Traian Basescu a declarat, joi, ca Romania a intrat in recesiune, dupa standardele UE, el avertizand asupra faptului ca aceasta realitate economica nu mai poate fi acoperita de "propaganda pontista" si subliniind ca intrarea intr-o eventuala criza este "aproape".

"In conformitate cu standardele UE, Romania a intrat in recesiune. Si pentru ca nu vreau sa avem diferende pe definitii, indiferent ce definitii ar utiliza dottore, va invit sa vedeti definitia pe care Eurostat o da recesiunii: (...) doua trimestre succesive cu scadere a cresterii economice fata de trimestrul anterior. Romania se afla in aceasta situatie, chiar daca fata de anul 2013 are o usoara crestere economica. Dar, deja, economia a intrat in declin si este un declin de doua trimestre consecutive. Trimestrul unu, care are o crestere negativa de 0,2% din PIB, si trimestrul doi 2014, care are o crestere negativa de 1% fata de trimestrul unu 2014. Asta, in termeni tehnici, inseamna ca economia Romaniei a intrat in recesiune", a precizat Basescu.

"Eu am mai vazut acest film, tot cu un guvern care mintea ca-i duduia economia. Si lui Ponta ii duduie economia. In cap. Ca in realitate a inceput sa se deprecieze", a spus Basescu.

El a adaugat ca exista mai multe cauze ale intrarii in recesiune si a mentionat ca, generic vorbind, cauza principala este "proasta guvernare".

"In primul rand, generic vorbind, este proasta guvernare si impresia ca suntem guvernati pentru ca premierul merge la televizor unde vorbeste despre economie fara sa inteleaga ce se intampla in urma deciziilor pe care le ia. In primul rand, cauza fundamentala este reducerea investitiilor, fenomen asupra caruia am atentionat continuu de la inceputul anului. S-a facut o reducere a investitiilor cu 22,5% fata de primul semestru al anului trecut", a explicat seful statului.

El a spus ca a doua cauza este "reducerea investitiilor straine directe, care pe primele 6 luni inregistreaza o scadere de 10 procente fata de anul trecut".

Presedintele a aratat ca o alta cauza a intrarii in recesiune este constituita de multitudinea de taxe introduse pe economie si populatie, el facand referire in special la taxa pe stalp si la cresterea taxei pe combustibil, care "au lucrat ca o frana pentru economie".

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Seful statului a mentionat de asemenea "lipsa de proiecte pentru absorbtia fondurilor europene".

"Sigur, acum se vede ca regele e gol, iar minciunile lui Ponta si Teodorovici nu mai pot continua. Anul trecut au avut o crestere exploziva pentru ca au venit la plata facturile din timpul guvernului Boc. Anul acesta, cand inca mai au proiecte in executie de la guvernul Boc, dar n-au facut niciun proiect nou pe bani eruoepni, pe infrastructura, pe mediu, ma refer la proiecte mari, pe primele 6 luni absorbtia a crescut cu numai 3 procente. Numai 3 procente", a punctat Basescu.

"Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontista. Proasta guvernare e o realitate. A avut toate conditiile de stabilitate macroeconomica preluate de la guvernul Boc. Prin incompetenta si minciuna reuseste sa creeze din nou dezechilibre", a sustinut Basescu.

Citeste si:
Economia mondială se îndreaptă către recesiune. 2023 aduce creșteri...
Economia mondială se...

"Este un semnal de alarma pe care il trag pentru ca am mai trait o data acest proces, cu un guvern mincios, al lui Tariceanu si ne pregatim, din nou, sa intram intr-un astfel de proces, de depreciere a situatiei macroeconomice. Inca nu e prea tarziu. Inca se pot lua masurile adecvate evitarii unei intrari in criza. Dar criza este aproape, suntem in recesiune", a mai spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.