de acordare a acestora, nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor prezentei legi".

Citeste si:
Coaliția vrea să taie cu măsură pensiile speciale; România riscă să...
Coaliția vrea să taie cu...

Directorul general al Directiei generale asistenta sociala din cadrul MMFPSPV, Lacramioara Corches, a precizat, pentru MEDIAFAX, ca art. II se refera la cazurile in care s-au incasat drepturi necuvenite din cauza unor erori, iar art. III, la cele in care drepturile necuvenite au aparut in urma unor fraude.

"La art. II se accepta erorile de calcul ale functionarului public, care este pedepsit de Legea 188. La art. III este vorba de frauda si nu putem amnistia frauda", a explicat Lacramioara Corches, precizand ca documentul este, deocamdata, in dezbatere publica, iar Ministerul de Justitie ar putea propune exprimari lipsite de echivoc.

Sumele din debite deja recuperate nu vor fi restituite

Sumele provenite din debitele deja recuperate de la pensionari, care au primit bani necuveniti din vina functionarilor, nu vor fi restituite, este precizat in proiectul de lege privind amnistierea fiscala a pensionarilor.

Citeste si:
Anca Serea, îndemn pentru mamele din lumea întreagă: „Sfatul meu...
Anca Serea, îndemn pentru...

"Proiectul de lege propune scutirea de la plata debitelor generate de interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor pentru toti pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Proiectul nu are in vedere scutirea de la plata a debitelor care au drept cauza culpa debitorului, materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate fara respectarea legii sau declararea unor date neconforme realitatii care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei. De asemenea, actul normativ nu vizeaza restituirea sumelor provenite din debitele deja recuperate", informeaza Guvernul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.